REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
JAV gedint šaudynių Teksase aukų Trumpas sako, kad ginklai – niekuo dėti (TV3 koliažas) (nuotr. SCANPIX)

Jungtinės Valstijos pirmadienį gedi 26 aukų, ankstesnę dieną nušautų vienos Teksaso gyvenvietės bažnyčioje ginkluoto užpuoliko, sužeidusio dar 20 žmonių.

10

Jungtinės Valstijos pirmadienį gedi 26 aukų, ankstesnę dieną nušautų vienos Teksaso gyvenvietės bažnyčioje ginkluoto užpuoliko, sužeidusio dar 20 žmonių.

REKLAMA

Prezidentas Donaldas Trumpas sakė, kad šalis išgyvena „tamsų metą“, bet tvirtino, kad šaunamųjų ginklų nereikėtų kaltinti dėl sekmadienį įvykdyto išpuolio, surengto praėjus lygiai penkioms savaitėms po didžiausių šaudynių per JAV naujausių laikų istoriją.

„Manau, kad šiuo atveju problema yra psichinė sveikata, – sakė Japonijoje viešintis D. Trumpas. – Remiantis preliminariais pranešimais, tas asmuo buvo visiškai pamišęs.“

„Tai nėra situacija (dėl) šaunamųjų ginklų“, – tvirtino Baltųjų rūmų vadovas ir pridūrė, kad pastaroji ataka yra „aukščiausio lygmens psichinės sveikatos problema“.

REKLAMA
REKLAMA

Aukos, kurių amžius – nuo penkerių iki 72 metų, buvo nušautos 1-ojoje baptistų bažnyčioje apie 400 gyventojų turinčiame kaimiškame miestelyje Saderland Springse, esančiame maždaug už 50 km nuo San Antonijaus.

REKLAMA

Šaulys, daugelyje žiniasklaidos pranešimų įvardijamas kaip 26 metų Devinas Kelley (Devinas Kelis), buvo rastas negyvas savo automobilyje po susirėmimo su vienu vietos gyventoju.

Karinės oro pajėgos nurodė, kad D. Kelley nuo 2010 metų tarnavo vienoje bazėje Naujojoje Meksikoje, bet 2012-aisiais buvo nuteistas karo tribunolo už numanomą savo žmonos ir vaiko užpuolimą.

Jis buvo nuteistas 12 mėnesių kalėti ir galiausiai 2014-aisiais buvo negarbingai pašalintas iš tarnybos už blogą elgesį, naujienų agentūrai sakė Karinių oro pajėgų atstovė Ann Stefanek (En Stefanek).

REKLAMA
REKLAMA

Juodai apsirengęs ir neperšaunamą liemenę užsidėjęs užpuolikas pradėjo šaudyti šalia bažnyčios, tuomet įžengė į pastatą ir toliau žėrė kulkas, sakė Teksaso visuomenės saugumo departamento regioninio padalinio direktorius Freemanas Martinas (Frimenas Martinas).

„Jam einant iš bažnyčios vienas vietos gyventojas čiupo savo šautuvą ir pastojo kelią įtariamajam. Įtariamasis metė savo šautuvą – „Ruger AR“ automato tipo šautuvą – ir pabėgo iš bažnyčios. Mūsų vietos gyventojas tuo metu persekiojo įtariamąjį“, – aiškino F. Martinas.

Teisėsaugos pareigūnai vėliau rado šaulį negyvą savo automobilyje, sudužusiame ties Vilsono ir Gvadalupės apygardų riba. Kol kas neaišku, ar vyras nusižudė, ar buvo nušautas su juo susirėmusio gyventojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neapykantos aktas“

D. Trumpas sakė, kad „mūsų širdys sudaužytos“.

„Šis blogio aktas įvyko, kai aukos ir jų artimieji buvo savo maldos namuose, – jis sakė Tokijuje. – Susitelkiame, susikabiname rankomis ir per ašaras bei per liūdesį liekame stiprūs.“

Prezidentas pažadėjo savo administracijos „visišką palaikymą“ tyrimui.

Kaip ir po daugelio ankstesnių masinių šaudynių, demokratai nepraleido progos dar kartą paraginti sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę. Šis klausimas itin opus šalyje, teisę turėti ginklų laikančioje beveik šventa.

D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) irgi pasmerkė šį „neapykantos aktą“.

„Tegul Dievas suteikia mums visiems išminties klausti, kokių konkrečių žingsnių galim imtis, kad sumažintume tarp mūsų smurtą ir ginklų kiekį“, – sakė buvęs prezidentas.

REKLAMA

Prieš penkias savaites Las Vegase kitas šaulys pro savo viešbučio kambario langus paleido ugnį į koncerto po atviru dangumi dalyvius. Jis nužudė 58 žmones, dar šimtus sužeidė. Šis išpuolis buvo pražūtingiausios masinės šaudynės per JAV naujausių laikų istoriją.

Taip pat praėjo kiek daugiau nei dveji metai nuo dienos, kai baltųjų viršenybės šalininkas Dylannas Roofas (Dilanas Rufas) įžengė į istorinę juodaodžių bažnyčią Čarlstono mieste Šiaurės Karolinoje ir nušovė devynis žmones.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų