REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijonai paleisti vėjais, taip apie elektroninės sveikatos sistemą, kainavusią jau daugiau nei 30 milijonų eurų sako gydytojai bei vaistininkai. Šie iki šiol negali sklandžiai naudotis sistema, o pastaruoju metu ji nuolat veikia su trikdžiais. Esą padaugėjo užklausų, su kuriomis sistema nebesusitvarko.

Milijonai paleisti vėjais, taip apie elektroninės sveikatos sistemą, kainavusią jau daugiau nei 30 milijonų eurų sako gydytojai bei vaistininkai. Šie iki šiol negali sklandžiai naudotis sistema, o pastaruoju metu ji nuolat veikia su trikdžiais. Esą padaugėjo užklausų, su kuriomis sistema nebesusitvarko.

REKLAMA

Tad per 30 milijonų eurų kainavusiai sistemai tenka išleisti dar daugiau lėšų ir pirkti papildomą įrangą. Anot „Registrų centro“ atstovės spaudai Kristinos Petrošienės, pastarųjų nesklandumų priežastis – išaugęs informacinės sistemos naudojimas.

Esą prieš 5 metus prognozuojant apkrovimą, buvo vertinami kitokie duomenų kiekiai, ir kitokios technologijos, deja, šiandien nebeužtikrinančios poreikių. „Šiomis dienomis sistemos apkrova pasiekė maksimumą. Neatmestina, kad sistemos itin augantį vartojimą galėjo paskatinti tiek rugsėjo-lapkričio mėnesiais atliekamos naudojimosi sistema patikros, tiek artėjantis visuotinis prisijungimas prie e.sveikatos“, – teigė K. Petrošienė.

Netikėtas duomenų srautas

Sunkumų patiria visi, kurie naudojasi e.sveikata. Pagrindiniai vartotojai gydytojai, išrašantys e. receptus bei vaistininkai, kurie pagal juos pacientams išduoda vaistus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes informavome vartotojus apie trikdžius, nes prieš kelias dienas jie prasidėjo. Vienas vaistinių tinklas atliko savo naudojamos informacinės sistemos pakeitimus ir apkrovimas sistemai sumažėjo. Kiti vaistinių tinklai taip pat ieško būdų optimizuoti savo užklausas e. sveikatai, kad sistema būtų kuo mažiau apkraunama. Čia duomenų srautas sukėlė problemą, per daug užklausų sistema gauna, o kai kurios ne labai reikalingos, tad vaistininkai ieško ką galėtų padaryti ir kaip sumažinti užklausų kiekį,“ - sakė K. Petrošienė.

REKLAMA

Anot „Registrų centro“ atstovės, kad sistema būtų kuo greičiau atstatyta, skubiai vykdomas viešasis konkursas, techninės įrangos įsigijimui.

„Ieškome kaip taupyti resursus, kaip kuo mažiau užklausų pateikti į centrinę sistemą, kad atstatyti jos greitaveiką, ir baiginėjam viešųjų pirkimų etapą, kuriame perkame papildomą įrangą: naujos kartos procesorių ir atmintį,“ - kalbėjo K. Petrošienė.

E. sveikatos sistema kurta nuo 2005 metų. Tačiau nei vaistininkai, nei medikai girti jos neskuba. Esą Lietuvoje vis dar nesutvarkytas teisinis reglamentavimas, o dėl šios priežasties gydytojai turi dirbti dvigubą darbą: pildyti paciento duomenis ir elektroninėje erdvėje, ir tradiciniu būdu – popieriuje.

REKLAMA
REKLAMA

2005–2006 metais diegiant sistemą elektroninę buvo išleista beveik 5 milijonai eurų, antrajame etape suma panaši. O štai 2012–2015 metais šiai sistemai jau buvo išleista per 30 milijonų eurų. Tačiau iki šiol ji neveikia tinkamai: nuolat lūžta, stabdo gydytojų darbą ir kelia pacientų pasipiktinimą.

Sistema ne tik stringa

Tačiau šią sistemą keiksnoja ne tik jos naudotojai. Priekaištų jai turi ir inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorius Leonas Kalėtinas. Jis sako, jog jei ligoniai dėl sistemos neveikimo ar sutrikimo negauna vaistų gydymui, tai jau yra problema, o šiandien sistema yra tikrai nestabili.

„Ta sistema mums labai svarbi, ne kaip naudotojams, bet kaip atstovams, matantiems sistemos naudą. Bet tokią, kokia ji turėjo būti sukurti, o ne tokia, kokia yra dabar. Visų pirma, sistema turi užtikrinti racionalų ir efektyvų pinigų valdymą, išlaidų naudojimą šiame sektoriuje. Šiuo metu to nėra. Antra – kuriant sistemą nebuvo įtrauktas vaistų suderinamumas. Jis reikalingas, kad nebūtų skiriami nereikalingi vaistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitaip tariant, ar vaistas A gali būti skiriamas su vaistu B. Ir jeigu ne, sistema turėtų neleisti išrašyti recepto. Ir būtent tai neįdėta į šią elektroninės sveikatos sistemą. Naudojam neracionaliai lėšas skirtas vaistų kompensacijai ir nepasiekiam norimo efekto. Arba turime tam tikras komplikacijas dėl vaistų vartojimo,“ - portalui tv3.lt kalbėjo L. Kalėtinas.

Pašnekovo nuomone, ši elektroninė sistema turėtų būti ne rekomenduojama, o privaloma visoms gydymo įstaigoms ir vaistinėms. Tačiau, jei sistema neveiks tinkamai – nebus ne tik naudos, bet atsiras ir tam tikri barjerai.

„Tai vienas iš pagrindinių dalykų: laiku ir kokybiškai pagydyti pacientą ir gauti vaistų, kurie jiems tuo metu reikalingi. Jei tinkamai nesusitvarkysim savo lėšų, nenaudosim vaistų tiksliai pagal paskirtį, tai bus tam tikras barjeras naujų vaistų atsiradimui rinkoje ir naujų gydymo metodų atsiradimui. Tad mums yra labai svarbu, kad ši sistema veiktų tinkamai,“ - kalbėjo L. Kalėtinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų