REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiabučių gyventojai patys sau paspendžia spąstus, sako ugniagesiai. Įsisenėjusią bėdą priminė nelaimė uostamiestyje, kuomet gaisro metu ugniagesių mašinos negalėjo privažiuoti prie gaisro židinio. Tuo tarpu daugiabučių namų gyventojai niršta, jog savivaldybės nepraplečia ar neįrengia naujų, papildomų automobilių stovėjimo aikštelių.

Daugiabučių gyventojai patys sau paspendžia spąstus, sako ugniagesiai. Įsisenėjusią bėdą priminė nelaimė uostamiestyje, kuomet gaisro metu ugniagesių mašinos negalėjo privažiuoti prie gaisro židinio. Tuo tarpu daugiabučių namų gyventojai niršta, jog savivaldybės nepraplečia ar neįrengia naujų, papildomų automobilių stovėjimo aikštelių.

REKLAMA

Per automobiliais užgriozdintus privažiavimus, ugniagesiai gelbėtojai sunkiai pasiekia gaisro ar kitos nelaimės židinius. Ir nors ši problema seniai žinoma, panašu, kad seniai ir nesprendžiama. Anot ugniagesių, reikiamų priemonių nesiima ne tik miestų savivaldybės, bet ir patys gyventojai nelinkę pagalvoti, ar tinkamoje vietoje palieka automobilį.

„Mūsų visuomenė to nesupranta, tad reikia priimti griežtesnius sprendimus, jeigu mes negalime į gaisravietę privažiuoti dėl automobiliais perpildytų kiemų. Ši problema labai aktuali šiai dienai. Ir gali turėti labai skaudžias pasekmes, kai neduok Dieve, nutikus nelaimei, per netvarkingai sustatytas mašinas, mes negalėsime pasiekti gaisro židinio,“ - portalui tv3.lt kalbėjo Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai - ne gyventojų rūpestis

Vilniaus daugiabučių namų savininkų bendrijų asociacijos prezidentas Juozas Antanaitis sako, kad kaltinti tik gyventojus būtų klaidinga. Esą šie negali savavališkai praplėsti automobilių stovėjimo aikštelių valstybinėje žemėje.

REKLAMA

„Problema didelė ir nebus ji išspręsta niekada, jeigu valstybė neišspręs automobilių stovėjimo aikštelių problemos. Tai valstybės ir savivaldybės pareiga, o ne butų savininkų. Juk jie neturi jokios teisės tvarkyti valstybinės žemės. Per aikštelių plėtrą tik galimas šios problemos sprendimas,“ - teigė J. Antanaitis.

Pašnekovo nuomone, situacijos nepagerins ir kai kuriuose kiemuose nubrėžiamos zonos, kuriose negalima statyti mašinų. Esą mažai tikėtina, jog gyventojai paisys tokio draudimo, kai daugiabučių kiemuose ir taip trūksta vietos automobiliams.

REKLAMA
REKLAMA

Įrengs naujų aikštelių

Uostamiesčio savivaldybė ketina didinti daugiabučių namų kiemuose esančias automobilių stovėjimo aikšteles ir įrengti papildomų vietų automobiliams statyti. Iki kitų metų pabaigos į kiemų infrastruktūros gerinimą numatoma investuoti apie 2 mln. eurų. IŠ šių lėšų numatoma ir įrengti apšvietimą kai kuriose teritorijose.

Preliminariai skaičiuojama, kad Klaipėdos daugiabučių namų kiemuose bus galima įrengti per tūkstantį naujų vietų automobiliams, tačiau tikslus skaičius paaiškės, baigus projektavimo darbus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Operatyvaus valdymo valdybos viršininkas Kęstutis Agintas sako, jog daugiabučių kiemų problema ne vienintelė, su kuria tenka susidurti į gaisrą skubantiems gelbėtojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bėdos ne tik daugiabučių kiemuose

„Išskirčiau kelis etapus dėl kurių pailgėja gelbėjimo operacijų laikas. Miesto teritorijose vairuotojai užstato ne tik įvažiavimus į daugiabučių kiemus, bet ir gaisrinius hidrantus, nors šalia jų yra ženklai draudžiantys palikti automobilius. Kita problema – kaimo vietovės. Dėl prastai prižiūrimų arba įrengtų kelių kai kur net su tanku neįmanoma būtų įvažiuoti,“ - teigė K. Agintas.

Problemų iškyla ir sodų bendrijose. Čia vis daugėja naujakurių, gyvenančių ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir nuolatos. Deja, siauri takai nėra pritaikyta sunkiasvorei ugniagesių technikai. Be to, šiuos takus sodininkai linkę ir apsodinti įvairiais augalais.

REKLAMA

„Sodų bendrijose kiekvienas savo sklype stengiasi išnaudoti kiekvieną centimetrą. Apsodina krūmais, vaismedžiais, tad sunku siaurais keliais privažiuoti iki gaisro, teka pjauti šakas, krūmus, o tai taip pat pailgina privažiavimo laiką iki gaisro,“ - tikino K. Agintas.

Pašnekovas tikina, jog mieste pasitaiko ir atvejų, kai ne visi automobiliai skuba praleisti ugniagesių mašinas. Esą kai kurie netgi bado lenktyniauti. Gelbėtojai primena, jog niekada nežinote, ar šis ekipažas neskuba iš liepsnų vaduoti jūsų šeimos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų