REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Tarp širdis draskančio Benjamine Clementine gerbėjų – ir pažįstami veidai (nuotr. Fotodiena.lt)

Jau kartą ašaras Vilniuje šluostęs ir vietos melomanų širdis „sudraskęs“ Benjaminas Clementine‘as sugrįžo į Lietuvą. Trečiadienio vakarą  vienas įdomiausių šių dienų britų menininkų koncertų salėje „Compensa“ pristatė naujausią savo kūrybą. Antrasis albumas – tai savotiškas svetimumo, kitoniškumo tyrimas, kuris pirmiausia buvo sumanytas kaip pjesė apie dvi įsimylėjusias klajokles muses.

35

Jau kartą ašaras Vilniuje šluostęs ir vietos melomanų širdis „sudraskęs“ Benjaminas Clementine‘as sugrįžo į Lietuvą. Trečiadienio vakarą  vienas įdomiausių šių dienų britų menininkų koncertų salėje „Compensa“ pristatė naujausią savo kūrybą. Antrasis albumas – tai savotiškas svetimumo, kitoniškumo tyrimas, kuris pirmiausia buvo sumanytas kaip pjesė apie dvi įsimylėjusias klajokles muses.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nerimastingas chaotiškų laikų dokumentas, atspindintis beprotišką pasaulio sumaištį ir net įžvelgiantis joje grožį“, - taip apie albumą „I Tell A Fly“ rašė britų tinklaraštis „Gigwise“. B. Clementine‘as sujungė skirtingus elementus – roką, džiazą, operetę, futuristinę elektroniką, klasikinį fortepijoną, klavesiną ir iš jų sukūrė nuostabų albumą. Žurnalas „Uncut“ šią viziją pavadino „neįtikėtinai užtikrinta ir poetiškai unikalia“.

REKLAMA

„Jo virpantis, aistringas tenoras skamba lyg iš kitos planetos, bet labiausiai šį artistą išskiria susirūpinimas šiuo pasauliu“, – yra pasakęs Davidas Byrne‘as, legendinės grupės „Talking Heads“ lyderis. 2015 m. laimėtą „Mercury“ apdovanojimą B. Clementine‘as dedikavo žuvusiesiems per teroristinius išpuolius Paryžiuje. Tiesa, patį apdovanojimą basakojis britų poetas neaiškiomis aplinkybėmis sulaužė. O šių metų pradžioje įrašė dainą su grupe „Gorillaz“ – joje įsivaizdavo ateitį su Donaldu Trumpu.

REKLAMA
REKLAMA

Naujojo albumo dainą „By The Ports Of Europe“ tinklalapis „Noisey“ pavadino „miuziklo apie „Brexit“ kulminacija“. Dainoje „God Save The Jungle“ grupės „Guns‘n‘Roses“ hito žodžiai atsiduria netikėtame pabėgėlių stovyklos kontekste. Finaliniame kūrinyje „Ave Dreamer“ B. Clementine‘as dainuoja: „Barbarai artinasi / Ar svajotojai neišsigąs?“

Taigi, politinių poteksčių jo kūryboje tikrai nemažai. Jis stengiasi klausytojui palikti laisvę viską suprasti savaip. Benjaminui svarbu ieškoti naujų savo muzikos ir charakterio kampų. Anksčiau koncertuose jis visada sėdėdavo prie fortepijono, tačiau pajuto, kad tai nepilnai atskleidžia jį kaip menininką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien jis jaučiasi laisviau, daugiau juda scenoje. Šiame koncertų ture jis demonstruoja meistrišką publikos valdymo meną. „Norėjau, kad antrasis albumas būtų išraiškingesnis, kad jame būtų daugiau... nesakyčiau „laisvės“, nes laisvė – tai tik žodis. Bet naujosios dainos muzikalesnės, daug laiko praleidau jas rašydamas.“

Scenoje B. Clementine‘as dabar pasirodo su dviem muzikantais ir pora dešimčių manekenų: „Kartais atrodo, kad mes visi esame tokie manekenai. Neturime jausmų, nesirūpiname kitais, esame nebepanašūs į žmones, kurie myli vienas kitą“, – liūdnai svarsto britų menininkas.

REKLAMA

Benjaminas sako, kad kurdamas naująjį albumą jautėsi lyg vaikas, pradėjęs suvokti jį supančio pasaulio sudėtingumą. „Mokaisi. Tampi mažiau abejingas, mažiau naivus. Bandai suvokti, kodėl žmonės elgiasi vienaip ar kitaip. Nevadinčiau albumo piktu protestu. Aš ne politikas. Aš tik šioks toks menininkas“, – kuklinasi kūrėjas.

Tarp atlikėjo gerbėjų – daugybė žvaigždžių

Benjaminas Clementine‘as išgarsėjo vos prieš keletą metų, bet iškart pataikė į daugybę širdžių. Tarp jo gerbėjų – žymiausi muzikos, mados, televizijos, sporto ir net karališkosios šeimos nariai.

REKLAMA

2013 m. mažai kam žinomas Benjaminas TV laidoje „Later... with Jools Holland“ atliko dainą „Cornerstone“. Jis dar net nebuvo tikras, ar verta aukotis dėl sunkios muzikanto karjeros. Tačiau užkulisiuose jo klausėsi vienas žymiausių visų laikų muzikantų, bitlas Paulas McCartney. Po pasirodymo jis privertė Benjaminą pasižadėti, kad šio kelio neatsisakys.

Islandų muzikos diva Björk viena pirmųjų nusilenkė jo talentui ir pakvietė jį pasirodyti jos kuruojamame festivalyje. Kitas jo sutiktas žymus muzikantas buvo Tomas Odellas, šiemet koncertavęs ir Lietuvoje. Pastarajam labai patiko pirmasis Benjamino albumas „At Least For Now“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas aistringiausių Benjamino gerbėjų yra dar vienas legendinis muzikos kūrėjas – grupės „Talking Heads“ lyderis Davidas Byrne‘as. Vienas iš new wave muzikos pradininkų teigė nematęs nieko panašaus į B. Clementine‘o pasirodymus: „Jie ne mažiau unikalūs nei jo gyvenimo istorija.“

D. Byrne‘as straipsnyje apie Benjaminą rašė: „Vos jį išvydęs pakviečiau groti Londono festivalyje, kurį kuravau. Į sceną jis užlipo su ilgu paltu, be marškinių ar batų, ir skambino pianinu palinkęs nuo aukštos kėdės, beveik stovėdamas. Atrodė, kad jis dainuoja tiesiogiai kiekvienam žmogui salėje, bandydamas perrėkti piko valandos triukšmą Paryžiaus metro.“

REKLAMA

Iškeitęs Londoną į Paryžių, Benjaminas susižavėjo prancūzų muzika. Kaip išskirtinį gyvenimo įvykį jis prisimena susitikimą su vienu populiariausių visų laikų Prancūzijos dainininkų 93-ejų metų Charles‘iu Aznavouru: „Troškau susitikti su dievu, meno dievu. Likimas maloningai suteikė man šią galimybę. Mes ne tik susitikome, bet ir grojome, šokome, juokėmės ir dainavome kartu.“

Daina, įrašyta su Benjaminu, pasirodė naujausiame Ch. Aznavouro albume „Encores“. Benjaminas sakė, kad tai turbūt pirmas ir paskutinis kartas, kai jis bendradarbiauja su muzikos žvaigžde. Tačiau taip neatsitiko.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų