REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Didžiausias Vidurio ir Rytų Europos privataus kapitalo investicijų fondas „Enterprise Investors“ atsisako planų parduoti vieną didžiausių Lietuvos kelionių organizatorių „Novaturas“ - ją ketino pirkti didžiausia Lenkijos kelionių agentūra „Itaka Holdngs“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bendrovę planuojama kotiruoti Vilniaus ir Varšuvos vertybinių popierių biržose.

Fondas pranešė, kad laukiant Lietuvos Konkurencijos tarybos leidimo, nuspręsta nutraukti prieš 4 mėnesius pasirašytą susitarimą su „Itaka Holdings“.

REKLAMA

„Atsižvelgdami į dinamišką „Novaturo“ augimą ir puikius finansinius rezultatus bei negalėdami nuspėti reguliacinių procesų trukmės, priėmėme sprendimą nutraukti sutartį su „Itaka“ ir įvertinti kitas strategines alternatyvas „Novaturo“ atžvilgiu“, - pranešime spaudai sakė „Enterprise Investors“ partneris Sebastianas Krolas.

Anot jo, šiuo metu svarstoma galimybė įgyvendinti viešą akcijų siūlymą ir išplatinti akcijas Varšuvos ir Vilniaus vertybinių popierių biržose.

REKLAMA
REKLAMA

„Novaturo“ grupės generalinis direktorius Linas Aldonis teigė esąs įsitikinęs, kad bendrovė galėtų būti kotiruojama biržoje.

„Įmonė turi tvirtą finansinį pagrindą ir puikias veiklos perspektyvas ne vieneriems metams į priekį. Aš tvirtai tikiu, kad egzistuoja visos sąlygos tam, kad „Novaturas” galėtų sudominti finansinius investuotojus ir sėkmingai žengti į akcijų biržą“, - pranešime tvirtino L. Aldonis.

Birželio pabaigoje pranešta, jog „Enterprise Investors“ parduoda 70,72 proc. „Novaturo“ akcijų paketą „Itaka Holdings“. Akcijas ketino parduoti ir smulkieji „Novaturo“ akcininkai - Vidas Paliūnas, Ugnius Radvila ir Rytis Šūmakaris, valdantys po 9,76 proc. akcijų. Sandorio vertė nebuvo atskleista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Paliūnas BNS sandorio aplinkybių nekomentavo, su kitais smulkiaisiais „Novaturo“ akcininkais BNS nepavyko susisiekti.

BNS kalbinti turizmo sektoriaus dalyviai birželį teigė manantys, kad „Itakos“ atėjimas į Lietuvą privers konkurentus pasitempti ir kartu gali atverti naujų kelionių krypčių. Svarstyta, kad turėdama didelę derybinę galią „Itaka“ gali atpiginti keliones Lietuvos turistams, tačiau taip nenutiks, jei lenkai nuspręs susižerti didesnį pelną.

E. Šatas: Konkurencijos taryba nepradėjo vertinti „Novaturo“ pardavimo sandorio

Didžiausiam Vidurio ir Rytų Europos privataus kapitalo investicijų fondui „Enterprise Investors“ atsisakius planų parduoti Lietuvos kelionių organizatorę „Novaturas“, nelaukiant Lietuvos Konkurencijos tarybos leidimo, pastaroji teigia, jog dar nebuvo pradėjusi išsamiai nagrinėti prašymo sandoriui.

REKLAMA

Konkurencijos tarybos narys Elonas Šatas BNS sakė, kad rugsėjo pabaigoje prašymą įsigyti „Novaturą“ pateikusi Lenkijos kelionių agentūra „Itaka Holdings“ bei „Novaturas“ pateikė neišsamią informaciją apie sandorį.

„Iš koncentracijos šalių gauta informacija buvo neišsami, taigi, neatitiko teisės aktų reikalavimų, todėl įmonės juos turėjo tikslinti, ir šis procesas užtruko ne dėl Konkurencijos tarybos kaltės“, - raštu atsiųstame komentare teigė E. Šatas.

Anot jo, negavusi visos informacijos, taryba dar nebuvo pradėjusi nagrinėti sandorio įtakos turizmo rinkai, juo labiau negalėjo siųsti jokių žinių rinkai, jog leidimas gali būti nesuteiktas.

REKLAMA

„Informacija apie būsimos koncentracijos poveikį dar buvo renkama. Šioje stadijoje dar negalėjome įvertinti, ar tokia koncentracija nesukels problemų konkurencijai ir vartotojams. Atsižvelgdami į tokias aplinkybes, neturėjome jokio pagrindo siųsti žinios, kad leidimas nebus duotas, tokios žinios ir nesiuntėme“, - BNS teigė E. Šatas.

Pastaraisiais metais Lietuvoje nėra buvę atvejų, kai sandoris buvo nutrauktas, nesulaukus Konkurencijos tarybos leidimo ar bent preliminaraus vertinimo.

V. Rūkas: „Novaturo“ akcijos turėtų dominti investuotojus

„Enterprise Investors“ planai Lietuvos kelionių organizatorę „Novaturas“ kotiruoti vertybinių popierių biržoje turėtų dominti potencialius investuotojus, teigia Investuotojų asociacijos valdybos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu „Novaturo“ savininkai yra rimtai nusiteikę atvesti įmonę į biržą, tai būtų labai džiugi naujiena. Lietuvos mastu „Novaturas“ yra pakankamai didelė kompanija, ir tikrai galėtų būti listinguojama biržoje, tai būtų tikrai sveikintinas sprendimas“, - BNS sakė Vaidotas Rūkas.

Jis atsargiai vertino ketinimus „Novaturo“ akcijas kotiruoti dviejose - „Nasdaq“ Vilniaus ir Varšuvos biržose. V. Rūko teigimu, patirtis rodo, kad akcijų kotiravimas keliose biržose ne visuomet yra logiškas pasirinkimas.

„Turbūt nė viena bendrovė nėra sėkmingai kotiruojama dviejose biržose. Vis tiek kažkuri viena yra pagrindinė, joje vyksta visas veiksmas, o antra birža dažniausiai būna mažiau sėkminga“, - aiškino V. Rūkas.

REKLAMA

Anot jo, kotiruoti „Novaturo“ akcijas Vilniaus biržoje yra natūralu dėl lietuviškos bendrovės kilmės, tuo metu Varšuvos birža tikriausiai ketinama pasirinkti dėl to, kad „Enterprise Investors“ yra daug investavęs Lenkijos rinkoje.

„Varšuvos biržoje teoriškai galėtų būti ir platesnis investuotojų ratas. Tačiau praktikoje tai nutinka tikrai ne visada“, - tvirtino V. Rūkas.

Jis prognozavo, kad „Novaturo“ pirminio viešo akcijų platinimo (IPO) metu „Enterprise Investors“ tikriausiai parduotų dalį arba visą akcijų paketą, o IPO galėtų būti surengtas ne anksčiau kaip po šešių mėnesių.

REKLAMA

„Nemanau, kad būtų nuspręsta platinti naują emisiją, nesu tikras, kad „Novaturui“ šiuo metu reikia papildomo kapitalo (...) Pradedant IPO nuo nulio, visas procesas gali užtrukti iki dvejų metų, tačiau „Novaturą“ buvo planuojama parduoti, todėl įmonė jau yra pasirengusi bent jau dalį dokumentų.

Sakyčiau, šiuo atveju procesas galėtų užtrukti nuo šešių mėnesių iki vienerių metų“, - teigė V. Rūkas.

„Realiai „Novaturo“ IPO galime tikėtis kitų metų pavasario pabaigoje, arba rudenį. Vasarą IPO daromi rečiau“, - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis prognozavo, kad IPO metu didžiąją dalį „Novaturo“ akcijų įsigytų instituciniai investuotojai.

„Enterprise Investors“ įmonės „Novaturas“ akcijų už 40 mln. eurų įsigijo prieš dešimtmetį iš 5 kelionių agentūrų - „West Express“, „Delta-Interservis“, „Baltic Clipper“, „Baltic travel service“ ir „Saitas“.

„Itaka Holdings“ yra didžiausia poilsinių kelionių organizatorė Lenkijoje - jai priklauso 170 agentūrų Lenkijoje ir 3 - užsienyje. Grupė pernai gavo 427,2 mln. eurų konsoliduotų pajamų ir uždirbo 15,1 mln. eurų grynojo pelno, aptarnavo 637 tūkst. klientų.

REKLAMA

„Novaturas“ praėjusiais metais gavo 101,587 mln. eurų konsoliduotų pajamų - 2,3 proc. daugiau nei 2015 metais (99,308 mln. eurų), jos grynasis pelnas išaugo beveik dukart iki 4,462 mln. eurų.„Novaturas“ kartu su jos konkurentu „Tez Tour“ valdo apie du trečdalius Lietuvos kelionių organizavimo rinkos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų