REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Žinomos moterys švenčia Heloviną: šiurpiausi filmai, tradicijos ir kostiumai (nuotr. embassy, asm. albumo) (nuotr. asm. archyvo)

Lapkričio 1-osios išvakarės daugeliui lietuvių kasmet tampa vis didesne švente. Helovino vakarą juntama mistinė romantika sujungia ir klubinėtojus, ir šeimas, ir saldainių kaulijančius kaimynų vaikus. Ir nors sekančią dieną uždegti žvakutę ant giminaičio kapo – vis dar įprasta apeiga, vis giliau Lietuvoje šaknijasi ir šiurpiausios metų nakties, Helovino, tradicijos.

30

Lapkričio 1-osios išvakarės daugeliui lietuvių kasmet tampa vis didesne švente. Helovino vakarą juntama mistinė romantika sujungia ir klubinėtojus, ir šeimas, ir saldainių kaulijančius kaimynų vaikus. Ir nors sekančią dieną uždegti žvakutę ant giminaičio kapo – vis dar įprasta apeiga, vis giliau Lietuvoje šaknijasi ir šiurpiausios metų nakties, Helovino, tradicijos.

REKLAMA

Kelios žinomos šalies moterys sutiko atskleisti, kuo joms ir jų šeimoms svarbi vaiduoklių naktis. Paaiškėjo, kad tai – itin populiarus, vienijantis reiškinys.

Atlikėjos Dianos Dargienės šeimoje švęsti Heloviną įprasta, o moliūgų skaptavimas ilgainiui net tapo tradicija. Nuosavame name gyvenanti šeima kūrybingai išdarinėtomis daržovėmis išpuošia didžiulę terasą.

„Kasmet perkame daug moliūgų ir kiekvienas po vieną ar du išskaptuoja. Kadangi darbas nėra lengvas ir reikalauja kruopštumo, paskui labai smagu būna rinkti gražiausią, įdomiausią, didžiausią ar šiurpiausią“, – pasakojo pašnekovė, kuri kartu su sutuoktiniu Viliumi Dargiu augina du vaikus – sūnų Matą ir dukterį Unę.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris atskleidė, kad šios šventės laukia visa šeima. Žvakės ir paslaptinga Helovino nakties atmosfera kasmet padovanoja gerą dozę romantikos. Visgi šiemet šeimynišku vaiduoklių vakaru mėgausis ne visa Dargių komanda.

REKLAMA

„Nutiko taip, kad namuose šiandien likome tik su Une. Paprastai dukrai skaptavimo darbais užsiimti padeda tėtis, o šiemet viską teko daryti pačiai. Ir jai pavyko puikiai – abi net nustebome“, – pasakojo moteris.

Kasmet Dianos vyrui Viliui tenka itin svarbus vaiduoklių šventės vaidmuo. Vyras persikūnija į pasirinktą šiurpų herojų ir linksmina vaikus. Visgi šiemet išradingiausio helovininio Dargių kostiumo laureate tapo Unė, kuri nutarė įkūnyti garsiąją kino heroję Harley Quinn.

„Nors nelabai mėgstu ir moku grimuoti, teko prisidėti prie Unės pasiruošimo. Ir, sprendžiant iš komentarų socialinėje erdvėje, viskas pavyko puikiai“, – šyptelėjo mama.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis Helovinas apsigyvenus Prancūzijoje

Atlikėja Gabrielė Rutkauskienė-Vasha neseniai su dukrele išsikėlė gyventi į Prancūziją. Būtent su šios šalies krepšinio komanda dainininkės vyras Ronaldas Rutkauskas šiemet pasirašė sutartį. Tai jau ne pirmas kartas, kuomet atlikėjai tenka apsigyventi svečioje šalyje. Praėjusiais metais šeima buvo apsistojusi Graikijoje, Salonikuose. Tad Helovino šventė Rutkauskams kasmet vis kitokia.

Visgi šiemet Vasha Helovino ypatingai paminėti nežada. „Vyras išvyko į varžybas kitame mieste, tad namuose likome dviese su dukrele. Man šventes švęsti patinka. Jei vyras būtų namie, tikrai skaptuotume moliūgą. Tačiau, panašu, šiemet nei namų puošti neteks, nei pačios šventės minėti“, – įsitikinusi Vasha.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikėja viliasi, kad paaugus dukrai švenčių tradicijos šeimoje tik stiprės. „Jei dukrelė būtų didesnė, žinoma, padaryčiau jai šventę, tačiau kol kas tam poreikio nėra. Todėl mieliau vakare įsijungsime gražią „Disnėjaus“ pasaką, o ne siaubo filmą“, – planus išdavė Vasha.

Kol kas šiurpaus kino savo mažylei mama dar nenorėtų rodyti,  tačiau jai pačiai yra tekę matyti ne vieną siaubo filmą. Paprašyta pasidalinti rekomandacijomis, Vasha paminėjo populiariausias juostas: „Nesu didelė siaubo filmų mėgėja. Paskui būna baisu vienai būti namuose. Tačiau, jei reiktų išskirti – „Skambutis“ ir „Egzorcizmas“.

Mintyse – ne Helovinas, o vaikelio laukimas

Besilaukianti grožio salono savininkė ir profesionali įvaizdžio kūrėja Sofio Gelašvili-Niūniavė šiemet spalio 31-osios vakarą praleis namuose. Šiuo metu jos ir sutuoktinio Dominyko Niūniavos mintyse – netrukus gimsiančio mažylio laukimas.

REKLAMA

Tačiau įprastai Sofio šeima šios šventės nepraleidžia. Tiesa, šventimo tradicijos su metais kito. „Išvakarėse su broliais ir seserimis skaptuodavome moliūgus. O Helovino vakarą persirengdavome įvairiais kostiumais ir leisdavomės į kelionę po aplinkinius kiemus – gasdindavome kaimynus. Aišku, suaugę to nedarome, tačiau mūsų namai visuomet pilni skanėstų, kuriuos dalijame užklystantiems vaikams“, – pasakojo Sofio.

Helovino vakarus Gelašvili šeima paprastai skiria šiurpių filmų peržiūroms. Sofio atskleidė, kuris siaubo filmas ją iš tiesų privertė išsigąsti: „Nežinau kodėl, bet man visada būdavo baisiausias „Skambutis“.

Būsima mama prasitarė, kad augindama savo dukrą ir jai skiepys Helovino tradicijas. „Manau, kad tai labai smagi šventė vaikams. Be to, suteikia progą pasireikšti kūrybiškai. Kadangi aš pati menininkė, man tai be galo aktualu“, – sakė moteris.

REKLAMA

Lietuvės Helovinas Honkonge

Tarp Honkongo, Naujosios Zelandijos ir JAV gyvenanti lietuvė Greta Dreko šiurpiausią metų naktį leis irgi ne gimtinėje. Prestižinėje Honkongo žaislų įmonėje dizainere dirbanti mergina sutiko papasakoti apie šio regiono vaiduoklių šventės tradicijas.

„Ši šventė čia labai laukiama. Dekoracijos pradedamos ruošti jau likus savaitei iki Helovino. Ką kalbėti apie kostiumus... per šią šventę Honkongo gyventojai ir atvykėliai pamiršta gėdos jausmą ir pavirsta įvairiausiais personažais. Žmonės čia nebijo pasijuokti iš savęs. Todėl eidama į miestą švęsti visuomet nešuosi plačią šypseną“, – pasakojo Greta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, šiemet į švenčių sūkurį ji pati pasinerti galimybės neturės – tik akies krašteliu stebės, kas vyksta mieste. „Helovino paprastai stengiuosi nepraleisti, tačiau šįkart vakarėlius teks iškeisti į darbą“, – atskleidė Greta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų