REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis mūsų tikriausiai žino, kur keliaus mūsų turtai po mirties, tačiau kas nutiks mūsų el. pašto adresams ir soc. tinklams?

Daugelis mūsų tikriausiai žino, kur keliaus mūsų turtai po mirties, tačiau kas nutiks mūsų el. pašto adresams ir soc. tinklams?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną dieną augantis skaitmeninio turinio turtas turi kiekvienam mūsų nemažą emocinę ir piniginę reikšmę, lengvai primirštamas, kuomet planuojamės, kaip viskas bus jau po mūsų.

REKLAMA

Jeigu jūs perduodate savo meno kūrinius ir asmeninius dienoraščius savo mylimiesiems, kodėl to nepadarius ir su jūsų asmeniniais el. paštais?

Jeigu tai skamba kaip dar neapgalvotas dalykas, galbūt kaip tik dabar būtų pats laikas tai numatyti.

Tačiau, jeigu nieko nesiimsite, jūsų galimai (labai) asmeninė pašto dėžutė gali netikėtai tapti daug mažiau privati.

Praėjusiais metais JAV apeliacinis teismas išaiškino – jeigu nėra pareikštos paskutinės valios – mirusio asmens el. paštas gali būti peržiūrėtas nustatant, kaip jis norėtų matyti vykstant procesus po savo mirties.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad pašaliniai asmenys galės patekti į jūsų el. laiškus net jeigu tam nebuvo duotas aiškus leidimas. Vienu iš atvejų, kuomet 43-ejų Robertas Ajemianas netikėtai mirė važiuodamas dviračiu. Jis nepaliko testamento, todėl jo artimieji pareikalavo peržiūrėti el. pašto turinį, kad turto dalybose atsirastų aiškumo.

„Yahoo“, teikianti ir el. pašto paslaugas, bandė argumentuoti tuo, kad asmens privačių duomenų atskleidimas kitiems yra privatumo įstatymų pažeidimas, tačiau bylą pralaimėjo.

Albertas Gidari, Stenfordo universiteto Teisė mokyklos privatumo teisės ekspertas taip pat mano, kad teismo sprendimas buvo „nesąmonė“. Jo teigimu, (R. Ajemianas) būdamas gyvas pasirinko neatskleisti šios informacijos, ir jis nepasinaudojo „Yahoo“ suteikta galimybe atsisiųsti savo duomenis bei išsisaugoti juos savo kompiuteryje. „Vartotojai aptarinėja savo asmeninius reikalus, tokius kaip jų ar jų šeimos narių seksualinė orientacija, ar narkotikų vartojimą, ar tai, ką jie iš tiesų galvoja apie savo šeimos narius bei draugus, kas yra itin konfidencialu“, – aiškino A. Gidari leidiniui „Quartz“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tokio pobūdžio susirašinėjimas neturi jokiais būdais būti matomas trečiųjų asmenų. Kol kas paprasčiausia išeitis, siekiant išvengti trečiųjų asmenų kišimosi į jūsų asmeninį bendravimą – pasirūpinti, kad kas nors, kuo jūs pasitikite, ištrintų po jūsų mirties jums priklausiusius soc. tinklų ar el. pašto adresų paskyras. Kai kurie soc. tinklai taip pat numato galimybę po jūsų mirties paskirti paskyros „administratorių“, asmenį, kuris galėtų nuspręsti, ką su juo daryti, atsižvelgiant į jūsų pageidavimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų