REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Debesys 123rf.com

Pasak Jungtinių Tautų Organizacijos, nors šių metų temperatūros nepaveikė El nino reiškinys (Ramiojo vandenyno srovių pasikeitimas, lemiantis šiltesnį orą), jie gali būti vieni karščiausių. 

21

Pasak Jungtinių Tautų Organizacijos, nors šių metų temperatūros nepaveikė El nino reiškinys (Ramiojo vandenyno srovių pasikeitimas, lemiantis šiltesnį orą), jie gali būti vieni karščiausių. 

REKLAMA

Ši prognozė kelia nerimą, nes El Nino reiškinys buvo naudojamas paaiškinti kylančias temperatūras, o kartais ir teigti, kad temperatūra apskritai nekyla. Naujoji išvada rodo, kad klimatas iš tiesų sparčiai šyla, netgi be El Nino poveikio, dėl kurio temperatūra kyla visame pasaulyje.

Šie metai bus vieni iš trijų šilčiausias, kada nors užfiksuotų metų. 2016 ir 2015 metai buvo karščiausi, kaip rašoma independent.

Paskelbus apie metinės JT klimato kaitos derybas, kurios prasidėjo Bonoje, Vokietijoje, WMO (pasaulio meteorologijos organizacija) sakė, kad vidutinė 2017 metų pasaulio temperatūra nuo sausio iki rugsėjo priešindustrinę temperatūrą viršijo. 1,1 laipsniu.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl galingo El Nino įtakos 2016 metai greičiausiai išliks karščiausiais metais, tačiau manoma, kad 2017 metai prisijungs prie 2015 metų, kaip antri ar treti karščiausi.

REKLAMA

2013 - 2017 metų laikotarpis greičiausiai bus karščiausias, kada nors užfiksuotas, penkerių metų laikotarpis.

Pietinės Europos dalys, įskaitant Italiją, Šiaurės Afriką, rytų ir pietų Afrikos dalis ir Rusijos dalį esančią Azijos žemyne, susidūrė su šiltomis sąlygomis.

Kylantys sunkumai

Arkties jūrų ledas 2017 metais buvo gerokai mažesnis už vidurkį ir buvo rekordiškai mažas pirmaisiais keturiais metų mėnesiais. Antarkties jūrų ledo danga taip pat pasiekė rekordiškai žemą lygį.

Pasaulio vandenynų paviršiaus temperatūra 2017 metais – viena iš trijų didžiausių kada nors užfiksuotų temperatūrų. Kai kurie svarbūs koralai, įskaitant Australijos Didįjį barjerinį rifą, blunka, dėl per šilto vandenyno.

REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūtį ir rugsėjį JAV daug žalos pridarė uraganai.

Nors nėra aiškių įrodymų, kad klimato kaita lemia tokius uraganus kaip „Harvis“, tačiau manoma, kad dėl žmogaus sukelto visuotinio atšilimo lietus bus intensyvesnis, o jūros lygis dar labiau padidins audrų skaičių.

2017 m. išskirtinai didelis lietus sukėlė nuošliaužą Siera Leone, daugelis Indijos subkontinento vietovių patyrė potvynius, kaip ir Peru ir pietų Kinijos teritorija, o Rytų Afrikoje vis dar fiksuojama sausra.

Italija patyrė sausrą ir rekordines temperatūras, nuo karščio bangų nukentėjo Pietų Amerikos dalys, Rytų Australija ir pietvakarių Azija. Gaisrai nusidriekė per Čilę, Portugaliją ir JAV.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų