REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Ekologiškas namas (organizatorių nuotr.)

Daugiau kaip trečdalis Vakarų šalių gyventojų renkasi ekologišką būstą. Tai sąmoningas pasirinkimas, siekiant gyventi darnoje su gamta. Šiomis dienomis vyrauja milžiniška statybinių medžiagų pasiūla.

4

Daugiau kaip trečdalis Vakarų šalių gyventojų renkasi ekologišką būstą. Tai sąmoningas pasirinkimas, siekiant gyventi darnoje su gamta. Šiomis dienomis vyrauja milžiniška statybinių medžiagų pasiūla.

REKLAMA

Tobulėjant technologijoms, kenksmingas ar net sveikatai pavojingas medžiagas paprasta pakeisti natūraliomis arba „sveikomis“. Juk gerai savijautai vien „Feng Shui“ praktikos nepakanka.

Jei statyti namą, tai tik sveiką!

Sveiko namo terminas imtas naudoti tuomet, kai rinkoje pasirodė kokybiškos natūralios statybinės medžiagos. Puikiais pavyzdžiais galėtų tapti izoliacinė medžio vata, molio tinkas ar fermacelio plokštės, pagamintos iš gipso, celiuliozės ir avies vilnos. Naudojant ekologiškas medžiagas, pagerėja vidaus mikroklimatas bei sumažėja rizika susirgti įvairiomis alergijomis bei kvėpavimo ligomis.

Dėl šios priežasties ekologiškus namus renkasi ne tik jaunos šeimos, bet ir brandaus amžiaus žmonės, palaikantys sveiko gyvenimo būdą.

REKLAMA
REKLAMA

Statant namą, svarbi ne tik medžiagų sudėtis, bet ir paskirtis. Anksčiau prioritetas buvo teikiamas pigioms medžiagoms, nepaisant to, kiek vėliau atsieis namo priežiūra bei sveiko mikroklimato palaikymas.

REKLAMA

Sunku patikėti, kad neefektyviuose namuose vidutiniškai net 55 proc. energijos sunaudojama šildant arba vėsinant namo patalpas.

Tai itin opi problema Lietuvoje, kur žiemos būna atšiaurios, o vasaros karštos. Todėl energijos taupymo alternatyvas verta apsvarstyti dar namo projektavimo etape. Sveikų namų statytojai rekomenduoja atkreipti dėmesį į saulės padėtį namo atžvilgiu.

Tinkamai pasirinkus namo kryptį, taupoma energija namo šildymui, vėsinimui bei apšvietimui.

Daugelis sutinka, kad namas turi būti ne tik tvirtas ir sandarus, tačiau ir draugiškas gamtai, t.y. jai nekenktų ir nežalotų. Gyvenant darnoje su gamta, pasiekiama abipusė nauda: tausojami gamtos resursai ir palaikoma gera žmonių savijauta. Vienas statybų rangovas visiems darbams

REKLAMA
REKLAMA

Tie, kas buvo pakliuvę į kelių rangovų nesutarimus turbūt pritars, kad statybas turi vykdyti vienas rangovas. Kai projektui vadovauja vienas žmogus, jis prisiima 100% atsakomybę už pastatyto namo kokybę, planuoja ir prižiūri visą statybų eigą: nuo sklypo parengimo iki durų raktų atidavimo.

Jei į procesą įsitraukia daugiau rangovų, jų požiūris būna gana atsainus, o atsakomybę dėl prastos darbų kokybės skuba perleisti kitiems projekto dalyviams.

Susiklosčius nepageidaujamai situacijai, būsimas namo šeimininkas išeikvoja daug savo energijos, laiko bei pinigų. Juk automobilio neperkame dalimis iš skirtingų tiekėjų, tai kodėl norime namą įsigyti dalimis, kurios dažniausiai net nėra suderintos tarpusavyje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasirinkti patikimą statybų rangovą?

Statybų sektoriuje gausu įmonių, kurios siekia savanaudiškų trumpalaikių tikslų, neatsižvelgdamos į ilgalaikę sukuriamą vertę. Todėl verta investuoti laiko ir prieš pasirašant sutartį, atlikti bent minimalius namų darbus ir pasidomėti apie potencialų rangovą savarankiškai.

Visų pirma, atkreipkite dėmesį į įmonės gyvavimo laikotarpį.

Kuo įmonė ilgiau dirba rinkoje, tuo ji turės sukaupusi didesnę patirtį. Todėl galės kompetentingai jus konsultuoti bei parinkti geriausius sprendimus pagal numatytą namo viziją. Taip pat peržvelkite atliktus darbus – dažniausiai jie kalba patys už save.

Susitikę su potencialiu rangovu, nebijokite užduoti jus dominančių klausimų. Teiraukitės net ir mažiausių smulkmenų. Iš anksto aptarkite visas įmanomas detales.

REKLAMA

Jei rangovas išsisukinėja ar negali atsakyti į jūsų klausimus – jis nėra kompetentingas savo srities ekspertas. Patikimi rangovai, kuriais galima pasitikėti, puikiai išmano savo sritį, gali laisvai diskutuoti medžiagų pasirinkimo, statybų eigos bei kitais klausimais.

Paprašius palyginti alternatyvas, pateikia išsamius paaiškinimus, įvardija ne tik privalumus, bet ir trūkumus. Prastas rangovas nesileidžia į diskusijas, dažniausiai namus stato pagal vieną standartą; nesuteikia būsimo namo šeimininkui pasirinkimo laisvės bei neišpildo svajonių namo vizijos.

Kokia ekologiško namo kaina?

Individualaus namo kaina susideda iš keletos dedamųjų: pasirinktų naudojamų medžiagų, inžinerinių komunikacijų ir statybos darbų.

REKLAMA

Lietuvoje vyrauja įsitikinimas, kad ekologiškas namas kur kas brangesnis nei tradicinis. Tačiau namo kaina visiškai priklauso nuo naudojamų medžiagų bei namo savininko norų.

Šiuo metu rinkoje yra itin didelė statybinių medžiagų gausa: kurių kaina priklauso ne tik nuo sudėties, paskirties, bet ir dizaino bei prekinio ženklo. Taigi, namo savininkas visuomet sprendžia, kokiame name jis nori gyventi ir kokia bus galutinė jo kaina.

Preliminariais skaičiavimais, tiek naudojant aukštos kokybės įprastas, tiek ekologiškas medžiagas 1m² namo kaina balansuoja ties 1000 Eur. Mažesnė suma gali kelti įtarimų: arba statybų rangovas naudoja netinkamą kainos skaičiavimo metodiką, arba planuoja naudoti žemos kokybės medžiagas.

Todėl įvardijus kvadratinio metro kainą, verta sustoti ir pasigilinti, kaip ji buvo apskaičiuota ir kokios statybinės medžiagos yra įtrauktos į sąmatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų