REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Šokiruojantis socialinis eksperimentas: net 9 iš 10 jaunuolių susidūrė su savižudybe (nuotr. asm. archyvo)

Niekam ne paslaptis, jog savižudybės Lietuvoje – itin opi ir skaudi problema. Kiekvienais metais šokiruojantys skaičiai vis auga, tad darosi vis sunkiau rasti žmogų, kurio ši nelaimė artimoje aplinkoje nebūtų palietusi. Skaudžiausia, jog grėsmės nepastebi net ir šeimos nariai.

8

Niekam ne paslaptis, jog savižudybės Lietuvoje – itin opi ir skaudi problema. Kiekvienais metais šokiruojantys skaičiai vis auga, tad darosi vis sunkiau rasti žmogų, kurio ši nelaimė artimoje aplinkoje nebūtų palietusi. Skaudžiausia, jog grėsmės nepastebi net ir šeimos nariai.

REKLAMA

Druskininkuose veikiantis jaunimo klubas „Interact“ sukūrė savižudybių prevencijai skirtą socialinį vaizdo klipą, kurio tikslas priminti, kad turime būti rūpestingi ir padėti vieni kitiems.

Atskleidė savo asmenines patirtis

Nusifilmuoti pakviesta 10 žmonių, kurie nežinojo tikslios klipo idėjos. Kaip pasakoja vienas iš renginio organizatorių Aivaras Vėbra, socialiniame tinkle buvo paskelbta užklausa sudalyvauti filmavime, o išgirstos istorijos privertė atsibusti ir suklusti – net 9 iš 10 žmonių atskleidė, kad yra susidūrę su savižudybėmis.

Jaunuoliai atskleidė savo asmenines patirtis, apie mintis pasitraukti iš gyvenimo, ir kaip jiems pavyko nuo to pabėgti. Viena iš klipe dalyvavusių merginų atskleidė, kad būtent šiuo metu lankosi pas psichologus, vartoja vaistus ir dažnai pagalvoja apie gyvybės nutraukimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes norime pasakyti žmonėms, kad jų problemos nėra pamirštos, jie mums rūpi, o vienintelis būdas tai nugalėti, mūsų nuomone, yra kalbėjimas“, - apie socialinio klipo, kuris atskleis didžiulę šalies problemą, idėją pasakoja A. Vėbra.

REKLAMA

Depresijos šaknis pastebėti nėra lengva

Tikėdamiesi, kad socialinis klipas pasieks kuo daugiau žmonių, „Interact“ klubas nariai tikisi žmonėms priminti, kaip svarbu kalbėtis ir išgirsti savo artimą. Su nusifilmuoti klipe sutikusiais žmonėmis kalbėjęsis Aivaras išduoda, kad kai kurie pagalbos bandė ieškoti pas artimuosius, draugus. Visgi daugelis yra linkę slėpti problemą savyje.

„Net sunku pagalvoti, kiek mes netekome žmonių, kurie nesikreipė pagalbos arba jos nesulaukė. Reikia nebijoti kalbėti apie savo problemas ir reaguoti į tuos, kuriems jos reikia. Kiekvienas privalome atidžiau stebėti savo aplinką ir įvertinti žmones, kuriems galbūt mūsų pagalbos labai reikia. Per visą lėkimą mes dažnai nepastebime tų, kurie yra aplinkui“, - sako A. Vėbra.

REKLAMA
REKLAMA

Tai – tikras XXI a. vėžys, kurį sustabdyti yra labai sunku. Depresijos šaknis pastebėti nėra lengva, o glūdinčias problemas dažnas yra linkęs tiesiog užglaistyti iki tol, kol būna per vėlu.

„Jaunuoliams galbūt gėda kalbėti apie tai su artimaisiais, jie užsidaro savyje, kovoja su vidiniais demonais, kol viskas tampa nebevaldoma. Bet mes tikime, kad tai sustabdyti įmanoma“, - sako vienas iš organizatorių.

Vaikų psichiatras: savižudybių kiekį didina patyčios

Vaikų psichiatras Linas Slušnys atskleidžia, kad tikrosios savižudybės priežastys yra nevienalytės, o jas kiekvienas žmogus mato skirtingai.

„Juk savižudybės esmės kartais taip ir nesužinome. Didelę įtaką jaunimui daro suaugusieji, kurie nepagalvodami žlugdo jauno žmogaus savivertę. Taip pat savižudybių kiekį didina patyčios. Atkreipkite dėmesį, jog kasmet Lietuvoje nusižudo apie trisdešimt-penkiasdešimt jaunų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandymų žudytis – dešimt kartų daugiau. Apie tai galvojusių – šimtai ar net tūkstančiai. Manau, svarbiausia mokėti įteikti įrankius, kuriais sunkiomis akimirkomis jauni žmonės galėtų ir mokėtų naudotis. Be to, žinotų, jog kreiptis pagalbos nėra gėda”, - dėstė L. Slušnys.

Kaip save pristato sumanytojai, „Interact“ – tai vertę kuriantis klubas, skirtas jauniems žmonėms. Jo tikslas suteikti galimybę dalyvauti linksmuose, prasminguose projektuose ir tobulinti lyderio savybes, būti rūpestingais, padėti kitiems ir užsiimti visuomeniška veikla.

Create free infographics with Venngage

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų