REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Manilą atvykęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paspaudė ranką plačiai besišypsančiam Filipinų prezidentui Rodrigo Duterte, nevengiančiam pasigirti, kad per savo gyvenimą jis yra nužudęs žmonių ir kritikuojamam žmogaus teisių organizacijų už pražūtingą karą su narkotikais.

Į Manilą atvykęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paspaudė ranką plačiai besišypsančiam Filipinų prezidentui Rodrigo Duterte, nevengiančiam pasigirti, kad per savo gyvenimą jis yra nužudęs žmonių ir kritikuojamam žmogaus teisių organizacijų už pražūtingą karą su narkotikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV lyderis Filipinų sostinėje kartu su 18 kitų šalių lyderiais dalyvaus dviejų dienų viršūnių susitikime. Šis vizitas yra paskutinioji stotelė per didelio dėmesio sulaukusią D. Trumpo kelionę po Azijos šalis, per kurią dominavo Šiaurės Korėjos branduolinės krizės tema.

REKLAMA

Kaltinimai dėl numanomo Rusijos kišimosi į pernykščius JAV prezidento rinkimus taip pat persekiojo D. Trumpą per šią 12 dienų kelionės, kurios metu jis taip pat aplankė Japoniją, Pietų Korėją, Kiniją ir Vietnamą.

Žmogaus teisių grupės ragino JAV lyderį užbaigti savo viešnagę Azijoje stipriu pareiškimu prieš kontroversišką R. Duterte karą su narkotikais, per kurį policija ir įtariami linčiuotojai esą nužudė tūkstančius žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto D. Trumpas, vėliau pirmadienį susitiksiantis su R. Duterte per oficialias derybas, neatrodė susirūpinęs dėl šioje šalyje vykdomų žudymų be teismo.

Prieš viršūnių susitikimo atidarymo ceremoniją JAV lyderis paspaudė R. Duterte ranką, ir jiedu dar apie pusę minutės šnekučiavosi. Tuo metu D. Trump buvo atsukęs nugarą televizijos kameroms.

Sekmadienio vakarą, per susitikimo išvakarėse surengtą iškilmingą vakarienę, jie abu sėdėjo šalia vienas kito, kalbėjosi ir susidaužė šampano taurėmis.

72 metų R. Duterte savo svečių akivaizdoje sudainavo vieną filipiniečių meilės dainą ir pareiškė, kad tai padarė palieptas JAV prezidento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Duterte priėmė pasaulio lyderius, atvykusius į Filipinų organizuojama Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimą.

Pirmadienį ir antradienį Maniloje vyks du atskiri ASEAN viršūnių susitikimai, kuriuose be 10 šio bloko šalių taip pat dalyvaus Kinija, Japonija, Rusija, Pietų Korėja, Indija, Kanada, Australija ir Naujoji Zelandija.

Pagrindinės šių susitikimų temos – Pietryčių Azijoje didėjanti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) grėsmė ir pastangos spausti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną atsisakyti branduolinio ginklavimosi ambicijų.

REKLAMA

„Terorizmas ir smurtinis ekstremizmas kelia pavojų taikai, stabilumui ir saugumui regione, nes šios grėsmės nepripažįsta jokių sienų“, – R. Duterte sakė pirmadienį per atidarymo ceremoniją.

Opūs klausimai

„Esu tikras, kad jis to neiškels“, – R. Duterte sakė sekmadienį, kai buvo paklaustas, ar D. Trumpas kalbėsis su juo apie Filipinuose vykstančius įtariamus neteisminius žudymus.

Praeitais metais R. Duterte buvo išrinktas prezidentu, pažadėjęs išrauti narkotikų rykštę. Jis teigė surengsiantis precedento neturinčią kovos su narkotikais kampaniją, per kurią gali būti nužudyta iki 100 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Nuo jo atėjimo į valdžią policija pranešė jau apie 3 967 žmonių žūtį per šias operacijas.

Dar apie 2 290 žmonių buvo nužudyti per nusikaltimus, susijusius su narkotikais, o tūkstančiai kitų nužudymų tebėra neišaiškinti, rodo vyriausybės duomenys.

Daug filipiniečių palaiko prezidentą ir mano, kad jo vykdomos priemonės yra būtinos nusikalstamumui pažaboti. Vis dėlto žmogaus teisių grupės perspėja, kad R. Dutertė veiksmai galbūt prilygsta nusikaltimui žmoniškumui.

Teisių organizacija „Amnesty International“ kaltina policiją šaudant į beginklius žmones ir mokant žudikams, naikinantiems narkomanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai būna spaudžiamas atsakyti apie policijos vykdomus žudymus be teismo, R. Duterte tvirtina, kad niekada neliepė pareigūnams pažeidinėti įstatymų.

Tačiau teisių grupės teigia, kad policija atsižvelgia į prezidento paskatinimus žudyti, įskaitant pernai išsakytus komentarus, kad jis „mielai išžudytų“ 3 mln. nuo narkotikų priklausomų asmenų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų