REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Nėštumas (nuotr. Fotolia.com)

 Neseniai dviejų vaikų mama tapusi Monika Mačiulienė džiaugiasi ant rankų sūpuodama sveiką mergaitę. Tačiau artima moters draugė, nėštumo metu susirgusi gripu, išgyveno neramų laiką. Laimei, komplikacijų tiek jaunai mamai, tiek mažyliui išvengti pavyko. 

22

 Neseniai dviejų vaikų mama tapusi Monika Mačiulienė džiaugiasi ant rankų sūpuodama sveiką mergaitę. Tačiau artima moters draugė, nėštumo metu susirgusi gripu, išgyveno neramų laiką. Laimei, komplikacijų tiek jaunai mamai, tiek mažyliui išvengti pavyko. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tokios istorijos ne visuomet baigiasi sėkmingai. Duomenys rodo, kad 2009-2010 metų gripo epidemijos metu Lietuvoje sirgusioms nėščiosioms sunki ligos forma buvo keturis kartus dažnesnė nei bendrai populiacijoje. Net iki 39 procentų visų atvejų stebėtas priešlaikinis gimdymas, 11 procentų atvejų neišvengta intrauterininės vaisiaus žūties, ir iki 7 procentų atvejų baigėsi naujagimio mirtimi.

REKLAMA

„Pagrindinis vakcinacijos nuo gripo tikslas – nuo ligos ir jos komplikacijų apsaugoti pačią nėščiąją. Žinoma, skiepai taip pat mažina tikimybę susirgti gripu naujagimiui ir kūdikiui bei sumažina nėštumo komplikacijų riziką“, – tvirtina Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. gydytoja akušerė-ginekologė Rūta Jolanta Nadišauskienė.

Kvėpavimo takų infekcijomis nėštumo metu Lietuvoje kasmet suserga apie 20-30 procentų nėščiųjų, iš jų 10 procentų – laboratoriškai patvirtintu gripu. Moterų, kurios nėštumo metu perserga gripu, naujagimiai dažniau turi širdies ir stambiųjų kraujagyslių patologiją bei įgimto gomurio ir lūpos defektą. Nėra visiškai aišku, ar tai nulemia tiesioginis viruso poveikis, ar aukšta kūno temperatūra (hipertermija) ligos metu.

REKLAMA
REKLAMA

Monika pasakoja, kad skiepytis nusprendė pasitarusi su nėštumą prižiūrinčia gydytoja: „Norėjau kaip įmanoma labiau apsaugoti savo vaiką ir save nuo galimų susirgimų“, – savo istoriją pasakoja moteris, - tačiau mano sprendimu abejojovyresnės kartos artimieji. Raginimų nesiskiepyti nesulaukiau, tačiau galvos buvo pakraipytos”, – prisimena pašnekovė.

Profesorė R. Nadišauskienė ramina, kad negyvos (inaktyvintos) gripo vakcinos yra saugios, tiek nėščiajai, tiek vaisiui. „Šios vakcinos nesukelia šalutinio poveikio ir komplikacijų motinoms ir jų kūdikiams. Pasiskiepijusi nėščioji ar žindyvė apsaugo ne tik save, bet ir savo naujagimį bei kūdikį, kurie nuo gripo gali būti skiepijami tik nuo 6 mėnesių amžiaus“, – pabrėžia profesorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujagimiams ir kūdikiams, ypač iki 6 mėnesių amžiaus, gripas yra labai pavojingas. Jis taip pat grėsmingas naujagimiams, gimusiems prieš laiką. Dėl nepakankamo plaučių brandumo neišnešiotiems naujagimiams gripas greitai komplikuojasi bakterine pneumonija, bronchitu, vidurinės ausies uždegimu. Verta pastebėti, kad žindymas nėra kontraindikacija skiepyti nuo gripo, jeigu moteris nebuvo paskiepyta nėštumo metu.

Pasaulio Sveikatos organizacija (PSO), Europos ir Jungtinių Amerikos valstijų ligų prevencijos ir kontrolės centrai, akušerių-ginekologų, infektologų bei pediatrų asociacijos Europoje, JAV ir Kanadoje, išskiria nėščiąsias kaip svarbiausią gripo rizikos grupę ir rekomenduoja visas nėščiąsias skiepyti nuo gripo. Atsižvelgiant į PSO ir Europos Komisijos rekomendacijas, nuo 2010 metų Lietuvoje nėščiosios skiepijamos nemokamai.

Nuo gripo rekomenduojama skiepyti planuojančias pastoti gripo sezono metu ir visas nėščiąsias bet kuriame nėštumo trimestre. Imuninis atsakas susidaro po 2 savaičių, todėl naudingiausia skiepytis dar prieš prasidedant gripo sezonui. Lietuvos Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis 2014-2015 metais pasiskiepijo 123 nėščiosios ir tai yra tik 0,12 % visų nėščiųjų. Tačiau skaičiai padidėjo 2015-2016 metais – pasiskiepijusių nėščiųjų buvo 268. Nėščiųjų daugiausiai paskiepijama Olandijoje (82 %), Škotijoje – 33,3 %, Velse – 31,7 %, Anglijoje – 27,4 %.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų