REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pusryčiams - pienas ar sultys? (nuotr. 123rf.com)

Jei pusryčiaudami geriate apelsinų sultis, priklausote didžiajai daliai populiacijos, savo dieną pradedančios stikline atgaivinančio ir jėgų suteikiančio gėrimo.

14

Jei pusryčiaudami geriate apelsinų sultis, priklausote didžiajai daliai populiacijos, savo dieną pradedančios stikline atgaivinančio ir jėgų suteikiančio gėrimo.

REKLAMA

Tačiau, dar galutinai nenubudę galite ir nesuvokti, jog ši ryškios spalvos skysčio sklidina stiklinė savo sudėtyje turi labai daug cukraus. Tai ką gi reikėtų gerti ryte?

Apelsinų sulčių pranašumai:

Vienoje stiklinėje sulčių yra maždaug 110 kalorijų, be to, jos pasirūpina, kad gautumėte visos dienos vitamino C normą, būtumėte papildyti galingais antioksidantais, apsaugančiais odą nuo žalingų saulės spindulių ir smegenis nuo oro taršos.

Apelsinų sulčių trūkumai:

Per didelis kiekis apelsinų sulčių kenkia dantų emaliui. Neseniai atlikti tyrimai atskleidė, jog šis gėrimas apsauginį dantų sluoksnį susilpnina beveik 84%, tačiau tokį pat efektą turi ir kitų vaisių sultys, o daugiausia žalos padaro energetiniai gėrimai.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant iš aplinkos pusės, apelsinų sulčių gaminimas nėra labai naudingas aplinkai. Didžiausias kiekis šio gėrimo pagaminamas Brazilijoje, todėl, prieš atsiduriant jūsų namuose, šis produktas nukeliauja labai ilgą kelią.

REKLAMA

Deja, bet daugiausia įtakos aplinkai turi ne sulčių transportavimas, o apelsinų auginimas naudojant sintetines trąšas ir pesticidus bei suvartojamos energijos kiekis, kurio reikia norint kilogramus vaisių supilstyti į kartonines dėžutes. Manoma, jog gaminant apelsinų sultis į aplinką išmetama tiek pat anglies dioksido, kiek kasmet tai padaro 1700 automobilių.

Pieno pranašumai:

Stiklinėje 2% riebumo pieno yra bent 20% dienos baltymų normos ir trečdalis rekomenduojamo kiekio kalcio. Be to, naujausi tyrimai atskleidė, kad žmonės, pusryčių metu gerdami pieną, per pietus suvartoja mažiau maisto ir nėra linkę persivalgyti. Taip yra dėl baltymų savybių, suteikiančių sotumo jausmą, ir to, jog jie padeda reguliuoti hormonus ir kontroliuoti svorį.

REKLAMA
REKLAMA

Pieno trūkumai:

Nebent jei vartojate pieną, kuriame nėra jokių riebalų, įprastame piene aptinkama sočiųjų riebalų, galinčių padidinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei prisidėti prie su nutukimu susijusių susirgimų, pavyzdžiui, diabeto.

Kalbant apie aplinkai daromą žalą, neorganinės kilmės pienas atkeliauja iš ūkių, kurie veršelius augina jiems duodami specialius antibiotikus ir hormonus, gyvulių atliekomis teršia vandenį. Net 92% visų pieną tiekiančių ūkių produkcijoje aptikta pesticidų pėdsakų.

Tai ką gerti geriau?

Patariama rinktis pieną. Jis nekenkia dantims, turi daugiau kalcio, sutvirtinančio emalį. Tačiau parduotuvėse ieškokite tik organiško pieno, kuriame nebus pesticidų, trąšų, antibiotikų ir augimą skatinančių hormonų likučių bei kuriame bus žmonių organizmams naudingų antioksidantų, aptinkamų ir apelsinų sultyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organiškame piene randama 75% daugiau antioksidanto beta karoteno, 50% daugiau vitamino E, stiprinančio imunitetą, kovojančio su vėžiu ir apsaugančio nuo širdies ligų, ir 2-3 kartus daugiau akims naudingų antioksidantų liuteino ir zeaksantino, bei 70% daugiau Omega 3 riebalų rūgščių.

Niekaip negalite atsisakyti apelsinų sulčių? To jums daryti nereikia, bet geriant jas patariama sultis suvartoti greitai. Jei jomis mėgausitės iš lėto, jos kontaktuos su dantimis ir taip juos susilpnins. Štai kodėl geriau suvalgyti apelsiną ir taip gauti visas jo siūlomas naudingas maistines medžiagas, o ne gerti išspaustas sultis.

Išgėrus stiklinę bet kokių vaisių sulčių, praskalaukite burną vandeniu, tačiau jokiu būdu jų nevalykite dantų šepetėliu. Jei imsitės pastarojo veiksmo, sunaikinsite minkštąjį emalio sluoksnį. Jei vis dėlto norite išsivalyti dantis, tai darykite po 30 minučių, kuomet seilės jau bus sustiprinusios dantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų