REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėstant orams žmones pradėjo atakuoti žiurkės ir pelės, dėl vėsos lendančios į namus ar sandėlius. Kai kurie žmonės nuo jų ginasi nuodais, o kai kam tenka ir paskutinius kaliošus sudeginti, kad tik pasisektų jas išvaikyti.

Vėstant orams žmones pradėjo atakuoti žiurkės ir pelės, dėl vėsos lendančios į namus ar sandėlius. Kai kurie žmonės nuo jų ginasi nuodais, o kai kam tenka ir paskutinius kaliošus sudeginti, kad tik pasisektų jas išvaikyti.

REKLAMA

Specialistai sako, svarbiausia graužikams nepasiduoti, nes šie platina užkrečiamas ligas, kartais pasibaigiančias net mirtimi. Tad radus, pavyzdžiui, pelės apgraužtą morką ar bulvę – būtina išmesti ją į šiukšlių dėžę, kitaip galim užsikrėsti.

Vilniaus rajone gyvenanti Bronislava eina į sandėlį apžiūrėti grūdų. Jaučia, kad vėstant orams, ten lengvos duonos ieško ir graužikai.

Močiutė sako jau pasiruošusi karui su pelėmis ir žiurkėmis. Pirmiausia grūdus ji apdengia.

Tačiau kol grūdų daug, moteris mėgina kitomis priemonėmis apsisaugoti nuo graužikų. Pirmas ginklas – katinas.

REKLAMA
REKLAMA

Sako, jis, kol nėra nuodų, čia ganosi ir dalį graužikų išgaudo. Sandėlys, ko gero, vienintelė vieta, kur rudenį galvos skausmą šios moters šeimai kelia graužikai. Į namus nei pelės, nei žiurkės kojos nekelia, nes ten jų tyko dar viena ūsuotoji grėsmė. O štai rūsyje, kur per žiemą saugomos daržovės, pelių ir žiurkių niekada nebūna, nes močiutė jas išvaiko padegdama senus kaliošus.

REKLAMA

Biologai nepataria taip vaikyti graužikų, nors deginamos gumos kvapas pelėms ir žiurkėms tikrai nuodingas ir jas atbaido. Tačiau jis kenkia ir žmonių sveikatai. Bene geriausia profilaktika, kaip aiškina biologai, – užsandarinti visas graužikų mėgiamas landas. Graužikus naikinančios įmonės per dieną sulaukiančios dešimčių skambučių su prašymais pagelbėti. Ir nors vasara šiemet buvo vėsi, graužikų nemažėja. Neradusios maisto lauke, iki atokesnės sodybos žiurkių kolonijos gali keliauti apie dvidešimt kilometrų.

O štai bijoma graužikų ne be reikalo. Ir ne tik dėl to, kad jie naikina maisto produktus.

Graužikai užteršia maisto produktus išmatomos, šlapimu ar tiesiogiai – apgrauždami morkas ar burokėlius. Paragavę tokių produktų susergame ir mes. Vien pernai užregistruota apie dvidešimt susirgusiųjų graužikų platinama letospiroze. Ir ne tik ji, bet ir visos žiurkių bei pelių platinamos ligos pavojingos sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Išbadėjusios žiurkės gali pulti žmones. Tačiau tokių atvejų pasitaiko rečiau. Kiek mažiau galvos skausmo rudenį sukelia į patalpas keliaujantys vorai. Specialistai sako – vienintelis nepatogumas, kad voratinkliuose jie kaupia kitų vabzdžių liekanas, dulkes. Tačiau bent jau vyresnės kartos atstovai vardija prietarus, neva vorų geriau nežudyti. Esą taip nelaimių prisišauksim. O siužeto pradžioje rodyta Bronislava priduria – voras gali tapti puikiu dienos pranašu.

Tik štai tikėti tokiais prietarais ar ne, kiekvieno pasirinkimas.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų