REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos fotografas Jekabas Kleinas spalio viduryje savo „Facebook“ paskyroje paviešinęs dėmesio sulaukusio įrašo apie situaciją Latvijoje, interviu „Latvijas Avize“ papasakojo apie netikėtą reakciją į jo žodžius.

Latvijos fotografas Jekabas Kleinas spalio viduryje savo „Facebook“ paskyroje paviešinęs dėmesio sulaukusio įrašo apie situaciją Latvijoje, interviu „Latvijas Avize“ papasakojo apie netikėtą reakciją į jo žodžius.

REKLAMA

Menininko teigimu, jis nesitikėjo tokio plataus atgarsio į savo pamąstymus. Į žurnalisto pastabą, kad jo „sielos šauksmą“ išplatino Latvijos rusakalbė žiniasklaida, J. Kleinas pažymėjo, kad žurnalistai jo žodžius pateikė taip, kaip jiems buvo naudinga.

„To, ką aš išgyvenau, buvo labai plataus masto amplitudė. Tam negalima priskirti kažkokio vieno vertinimo. Tai nebuvo nei smerkimas, nei nuostaba, nei liūdesys, nei džiaugsmas, tai buvo visa tai kartu. Rusų žurnalistai pasigavo tą emocinį spektrą ir pasiėmė iš jo tą dalį, kurią jiems buvo naudinga pasiimti. Tačiau aš jiems nieko negaliu pateikti, toks jau yra pasaulio dualizmas“, – pareiškė J. Kleinas.

Jo manymu, šiandien žmonės kasdien susiduria su „interpretacijomis“.

„Mes be perstojo manipuliuojame – versle, santykiuose… kiekvieną dieną. Visur naudojamos interpretacijos. Rusų žurnalistas ruošia savo „patiekalą“, naudoja tas sudedamąsias, kurios tinka jų ideologijai. Jie imasi viską, kas pakliūva po ranka, kad „patiekalo“ kvapas ir skonis būtų toks, kokių jie jį mato, ir būtent tokį jį pateikia vartotojui“, – aiškino J. Kleinas.

REKLAMA
REKLAMA

Leidinys „mixnews.lv“ primena, kad savo spalio 14-osios įraše J. Kleinas, kreipdamasis į Latviją, parašė, kad jai „daugiau nebėra ką prarasti, tik savo apgailėtiną egzistenciją“.

REKLAMA

„Aš esu landšaftų fotografas jau 30 metų, tačiau dar niekada neteko matyti tokio dramatiško Latvijos kaimo landšafto. Visur. Visuose regionuose, visur. Žemė daugiau nebegali priimti kritulių. Vandens jūros ir ežerai yra kiekviename kaimo lauke. Keliai išvažinėti ir nepraeinami, laukai nesurinkti, šienas supuvo.“ – savo žinutėje rašė menininkas.

„Niekada dar man neteko matyti tokio apgailėtino egzistavimo, kuriame yra tiek patriotizmo ir nevilties“, – rašė jis.

Fotografo pamąstymai susilaukė daug dėmesio, tiek socialiniuose tinkluose, tiek ir Latvijos žiniasklaidoje. Šią žinutę, pavadinę „Gyventojo sielos šauksmas“ paviešino ir propagandinis portalas „Rubaltic“.

REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad Lietuvoje identiškoje situacijoje atsidūrė ir garsusis Lietuvos dizaineris Juozas Statkevičius.

Kremliaus propagandinis leidinys „Sputnik“ spalio pabaigoje paviešino interviu, kuriame žymus Lietuvos meno veikėjas pateikiamas besipiktinantis gyvenimu Lietuvoje. Interviu pagrindu tapo prieš pusmetį dizainerio žinutė „Facebook“ tinkle, kurioje jis patarė „visiems emigruoti iš Lietuvos“. Sulaukęs dalies visuomenės pasipiktinimo J. Statkevičius tą žinutę ištrynė.

Vėliau menininkas teigė, kad „Sputnik“ juo pasinaudojo ir savaip interpretavo bei pateikė jo mintis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų