REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Šventinė nuotaika medikų nepasieks: šventę iškeitė į premijas nusipelniusiems (TV3 koliažas)

Lietuvoje iš viešų diskusijų pirmųjų vietų nesitraukia medikų atlyginimų ir darbo sąlygų temos. Grasinimai streikais ir skundai dėl prastų darbo sąlygų gydymo įstaigose – slegia pačius darbuotojus ir politikus. Regis, nuotaiką kiek pakelti turėtų artėjančios gražiausios metų šventės.

3

Lietuvoje iš viešų diskusijų pirmųjų vietų nesitraukia medikų atlyginimų ir darbo sąlygų temos. Grasinimai streikais ir skundai dėl prastų darbo sąlygų gydymo įstaigose – slegia pačius darbuotojus ir politikus. Regis, nuotaiką kiek pakelti turėtų artėjančios gražiausios metų šventės.

REKLAMA

Visgi, jau aišku, į kurią gydymo įstaigą šventinė nuotaika šiemet gali ir neateiti. Internete išplito informacija, kad Nacionalinis vėžio institutas atšaukė kasmetinę naujametinę šventę ir vietoje to, dalins premijas nusipelniusiems darbuotojams. Darbuotojai neslepia, kad pyktį sukėlė ne tik šventės atšaukimas, bet ir neaiški premijų išsidalinimo sistema - darbuotojai įtaria, kad premijos gali būti išdalintos saviems.

Kol vieni džiaugsis, kiti liūdės

Viena iš instituto darbuotojų portalui tv3.lt pasakojo, kad administracijos laiškas su informacija apie atšaukiamą naujametinį renginį sukėlė mažų mažiausiai šypsenas bei pyktį dėl neaiškaus pinigų pasidalinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasijuokėme su kolegomis iš to laiško. Mano akimis tiesiog yra super įžūlu viešai parašyti, kad žinot, mes tarpusavy pasidalinsime pinigėlius. Juolab, kas tie „nusipelnę“, niekur niekas neskelbė ir neparašė. Bet sprendžiant iš vyraujančių institute nuotaikų, įtarčiau kad tai mokslą darantys asmenys, nors tikrai nežinome niekas kriterijų“, - pasakojo darbuotoja.

REKLAMA

Pasak jos, iki šiol naujametiniai renginiai vykdavo, tik šiemet nuspręsta nuotaiką pakelti vos keliems. Kiti medikai netruko taip pat sureaguoti į išplatintą laišką. Pastarieji negailėdami kritikos rėžė, kad tai – „sovietinis premijų dalinimo principas“.

Lietuvos medikų sąjūdžio iniciatyvinės grupės parengtoje peticijoje gydytojai reikalauja nuo sausio 1 dienos visų sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų atlyginimai būtų padidinti 30 procentų, o per artimiausius metus – 50 procentų. 2020 metais tikimasi, jog medikų algos pasieks vidutinį ES šalių atlyginimą. Lietuvos medikų sąjūdžio apskaičiavimais, peticijoje nurodytas medikų atlyginimų didinimas atsieitų beveik 210 milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikina siekiantys gero

Portalui tv3.lt sulaukus kelių gydytojų iš Nacionalinio vėžio instituto laiškų, susisiekėme su minėtos įstaigos vyriausiąja specialiste (ryšiams su visuomene) Juventa Sartatavičiene. Ji patvirtino, kad šiemet įstaigos naujametinis renginys atšauktas, o vietoje jo planuojama išdalinti premijas nusipelniusiems darbuotojams.

„Esant dabartinei situacijai sveikatos apsaugos sistemoje, žmonės jautriai reaguoja dėl įvairių klausimų. Iš tiesų, turėjome daugiametę tradiciją – kuomet visas kolektyvas eidavo į teatrą. Bet susiklosčius dabartinei situacijai, buvo priimtas kitoks sprendimas.

Instituto vadovo nuomone, šiuo metu darbo užmokestis lieka vienas iš aktualiausių klausimų, todėl siekiama optimizuoti instituto išlaidas. Baigiantis metams šiemet atsisakyta teatro ir planuojama išmokėti premijas bei paskatinti kitais būdais, tai ir buvo paaiškinta darbuotojams“, - nurodė instituto atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, premijavimui darbuotojus pagal galiojančią tvarką siūlo instituto padalinių vadovai, įvertinę jų darbą, atsižvelgę į metinės veiklos rezultatus, matydami, kurį darbuotoją verta paskatinti. Lygiavos skiriant premijas paprastai nebūna.

„Tokia įstaigos administracijos pozicija. O dėl anoniminių skundų – iš tiesų, kiek žmonių – tiek nuomonių. Vieni palaiko planą – išmokėti premijas, kiti norėtų naujametinio renginio, tačiau institutas gyvena pagal tai, kiek uždirbama pajamų už suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas ir skiriama biudžeto lėšų“, – sakė J. Sartatavičienė.

Nusipelniusių apdovanojimui reikia kriterijų

Portalo tv3.lt kalbinta Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos (LSADPS) pirmininkė Aldona Baublytė sakė, apie minėtą atvejį sužinojo iš viešojoje erdvėje paskleistos informacijos. Pasak jos, Nacionalinio vėžio instituto atstovai domėjosi, kaip įsteigti profesinę sąjungą, bet sprendimo nepriėmė.

REKLAMA

Premijavimas yra skatinimo forma ir priskiriama prie darbo apmokėjimo sistemos.

„Įstaigos, kurios neturi stiprios profesinės sąjungos, neturi su kolektyvu suderintų darbo apmokėjimo nuostatų, ten darbdavys viską daro vienašališkai. Pats laikas kolektyvams asocijuotis, apsispręsti ar jie nori patys teikti siūlymus ir nusistatyti bendras taisykles, kas nusipelnęs, o kas dar ne, kokiais kriterijais tai matuojama.

Nacionaliniu lygmeniu tai jau sutarta – kolektyvinėje sutartyje. Manau kolektyvo žodis, tuo labiau ir nusistovėjusios tradicijos suburiant kolektyvą, turėtų būti paskutinis susirinkti bent jau vieną kartą metuose. Viešai tuomet ir nusipelniusius galima paskatinti, jeigu yra aiškūs kriterijai“, - įsitikinusi A. Baublytė.

REKLAMA

„Šiuo metu daugelyje įstaigų labai supriešinti darbuotojai, kadangi dažnai nuskamba poreikis kelti darbo užmokestį gydytojams, puikiai suprantame, kad jie sistemos ašis. Bet sistemoje dar yra didžioji dalis t. y. variklis – slaugytojai (45 procentai visų specialistų), akušerės, fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistai, biomedicininės diagnostikos specialistai ir kiti specialistai su universitetiniu išsilavinimu, dirbantys diagnostinį, gydomąjį ir profilaktinį darbą.

Dažniausiai sulaukiame laiškų dėl tos socialinės nelygybės kad yra įstaigų kur slaugytojo atlyginimas 2-3 kartus mažesnis negu gydytojo“, - priminė seną problemą profsąjungos pirmininkė.

Jauni medikai įsitikinę, kad tokie neaiškūs pinigai dalinimaisi turi būti praeityje ir jie jokiu būdu nesuderinami su dabartine sistema. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų