REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Ieško dingusio žmogaus (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Pranešimų apie dingusius be žinios žmones Lietuvoje sulaukiama kone kasdien. Pasiseka, kai prapuolėlis atsiranda greitai gyvas ir sveikas. Tačiau vis dažniau pasitaiko atvejų, kai tokios istorijos įgauna tragišką ir net nusikalstamą atspalvį.

19

Pranešimų apie dingusius be žinios žmones Lietuvoje sulaukiama kone kasdien. Pasiseka, kai prapuolėlis atsiranda greitai gyvas ir sveikas. Tačiau vis dažniau pasitaiko atvejų, kai tokios istorijos įgauna tragišką ir net nusikalstamą atspalvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu „karščiausių“ paieškų viršūnėje yra prieš beveik mėnesį, spalio 15-ąją, iš savo namų motociklu išvykęs ir be žinios dingęs baikeris Aivaras Kilkus. Jo motociklas buvo surastas pakankamai greitai, bet paties A. Kilkaus pareigūnai bergždžiai ieško iki šiol.

REKLAMA

Tai, kad yra tikrinami šuliniai, atliekami kasinėjimo darbai – nieko gero nežada, bet kol nesurastas žmogaus kūnas, tol jo artimiesiems rusena bent menkiausia viltis. Pareigūnų veiksmai taip pat išduoda situacijos rimtumą. Juolab, kad dėl dingusio baikerio dviem mėnesiams yra sulaikytas vienas įtariamasis. Jo duoti parodymai yra slepiami nuo visuomenės. Greičiausia, tam yra net labai rimta priežastis.

Tragiškos paieškų atomazgos

Toli ieškoti pavyzdžių, kai dingusių žmonių likimas pakrypo tragiška linkme nereikia. Visa Lietuva sekė kiekvieną pranešimą apie plungiškės Ievos Strazdauskaitės, dingusios kelyje iš Plungės į Vilnių, paiešką.

REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai, pareigūnai surado žiauriai nužudytos merginos kūną ir sulaikė net kelis įtariamuosius šiuo kraupiu nusikaltimu.

Ne ką mažesnio atgarsio sulaukė ir 17-metės Ugnės R. dingimo istorija. Minėtu atveju buvo tiriamos įvairios versijos. Deja, bet galiausiai jaunos merginos kūnas buvo surastas Varėnos rajone esančiuose miškuose.

2008 metais dingo verslininkas Žydrūnas B. iš Marijampolės. Tiesa, netrukus paaiškėjo nusikalstamos detalės. Verslininkas buvo pagrobtas tiesiai iš savo sodo pirtelės.

Jis net kelias savaites buvo įkalintas prieš savo valią ir žiauriai kankintas, vežiotas iš vienos slaptavietės į kitą, marintas badu. Nusikaltėliai, replėmis spausdami vyrui kojų pirštus, vertė skambinti žmonai ir maldauti, kad jį išpirktų. Pasisekė ir verslininkas sugebėjo pats pasprukti nuo pagrobėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra svarbiausia, dingus žmogui

Apie dingusius be žinios žmones, jų paiešką ir svarbiausius veiksnius, pokalbis su Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovu Ramūnu Matoniu:

- Kokiais prioritetais vadovaujamasi, kai sulaukiama pranešimo apie dingusį be žinios asmenį?

- Savaime suprantama, kad policija reaguoja į visus pranešimus apie dingusius žmones. Vienintelis prioritetas – kokia pirminė informacija gaunama. Jei asmuo kažkur trumpam dingsta 10 kartą, tai veiksmai vienokie, bet jei tai nutinka pirmą kartą gyvenime ir niekas nieko nežino, tada kitokie.

REKLAMA

Pasitaiko atvejų, kai, pavyzdžiui, asmuo išvyksta į užsienį. Ten būdamas pradeda mažiau bendrauti su artimaisiais. Tarkime, žada paskambinti antradienį, o to nepadaro. Artimieji negali prisiskambinti tuo konkrečiu metu ir kreipiasi į policiją su pranešimu apie dingusį asmenį.

- Kas pasikeičia, kai dingsta nepilnamečiai asmenys?

- Žinoma, dingus vaikui visada yra jautresnė situacija. Tai yra žmogiška. Bet policija pasitelkia visas turimas priemones tiek ieškodami nepilnamečių, tiek vyresnių asmenų.

- Svarbiausi dalykai, kuriuos turi žinoti dingusio asmens artimieji?

- Esminis dalykas – kuo greičiau kreiptis į policiją. Svarbu pranešti pareigūnams, o tada, savaime suprantama, gali bandyti ieškoti ir patys. Labai svarbu, kad policijai būtų suteikta objektyvi informacija. Nereikia slėpti detalių, kurios gali pasirodyti „nereikšmingos“.

REKLAMA

Pavyzdžiui, išvažiavo dukra dirbti šokėja į užsienį. Tai tėvai galvoja, kad geriau pasakys, jog dingusi dukra dirbo aukle. Nes prieš žmones, prieš visuomenę esą nejauku, nepatogu. Tokie stereotipai apsunkina paiešką.

Kitas teorinis pavyzdys, kai dingsta vaikai. Kai pareigūnai klausia tėvų, ar buvo kilę namuose konfliktų? O tėvai dėl jiems tik žinomų priežasčių nutyli, kad iš tikrųjų buvo. Ir vaikas, tikėtina, išėjo iš namų būtent dėl nesutarimų su tėvais.

Pasikartosiu, policijai yra svarbiausia gauti objektyvią informaciją. Taip pat svarbi kuo naujesnė dingusiojo nuotrauka, mobilaus telefono numeris, žinoti jo draugus, aplinką, kurioje jis daugiausia leisdavo laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokios yra paiešką vykdančių pareigūnų galimybės?

- Didžiausia pagalba ieškant dingusiųjų be žinios yra informacinės technologijos. Jei žmogus turi su savimi telefoną, tada žymiai lengviau jį surasti, nustatyti jo buvimo vietą. Tie patys socialiniai tinklai šiais laikais labai padeda vykdant paiešką. Kartais tenka girdėti, kad policija esą nieko nedaro. Bet iš tikrųjų yra atliekama daugybė veiksmų.

- Kokia yra standartinė dingusiojo paieškos procedūra?

- Iš pradžių policijos pareigūnai patikrina ar dingęs asmuo nėra sulaikytas arba pristatytas į policiją, gydymo ar kurią kitą įstaigą. Aiškinamasi, ar nėra duomenų apie tą asmenį iš anksčiau. Gal, pavyzdžiui, jis buvo laisvėje ir turėjo būti suimtas po 10 dienų. Tai jis atvažiuoja pats ir būna sulaikomas, o nieko nežinantys artimieji kreipiasi į policiją bei praneša, jog toks asmuo yra dingęs be žinios.

REKLAMA

Taip pat tikrinama ar dingęs asmuo turi savo vardu registruotų transporto priemonių, ginklų. Išsiaiškinama, ar jis nebuvo/nėra išvykęs į užsienį. Duomenų bazėse galima pamatyti tokią asmens veiklą.

Kai žinomas mobilus telefonas, tada pradedama dirbti pagal tą liniją. Vykdant paiešką, pagal situaciją, pasitelkiamos papildomos pajėgos – kinologai, sraigtasparnis, kariuomenė, narai. Pareigūnai taip pat tikrina dingusiojo darbovietę, gyvenamąją ir deklaruojamąją vietas. Pagal turimą informaciją gali būti skelbiama tarptautinė paieška.

REKLAMA

Taip pat pareigūnai privalo teikti informaciją dingusiojo artimiesiems – globėjams, šeimos nariams. Su jais nuolat dirba tyrėjas. Anksčiau mūsų pareigūnai kartais manydavo, kad artimieji neturi teisės žinoti. Bet dabar pagal instrukciją jie privalo artimuosius informuoti, palaikyti ryšį su jais.

Taip pat gali būti vykdomos šeimos narių, asmenų su kuriais bendravo dingusysis apklausos. Reikia išsiaiškinti aplinkybes, ką veikė, su kuo bendravo ir pan. Jei jis turi automobilį ir transporto priemonė taip pat dingo, tai skelbiama ir jos paieška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliekama paskutinės gyvenamosios vietos apžiūra. Gal pavyks rasti įsilaužimo pėdsakų, paliktų raštelių arba bus dingę kokie nors daiktai. Pareigūnai tikrina elektroninės bankininkystės duomenis, finansines operacijas.

Itin svarbiais tampa dingusiojo asmeninio kompiuterio duomenys. Tikrinami aplink esantys lankytini objektai. Peržiūrimi degalinių, parduotuvių vaizdo įrašai. Gali būti paimti asmens daiktai kažkokiems tyrimams atlikti. Visų veiksmų neišvardinsiu, bet esminius paminėjau. Jų tvarka taip pat priklauso nuo konkrečios situacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų