REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Dainius Kepenis socialiniame tinkle pasidalino žinute, sukėlusia skaitytojų audras. Šie pasipiktino, neva politikas partizanus vadina stribais ir banditais. Anot komentatorių, Seimo narys, valstietis, įstojo į Rūtos Vanagaitės būrį ir naudoja okupantų žodyną.

Seimo narys Dainius Kepenis socialiniame tinkle pasidalino žinute, sukėlusia skaitytojų audras. Šie pasipiktino, neva politikas partizanus vadina stribais ir banditais. Anot komentatorių, Seimo narys, valstietis, įstojo į Rūtos Vanagaitės būrį ir naudoja okupantų žodyną.

REKLAMA

Važiuodamas iš savo bičiulio Jurgio mirties metinių, Seimo narys vaizdo įraše pasidalino girdėta istorija. Neva miškiniai, iššaudė bičiulio Jurgio šeimą. Išniekino ir nužudė besilaukiančia motiną, nušovė tėvą, dėdę, senelius. Tik per stebuklą, tuomet vienerių buvęs Jurgis, liko gyvas.

Seimo narys vaizdo įrašę sako, triskart perklausęs pasakotojų, ar tikrai žudikai – miškiniai? Šeimos nariai pasakoję istoriją sakėsi turintys tai įrodančius faktus.

Siūlo statyti susitaikymo paminklą

Portalui tv3.lt D. Kepenis pripažino, kad vaizdo įrašą padarė apimtas emocijos. Esą kiek vėliau parašęs ilgą komentarą pabrėžia, ko siekia šiuo pasisakymu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi kalbėjau pagautas emocijos, parašiau komentarą. Kai kuriuos momentus patikslinau ir gale parašiau visiems, kurie neteisingai mane suprato: statyti paminklą – tautos susitaikymui, atgailai, atleidimui vienas kitam ir nebegrįžti prie tų jautrių temų, nes jos jautrios, skaudžios temos, liečiančios tūkstančius žmonių,“ - kalbėjo D. Kepenis.

REKLAMA

Sveikuolis sako, jog negalėjo nepasidalinti šia istorija. Jo bičiulis Jurgis, sveiko gyvenimo būdo propaguotojas, netikėtai susirgo, D. Kepenio nuomone, dėl patirto ilgalaikio streso. O tokių, kurie širdgėlą nešiojasi užantyje – tūkstančiai. Tad, kad nebeliktų slegiančios įtampos, reikia pripažinti tam tikrus faktus ir nebegrįžti prie jų.

„Aš pasakiau savo nuomonę. Pasidalinau ja, ragindamas – atleisti, užmiršti ir susitaikymo, atgailos paminklą pastatyti, pagarbos žmonėms, kurie žuvo už tėvynę. Puikiai žinau, kas yra miško broliai, kurie gynė mūsų Lietuvą, tai nediskutuotina – jie verti pagarbos ir paminklų. Bet pasirodo, net ir tarp tų tikrųjų, kurie ėjo į mišką vardan tėvynės aukojo savo gyvybę, sveikatą, yra tokių, kurie jų vardu naudojosi, kurie taip pat buvo pavadinti miško broliais. Juk ten visokių buvo ir girtuokliai, ir visokių,“ - kalbėjo D. Kepenis.

REKLAMA
REKLAMA

D. Kepenis žodžius grindžia faktais

Politologas Saulius Šiliauskas sako, jog viešiems asmenims, kalbant visuomenei jautriomis temomis reikėtų remiantis tik faktais, o ne nuogirdomis.

„Jis yra Seimo narys ir turi savo nuomonę. Tačiau reikėtų daugiau atsargumo, apdairumo ir nepulti į kraštutinumus. Šiuo atveju pats iššaukia ugnį į save. Vieši asmenys turi suprasti, ką jie sako, kokiame kontekste ir turi jausti atsakomybę už savo žodžius. Netgi jų privačios mintys, nuomonės yra žymiai platesnės ir labiau prieinamos visuomenės kritikai, negu paprastų žmonių. Juolab, kad tai skaudžios, aštrios temos, tad reikia labai atsargiai jomis kalbėti. Reikia sugebėti tinkamai reaguoti į tokias temas ir remtis tik faktais. Tai svarbiausia. Seimo narys galbūt emocijos pagautas kalbėjo,“ - teigė S. Šiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Kepenis pripažįsta, kad kalbėjo giliai sujaudintas išgirstos istorijos, tačiau faktų esą taip pat turi. Juos esą surinko bičiuliui Jurgiui talkinęs advokatas.

„Yra pavardės tų žudikų. Jurgis norėjo sužinoti, kas gi tuos tėvus nužudė, netikėjo, kad tie miškiniai taip galėjo padaryti. Ir tas advokatas perdavė man žinią, kad yra prokuratūroje surinkti duomenys ir galim paskelbti. Tad reikia išsiaiškinti: reikia ar nereikia tą daryti. Manau, mes turime parodyti pačiam garbingiausiam istorikui tai, kuris pasakytų, kad buvo ir tokių atvejų. Bet tai, kartoju, turi būti paskutinis mūsų pokalbis šia tema,“ - tv3.lt portalui sakė D. Kepenis.

REKLAMA

Partizanų metai tolygūs skriaudų metams

Seimo Valstybės istorinės atminties komisija siūlo 2018-uosius skelbti Sąjūdžio ir A. Ramanausko-Vanago metais. Kitąmet bus minimos šio kovotojo už nepriklausomybę 100-osios gimimo metinės. Tačiau kol Seimas ruošiasi svarstyti ar skelbti kitus metus partizanų metais, D. Kepenis mano, kad to daryti nereikia.

„Pokario metais žuvo tūkstančiai nekaltų žmonių: be jokio teismo, be įrodymų. Toje istorijoje yra kelios pusės. Tarp tų garbingų tėvynės gynėjų, juk visokių buvo, kurie jų vardą iki šiol teršia. Jie patys norėtų nuo jų apsivalyti. Tad baigiam šią temą: kad brolis broliui nebe primintų, nebekerštautų. Kam mums šitų skriaudų ir kančių metai? Kam jie mums reikalingi? Juk paminklai jau pastatyti, knygos parašytos, kam dar reikia draskyti žaizdas? Reikia jau dvasiškai sveikti, sveik uoliai, Lietuva,“ - ragino D. Kepenis.

REKLAMA

Tuo tarpu partizanų ir tremtinių palikuonių asociacijos įkūrėjas, pirmininkas Kęstutis Grudzinskas, sako nesuprantantis, kokiu tikslu taip suaktyvėjo neigiami pasisakymai apie partizanus. Beje, pastarieji esą tikrai nusipelno jiems skirtų metų.

„Tikrai nemalonu, kai yra šmeižiama ar specialiai ar nežinant tikrųjų faktų. Čia nežinau, jeigu žmogus nežino, nesupranta ir kalbėti, tai prieš kalbant reikia gerai pagalvoti ką sakai. Galbūt žmonėms dėmesio stoka arba yra tam suinteresuoti asmenys, kad pilti purvą. O Adolfo Ramanausko-Vanago metai – kodėl gi ne, visai būtų šaunu, žmogus nusipelnęs to yra,“ - sakė K. Grudzinskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų