REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija ir JAV pasirašė sutartį dėl suskystintųjų dujų gamyklos Aliaskoje vystymo, praneša „Bloomberg“.

Kinija ir JAV pasirašė sutartį dėl suskystintųjų dujų gamyklos Aliaskoje vystymo, praneša „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektas yra vertinamas 43 mlrd. dolerių, ir jis gali tapti viena iš alternatyvų Rusijos dujotekiui „Sibiro galia“. Suskystintųjų dujų terminalo galia bus 20 mln. tonų suskystintųjų dujų per metus (apie 27,6 mlrd. kubinių metrų). Susitarimas pasirašytas JAV prezidento Donaldo Trumpo vizito Pekine metu, skelbia leidinys.

REKLAMA

Kinijos „China Petrochemical Corp.“, labiau žinoma kaip „Sinopec Group“, ir amerikiečių „Alaska Gasline Development Corp.“ pasirašė susitarimą bei palaimino veiksmų planą, kuris leis tiekti suskystintąsias dujas į Kiniją. Pagal turimą planą, nuo šiaurinių dujų išgavimo vietovių Aliaskoje bus nutiestas 1200 kilometrų dujotekis į suskystintųjų dujų terminalą valstijos pietuose, iš kur dujas bus galima laivais transportuoti į Kiniją. Projekte taip pat dalyvauja Aliaskos valstijos valdžia, „China Investment Corp.“ ir „Bank of China Ltd.“.

REKLAMA
REKLAMA

Plano realizacija dar nėra galutinai patvirtinta abiejų pusių. „Dar yra keli svarbūs žingsniai, kad būtų pasiektas galutinis susitarimas, tačiau dabartinė sutartis – jau proveržis, visi penki būtini dalyviai padėjo parašus: pirkėjas, nuomininkas, investuotojas, vystytojas ir valstijos valdžia“, – pasakojo leidiniui Aliaskos gubernatorius Billas Walkeris.

Valstijos valdžia taip pat pažymėjo, kad visos sutartyje numatytos pusės susitarė bendradarbiauti vystymo, finansų ir projekto tvirtinimo klausimais su JAV valdžia. Dujotekio statybomis užsiims „Alaska Gasline“. Bendrovės prezidentas Keithas Meyeris pranešė, kad „Sinopec“ gali sudalyvauti statybose mainais į 75 proc. dujų, tiekiamų šiuo dujotekiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Milleris lapkričio 1-ąją persėjo Kiniją dėl šią ištiksiančio dujų stygiaus. Jo manymu, suskystintųjų dujų tiekimas į Kiniją negalės patenkinti augantį Pekino poreikį. Šiuo metu Rusija vysto projektą „Sibiro galia“, apie kurį pareiškė dar prieš kelis metus, tuomet skambiai įvardijus tai kaip alternatyvą smukusiems pardavimams į Vakarus, kurio galios turėtų užtekti perpumpuojant 38 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Dujotekis transportuos dujas į Kiniją, o taip pat į Artimuosius Rytus.

REKLAMA

2014-ųjų gegužę Maskva ir Pekinas pasirašė 38 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų tiekimo kontraktą „Sibiro galia“, kuris turėtų tapti viena iš didžiausių dujų magistralių šalyje. Šį sandorį nuolat lydėjo informacija, kad Kinija nelabai veržiasi pirkti rusiškų dujų ir finansuoti dujotiekio statybas.

Vieno didžiausių Rusijos leidinių „Lenta.ru“ straipsnio apie JAV ir Kinijos sandorį nuoroda užvadinta simboliškai – „Gazprom kaput“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų