REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Margarinas (nuotr. 123rf.com)

Vėžys yra viena tų ligų, kurią išgirdus darosi ir bjauru, ir baisu. Ši liga vien 2012-aisiais pasiglemžė 8,2 mln. žmonių gyvybių. Deja, bet daugelis savo sveikata ima rūpintis per vėlai ir savo gyvenimo būdą bei mitybą ima keisti tik diagnozavus šią siaubingą ligą.

9

Vėžys yra viena tų ligų, kurią išgirdus darosi ir bjauru, ir baisu. Ši liga vien 2012-aisiais pasiglemžė 8,2 mln. žmonių gyvybių. Deja, bet daugelis savo sveikata ima rūpintis per vėlai ir savo gyvenimo būdą bei mitybą ima keisti tik diagnozavus šią siaubingą ligą.

REKLAMA

Tiesa tokia, kad nėra geresnio gydymo būdo nei prevencija. Savo sveikata rūpintis galite pradėti jau šiandien. Nors tai iš pradžių gali pasirodyti per daug sudėtinga, kol išliksite aktyvūs ir maitinsitės sveiku bei subalansuotu maistu, gerokai sumažinsite riziką susirgti šia liga.

Sveika mityba nėra vien tik tinkamų maisto produktų vartojimas. Itin svarbu atsisakyti tam tikrų sveikatai kenkiančių gaminių. Dabartinė mūsų maisto vartojimo sistema paremta pigiais, daug kartų perdirbtais produktais, kurie ypač kenkia žmogaus sveikatai, padidiną nutukimo, širdies ligų, diabeto ir vėžio riziką.

Štai kokių maisto produktų reikėtų vengti, jei nededant daug pastangų norite patobulinti savo sveikatos būklę.

Margarinas

Metų metus margarinas buvo laikomas sveikąja sviesto alternatyva. Tačiau paaiškėjo visai kitokia tiesa. Organiškas, žole maitintų gyvulių pieno sviestas savo sudėtyje turi itin daug ir įvairių mums naudingų maisto medžiagų. Palyginimui, margarinas yra perdirbtas gaminys, pagamintas iš sojos ir kukurūzų aliejų. Vien tik to turėtų pakakti, kad tuojau pat atsisakytumėte šio gaminio.

REKLAMA
REKLAMA

Apdirbta mėsa

Turima omenyje produktus iš mėsos, tokius kaip virtos dešrelės, šoninė. Buvo atlikti tyrimai, kurie tik patvirtino, kad tokios rūšies mėsa padidina riziką susirgti vėžiu, ypač pilvo srities. Šiuose gaminiuose ne tik gausu druskos, bet ir nitratų bei kitų žmogui pavojingų chemikalų.

REKLAMA

Mikrobangų krosnelėje spraginti spragėsiai

Daugeliui tai pats skaniausias ir greičiausiai pagaminamas užkandis, kurio skonių įvairovė tiesiog žavi. Maišelio, kuriame yra spragėsiai, vidus dažniausiai yra padengtas kancerogeninėmis medžiagomis. Nelimpanti medžiaga kaitinama tampa perfluorooctanoic rūgštimi – tai chemikalas, susijęs su kepenų ir prostatos vėžiu.

Gaivieji gėrimai

Jau seniai žinoma, kad cukrus maitina vėžines ląsteles. Yra vienas produktas, kuri žymiai padidina riziką susirgti vėžiu – gaivieji gėrimai, limonadai. Deja, bet šiai kategorijai taip pat priklauso ir dietiniais laikomi tokių pat gėrimų pakaitalai, kuriuose yra begalė dirbtinių saldiklių. Dažnai gaiviuosius gėrimus vartojantys žmonės yra ne tik linkę į nutukimą, bet jiems padidėja krūties, gaubtinės žarnos, inkstų, kiaušidžių ir kasos vėžio rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Marinuoti pomidorai

Nebūkite supainioti pomidoruose randamomis naudingomis maisto medžiagomis, tarp kurių ir su vėžiu kovojantis likopenas, kadangi pomidorai yra be galo sveika daržovė. Problema slypi kai kur kitur. Norint užmarinuoti šią daržovę, naudojamas bisfenolis A, kuris ne tik siejamas su vėžiu, bet ir su vaisingumo bei širdies problemomis.

Žuvų ūkiuose auginta lašiša

Dar kartą svarbu paminėti, jog lašiša yra be galo sveikas maisto produktas, tačiau tik tada, kai žuvis yra užaugusi laisvėje. Daugiau nei 60% visų JAV parduodamų lašišų buvo augintos fermose. Ten joms duodami antibiotikai ir specialūs augimo hormonai, netgi pesticidai. Tai ne tik kenkia žuvies kokybei, bet ir susilpnina žmogaus Omega 3 rūgščių pasisavinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruzdintas maistas

Tokie patiekalai ne tik išpučia juosmenį. Gruzdintas maistas taip pat padidina riziką susirgti vėžiu ir kitomis mirtimi pasibaigti galinčiomis ligomis. Dėl to kalti hidrogenizuoti aliejai ir maistas, kuriame mažai maistinių medžiagų. Didelis transriebalinių rūgščių vartojimas sukelia uždegimus, neleidžia veikti insulinui ir padidina vėžio riziką.

Bulvių traškučiai

Būtent tai yra daugelio žmonių užkandis, kurio parduotuvėse jie ieško pirmiausia, tačiau dažnas šio produkto vartojimas kelia pavojų. Bulvių traškučių sudėtyje yra ne tik gausybė hidrogenizuotų aliejų, jų išvaizda taip pat patobulinama pridedant dirbtinius dažiklius, skonis sustiprinamas konservantais. Dažnai naudojamas ir cheminė medžiaga akrimalidas, žmogui pavojinga kancerogeninė medžiaga. Vietoj šio užkandžio patariama rinktis šviežias daržoves ar namuose, bet tik ne mikrobangų krosnelėje, spragintus spragėsius.

REKLAMA

Dietiniu vadinamas maistas

Deja, bet netikslinga reklama žaloja visuomenės sveikatą. Didžioji dalis dietiniu laikomo maisto arba produktų, kuriuose, kaip teigiama ant pakuotės, yra mažai riebalų, gausu cukraus, netgi papildomų organizmui pavojingų dirbtinių saldiklių, virstančių tik kalorijomis. Kaip jau buvo anksčiau minėta, dirbtiniai saldikliai tikrai nėra natūralus produktas. Jis tik dar labiau padidina vėžio riziką.

Raudona mėsa

Vakarų tautos suvartoja gerokai per daug raudonos mėsos ir nepakankamai daržovių. Visame pasaulyje kiekvienas žmogus vidutiniškai per metus suvalgo 41,9 kg mėsos. Šis skaičius iš ties stebina. Nors daugelio mokslinių tyrimų rezultatai prieštarauja vieni kitiems, nustatyta, kad raudonoje mėsoje yra medžiagų, susijusių su gaubtinės žarnos vėžiu. Ekspertai siūlo sumažinti suvartojamos mėsos kiekį ir jį pakeisti daržovėmis, kuriose gausu su šia klastinga liga kovojančių medžiagų.

REKLAMA

Balti miltai

Apdirbti grūdai, kurie virsta miltais, žmogaus dietoje padidina suvartojamo glikeno kiekį. Jei norite maitintis sveikai ir išvengti vėžio, turėtumėte vengti vartoti daug glikemo savo sudėtyje turinčius produktus. Negavusios pakankamai šios medžiagos, vėžinės ląstelės miršta iš alkio, tas pats nutinka ir pavojingiems augliams. Nuo spurgų iki sausainių, balti miltai naudojami daugelio produktų sudėtyje, ne tik batono. Vertėtų rinktis iš mažiau apdirbtų miltų pagamintus gaminius, tokius kaip rūginė duona pagardinta riešutais ir sėklomis.

Galiausiai, jei nuspręsite nebevartoti stipriai perdirbtų gaminių, ir taip gerokai sumažinate riziką susirgti vėžiu, tačiau atsisakę dar daugiau kenksmingų maisto produktų, pagerinsite savo gyvenimo kokybę.

Subalansuota mityba garantuos geresnį dėmesio sutelkimą, pagerins nuotaiką, turėsite daugiau energijos ir t.t. Pats metas jau šiandien imti keisti gyvenimą, kad galėtume gyventi ilgai ir būtumėte sveiki.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų