REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors emigracijos mastai Lietuvoje ir Biržuose nemažėja, tačiau gyvenimas miesteliuose vis dar verda. Gal ne taip energingai kaip didmiesčiuose ir kaip daugeliui norėtųsi, tačiau tam tikri ženklai rodo, kad gyvybės Šiaurės Lietuvoje dar yra.

Nors emigracijos mastai Lietuvoje ir Biržuose nemažėja, tačiau gyvenimas miesteliuose vis dar verda. Gal ne taip energingai kaip didmiesčiuose ir kaip daugeliui norėtųsi, tačiau tam tikri ženklai rodo, kad gyvybės Šiaurės Lietuvoje dar yra.

REKLAMA

Eilės maisto prekių parduotuvėse, šurmuliuojanti turgaus aikštė, darbo vietas susikuriantys smulkieji verslininkai, restauruojami namukai ir, palyginus su kitais šalies rajonais, aukštos nekilnojamojo turto kainos.

Yra grįžtančių į Biržus gyventi studentų, emigrantų, didmiesčių tempo ir asfalto kvapo nuvargintų šeimų. Jų nėra daug, tačiau tai teikia vilčių, kad Biržai merdėti dar nežada. Grįžtantiesiems tenka spręsti dilemą – kur įsikurti. Rinktis Biržų miestą ar vis labiau populiarėjantį gyvenimą priemiesčiuose, kaimuose.

Biržų miestas

Biržų miestas iš esmės turi viską, ko reikia visaverčiam gyvenimui. Naujakuriui įsikurti čia gali būti kebliau dėl nekilnojamojo turto kainų, kurios yra žymiai aukštesnės nei prie miesto esančiuose kaimuose. 2 kambarių butų, esančių ne itin populiariame Kaštonų kvartale ar Rinkuškiuose, kainos prasideda nuo 15 tūkst. eurų. Už trijų kambarių butą gali tekti pakloti 25-35 tūkst. eurų, priklausomai nuo jo būklės. Privačių namų kainos prasideda nuo 40 tūkst. ir gali siekti 80-100 tūkst. eurų. Biržuose dirbantys nekilnojamojo turto agentai stebisi aukštomis būstų kainomis ir lygina jas su Panevėžio miestu.

REKLAMA
REKLAMA

Įsikuriant privačiame name Biržuose vienas iš privalumų – galimybė pasinaudoti miesto infrastruktūra ir komunikacijomis (vandentiekis, kanalizacija, dujos). Miestas turi daug vandens telkinių, o gyvenimas šalia jų yra laikomas privalumu. Tiesa, „topinių“ sklypų prie pat vandens surasti jau nėra paprasta, o tokį radus gali tekti sumokėti apvalią sumelę.

REKLAMA

Kilučiai

Apaščios upės ir Kilučių ežero apjuostas, vos 1-2 kilometrus nuo miesto nutolęs Kilučių kaimelis jau dabar juokais pamažu lyginamas su Maskvos Rubliovkos rajonu.Tvarkingi ir gražūs namai, dideli namų valdos sklypai liudija, kad Kilučiuose įsikūręs jau ne vienas Biržų verslininkas.

Įsikurti Kilučiuose vilioja labai nedidelis atstumas iki Biržų, puikus kelias, ramybė ir gamta. Tiesa, iš ryto ir po darbo eismas į Kilučius vedančiu keliu trumpam suintensyvėja, nes juo kursuoja medžio apdirbimo ceche dirbantys žmonės. Kaimelis turi vietinį vandentiekį, apšviestas gatves, tačiau kol kas nėra kanalizacijos, dujų. Komunikacijomis, išskyrus vandentiekį, neišsiskiria ir daugelis kitų rajono kaimų.

REKLAMA
REKLAMA

Parduotuvių ir kitų paslaugų klausimas Kilučių gyventojams visiškai neaktualus, nes iki pirmo didelio prekybos centro „Norfa“ Biržuose – vos kelios minutės automobiliu. Autobusai į Kilučius kursuoja retai, tad šeimai reikalingas automobilis. Vaikus į mokyklą ir iš jos parveža mokyklinis transportas.

Namų kainos Kilučiuose iki šiol buvo kiek mažesnės nei Biržuose, tačiau mažėjant patrauklių sklypų skaičiui jos dar gali kilti. Pažymėtina, kad namų valdos sklypai Kilučiuose sudaro 30-80 arų, kai mieste tenka džiaugtis turint bent 10 arų nuosavą sklypą. Nemažą sklypą su namu, reikalaujančiu kapitalinio remonto, buvo galima įsigyti nuo 30 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio kryptis

Niujorkas turi priemiestį Niudžersį, Vilnius – Pavilnį, o važiuojant į Biržus pirmiausia pasitinka Pabiržė. Jei Biržų miestas plėstųsi, tai Pabiržė galėtų būti vienu iš patraukliausių naujakurių traukos centrų. Šis miestelis patrauklus gyvenimui jau ir dabar. Didžiausi jo privalumai – geras susisiekimas su miestu, visai šalia - Likėnų reabilitacijos ligoninė ir ją juosiantis puikus parkas. Baigta kelio rekonstrukcija ir nutiestas dviratininkų takas 7 kilometrų atstumą iki Biržų padarė lengviau ir kur kas saugiau įveikiamą. Tai neabejotinai padidino Pabiržės patrauklumą ir lankomumą.

Pabiržė turi biblioteką, parduotuvę, bažnyčią, tvarkingą pagrindinę mokyklą. Pro miestelį kasdien kursuoja kone 20 tarpmiestinių autobusų. Tai didžiulis privalumas šeimai, turinčiai 1 automobilį arba atžaloms pradėjus lankyti mokyklą ar papildomo ugdymo užsiėmimus Biržų mieste.

REKLAMA

Pabiržėje yra ir vietinių poilsio zonų – treniruokliai ir tvarkomas parkelis su tvenkiniu prie bažnyčios bei minėtas Likėnų sanatorijos parkas. Būsto kainos Pabiržėje mažesnės nei Biržuose, tačiau jei skaitinė reikšmė būna panaši, tai už tą sumą galima įsigyti didesnį žemės sklypą ar geresnės būklės namą su ūkiniais pastatais.

Už Pabiržės pavažiavus dar 4 kilometrus Panevėžio kryptimi ne ką prastesnė vieta įsikurti – Kirdonys. Savo kaimo atstovą Seime turintys kirdoniečiai taip pat gali džiaugtis rekonstruotu pagrindiniu keliu, kuriuo, kaip ir pro Pabiržę, pravažiuoja tarpmiestiniai autobusai. Reiktų pažymėti, kad pačiame kaime keliai nedžiugina.

REKLAMA

Geras susisiekimas ne tik su Biržais, bet ir su Pasvaliu galėtų būti vienas iš Kirdonių privalumų. Pasvalyje yra baseinas, stadionas su 2 teniso aikštelėmis, iš Biržų išsikėlusio banko filialas. Nedidelis atstumas tiek iki Biržų, tiek iki Pasvalio atveria pasirinkimo galimybes. Verta pažymėti ir prasiplečiančią darbo rinkos geografiją.

Kirdonys turi veikiantį daugiafunkcinį centrą, vasaros estradą, vietinę parduotuvę. Pro kaimo pakraštį prateka upė Tatula, tačiau rekreacinės naudos iš jos nėra.

Būsto kainos tiek Pabiržėje, tiek Kirdonyse yra panašios. Kaina priklauso nuo pastatų būklės, žemės sklypo dydžio. Kaip anksčiau minėta, kaimo vietovėse namų valdos sklypai dažniausiai būna keliskart didesni nei miestuose. Namą su padoriu sklypu įsigyti galima maždaug nuo 20-25 tūkst. eurų. Kaip žinia, naujų namų kaimuose nedaug, tad įgijus senesnį namuką į jį teks daug investuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vabalninko krypti

Nuo Biržų važiuojant Vabalninko kryptimi 15 kilometrų ruože yra trys didesnės gyvenvietės – Klausučiai, Butniūnai ir Kratiškiai. Klausučių privalumas – vos 2 kilometrai iki Biržų, o būsto kaina jau daug mažesnė. Tačiau patrauklumo Klausučiai neturi, o kur kas gyvesni atrodo vienas šalia kito esantys Butniūnai ir Kratiškiai, kuriuos iš esmės galima traktuoti kaip vieną kaimą.

Kelias iki minėtų kaimų geras, ypač po remonto, tad susisiekimas automobiliu greitas ir patogus. Kebli padėtis su viešuoju transportu - vos keli reisai per dieną. O per moksleivių atostogas viešasis susisiekimas tampa tragiškas.

Butniūnų-Kratiškių dvikaimyje yra parduotuvė, kurioje galima įsigyti visų būtiniausių produktų. Taip pat yra mokykla. Kratiškiuose neseniai duris atvėrė nauja moderni automobilių taisykla, kaimas turi budinčią gaisrinę.

REKLAMA

Padoresnio namo galima žvalgytis turint 20-25 tūkst. eurų, o daugiau investicijų reikalaujantį namą galima įsigyti ir pigiau. Namų pasiūla nėra didelė ir įvairi, tačiau tai būdinga visiems kaimams ir netgi pačiam Biržų miestui.

Naujakurių dėmesio vis daugiau sulaukia Dirvonakių kaimas, o baigus tiesti asfaltą akys nukryps ir į Geidžiūnus. Dirvonakiai patrauklūs dėl gero privažiavimo, nedidelio atstumo iki miesto ir kol kas dėl neišpūstų sklypų kainų.

Parovėja, Medeikiai, Obelaukiai

Įsikurti Parovėjoje ar Medeikiuose gali paskatinti du faktoriai – mažesnės namų kainos ir Medeikiuose veikianti pieno perdirbimo gamykla. Tiesa, gamykla gali būti ir privalumas, ir trūkumas. Kaime veikiant įmonei didesnė tikimybė, kad bus nuvalytas kelias, bendrovė investuos į aplinką. Kita vertus, ramybę mylintiems žmonėms papildomas automobilių ir žmonių judėjimas gali būti kliuvinys. Atstumas nuo Parovėjos iki Biržų 6 kilometrai, iki Medeikių – 9 kilometrai. Nors atstumai nedideli, tačiau be nuosavo transporto kelionės sudėtingos.

REKLAMA

Viešojo transporto paslaugos labai ribotos, o pats kelias nuo Biržų iki Parovėjos - neidealus ir yra pagarsėjęs kraupiomis avarijomis.

Pro sodus tiesiamas naujas asfaltas iki Obelaukių gali padidinti šio kaimo patrauklumą. Atstumas nuo Obelaukių iki Biržų centro - 6 km. Nekilnojamojo turto rinkos tendencijos panašios kaip ir kituose kaimuose.

Kitos vietovės

Kirkilų ir Sodeliškių kaimai jau yra savotiški turistų traukos centrai. Čia gyvenantys žmonės turistų srautą gali išnaudoti komerciniais tikslais. Norintiems ramybės čia kurtis – ne variantas. Dar vienas Kirkilų minusas - karstinis regionas. Pačeriaukštė tūno tarsi kažkokiame užkampyje, tad patrauklumo neturi. Bet kuo didesnis užkampis - tuo pigesnis nekilnojamasis turtas. Juo labiau iki kaimo – smagus asfaltuotas kelias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimą rinktis verta

Trumpai apžvelgus padėtį aplink Biržus peršasi išvada, kad šeimos, norinčios didesnės privačios erdvės, turėtų rinktis kaimą netoli Biržų. Iki jų veda geri keliai, o kai kuriuose jų net nėra viešojo transporto problemų. Investuoti į nekilnojamąjį turtą neišvengiamai teks, nesvarbu, ar gyvenant Biržuose ar netoli jų. Kaimo vietovėje pats namas su žeme kainuos pigiau, bet investuoti į remontą teks daugiau ir galbūt dešimtimis tūkstančių eurų. Biržuose būsto kainos dar didesnės, o investicijos laukia panašios. Pigiau atsieitų įsikurti nebent bute. Tas įmanoma tik mieste, nes kaimų daugiabučių būklė tokia, kad neverta net aptarimo.

REKLAMA

Dar vienas bendras visų kaimų privalumas – europinės lėšos. Kai kurių kaimų jos neaplenkė, atsirado net šviesolaidinis internetas, laisvalaikio aikštelės, įsikūrė vietos veiklos grupės, bendruomenės.

Norint gyventi ramiau didesniame kieme, namų aplinką koreguoti pagal poreikius ir galimybes bei turėti mažiau kaimynų – verta rinktis kaimą.

Simonas Gudas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų