REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Kas nutiktų, jeigu Šiaurės Korėja pabandytų numušti JAV bombonešį? (nuotr. SCANPIX)

 Du JAV strateginiai bombonešiai ketvirtadienį praskrido virš Korėjos pusiasalio per pratybas su Japonijos ir Pietų Korėjos karo lėktuvais, pranešė amerikiečių Karinės oro pajėgos.

11

 Du JAV strateginiai bombonešiai ketvirtadienį praskrido virš Korėjos pusiasalio per pratybas su Japonijos ir Pietų Korėjos karo lėktuvais, pranešė amerikiečių Karinės oro pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie manevrai vyko likus kelioms iki JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kelionės į šį regioną, per kurią pagrindinė diskusijų tema tikriausiai bus branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos klausimas.

REKLAMA

Regione tvyro didelė įtampa dėl Pchenjano branduolinio ginklavimosi ir balistinių raketų kūrimo programų. Pastaraisiais mėnesiais Šiaurės Korėja išbandė virtinę raketų, tarp jų tarpžemyninių, ir įvykdė savo šeštąjį branduolinį bandymą.

Viršgarsinių bombonešių „B-1B Lancer“ skrydžiai visuomet išprovokuoja Šiaurės Korėjos įtūžį. Šįkart Pchenjanas penktadienį paryčiais irgi pasmerkė vėliausias pratybas kaip „šantažą“.

REKLAMA
REKLAMA

Du B-1B pakilo iš Anderseno karinių oro pajėgų bazės Guame; vėliau prie jų prisidėjo Japonijos oro savigynos pajėgų naikintuvai, sakoma JAV Ramiojo vandenyno oro pajėgų pranešime.

„Vėliau abu „Lancer“ nuskrido virš Korėjos sausumos, kad prisidėtų prie Korėjos Respublikos naikintuvų Geltonojoje jūroje“, – sakoma pranešime. Galiausiai visi orlaiviai grįžo „į atitinkamas savo šalis“.

Šios pratybos buvo dalis „nuolatinio bombonešių buvimo“ misijos Ramiajame vandenyne ir „nėra atsakas į kokį nors dabartinį įvykį“, pažymėjo kariškiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis praskridimas buvo atliktas po spalio 10-ąją surengto „jėgos demonstravimo“, kai du „Lancers“ pirmąkart dalyvavo naktinėse aviacijos pratybose su Japonija ir Pietų Korėja.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pastaraisiais mėnesiais ne kartą apsikeitė asmeniniais įžeidimais ir grasinimais imtis karinių veiksmų. Amerikos vadovas perspėjo, kad į Pchenjano grasinimus gali būti atsakyta „ugnimi ir įtūžiu“, o Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA šią savaitę pareiškė, kad D. Trumpo „psichika nepagydomai pakrikusi“.

REKLAMA

Šiaurės Korėja liepą paleido dvi tarpžemynines balistines raketas, tikriausiai pajėgias nuskrieti į JAV žemyninę dalį. Kim Jong Unas tąsyk pareiškė, kad šios raketos yra dovana „šunsnukiams amerikiečiams“.

Vėliau Pchenjanas paleido dvi raketas praskrieti virš Japonijos teritorijos ir įvykdė šeštąjį, iki šiol galingiausią branduolinį sprogdinimą.

Tikėtina, kad Pchenjanas ruošiasi surengti naują raketos bandymą, ketvirtadienį nurodė Seulo žvalgybos agentūra.

Šiaurės Korėja bombonešių B1-B skrydžius visada pasmerkia kaip numanomas karinio puolimo prieš stalinistines valstybes repeticijas. Penktadienį paskelbtame KCNA pranešime sakoma: „Tikrovė aiškiai rodo, kad būtent gangsteriškai besielgiantys JAV imperialistai blogina padėtį Korėjos pusiasalyje ir siekia įžiebti branduolinį karą.“

D. Trumpas penktadienį pradės kelionę po Azijos šalis, per kurią aplankys ir Pietų Korėją. Prognozuojama, kad jis per derybas su regiono lyderiais daugiausiai dėmesio skirs Šiaurės Korėjos branduolinės programos keliamai grėsmei.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų