REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
CO2 (nuotr. Fotolia.com)

Mokslininkai pastebi, kad CO2 emisijos pasaulyje pirmą kartą per ketverius metus bus didesnės, nei įprastai. Manoma, kad maksimumas gali būti pasiektas jau visai greitai.

Mokslininkai pastebi, kad CO2 emisijos pasaulyje pirmą kartą per ketverius metus bus didesnės, nei įprastai. Manoma, kad maksimumas gali būti pasiektas jau visai greitai.

REKLAMA

Pagrindinė šio augimo priežastis buvo didesnis anglies deginimas Kinijoje, nes jos ekonomika išsiplėtė.

Tyrėjai dar nenusprendė, ar išmetamų teršalų padidėjimas yra vienkartinis įvykis, ar naujo CO2 kaupimosi laikotarpio pradžia.

Mokslininkai teigia, kad reikia apriboti CO2 kiekį, kaip rašoma bbc.

„Global Carbon“ išanalizavo ir paskelbė CO2 išmetimo mastą nuo 2006 m.

Nuo to laikotarpio išgaunamas anglies dvideginio kiekis per metus paaugo maždaug 3% , tačiau nuo 2014 m. iki 2016 m. augimas iš esmės sumažėjo arba išliko toks pat.

Naujausi skaičiai rodo, kad 2017 m. visas dėl žmogaus veiklos išmetamas CO2 kiekis išaugo maždaug 2% visame pasaulyje.

Šiuose duomenyse gali būti paklaidų, tačiau tyrėjai padarė išvadą, kad emisijos didėja.

„Po stabilaus trejų metų laikotarpio, CO2 išlakos kyla, dėl to yra labai apmaudu“,– sakė pagrindinis tyrimo autorius Prof Corinne Le Quéré iš Rytų Anglijos universiteto.

REKLAMA
REKLAMA

„Turint omenyje, kad pasaulinis, žmonių išmetamas, CO2 kiekis 2017 metais sudarys 41 mlrd. tonų, mūsų galimybės išlaikyti šiltėjimą gerokai žemiau 2 °C žlugs, galbūt pavyks atšilimą išlaikyti neperžengiant 1,5 ° C ribos“,– kalbėjo ji.

REKLAMA

Labiausiai prisidėjo Kinija

Svarbiausias kylančio augimo veiksnys buvo Kinija, kuri yra atsakinga už maždaug 28% viso pasaulio Co2 kiekio. 2017 metais išmetamųjų teršalų kiekis padidėjo 3,5%, daugiausia dėl padidėjusio anglies naudojimo, kurį daugiausia lėmė auganti ekonomika.

Kitas svarbus veiksnys Kinijoje buvo žemesnis vandens lygis upėse, dėl to sumažėjo elektros energijos, pagamintos iš hidroelektrinių, todėl daugiau daugiau naudotos anglis ir dujos.

JAV išmetamų teršalų kiekis toliau mažėjo, tačiau ne taip daug, kaip tikėtasi. Dėl aukštesnių kainų gamtinių dujų naudojimas elektros energijai sumažėjo, daugiau naudoti atsinaujinantieji energijos šaltiniai ir hidroelektrinės.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad Indijos išmetamų teršalų kiekis iki metų pabaigos padidės maždaug 2%, o tai yra gana gerai, nes per pastarąjį dešimtmetį padidėdavo maždaug 6% per metus.

Tačiau ekspertai mano, kad tai gali būti laikinas sumažėjimas, kurį sukėlė daug veiksnių, trukdžiusių naftos ir cemento vartojimui.

Reikalingi veiksmai

Europoje CO2 kiekis taip pat sumažėjo mažiau, nei tikėtasi, maždaug 0,2%, palyginti su 2,2% per pastaruosius 10 metų.

Pasak, prof. Le Quéré, viena iš bendrų temų visame pasaulyje yra tolesnis dujų ir naftos naudojimas.

„Akmens anglių naudojimo metu buvo daug pakilimų ir nuosmukių, tačiau nebuvo susilpnėjęs naftos ir dujų naudojimas. Tai labai neramina“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaita buvo pradėta Bonoje, kur JT derybininkai bandė pereiti prie Paryžiaus susitarimo dėl klimato taisyklių.

Tyrimo dalyviai teigia, kad jie nejuda pakankamai greitai.

„Daug diplomatų parenginėja taisykles, tačiau viskas šiek tiek beprasmiška, nebent jie grįžtų į savo šalis ir imtųsi veiksmų klimato srityje“, – teigė dr. Glenas Petersas iš Tarptautinio klimato tyrimų centro Norvegijoje.

„Šios šalys turi tęsti politiką, tačiau viskas vis dar atmetama“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų