REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mergaitė aplankė dvi šalis: Čekiją ir Slovakiją (nuotr. Organizatorių)

 Galimybę devintoje klasėje aplankyti užsienio šalį gali suteikti tėvai arba žinios. Kalbų mokyklos mokinei Mortai Liutkutei šį rudenį būtent už žinias dovanota kelionė paliko puikius įspūdžius. Mergaitė aplankė dvi šalis: Čekiją ir Slovakiją, lankėsi Brno mieste bei pirmą kartą kopė į kalnus.

6

 Galimybę devintoje klasėje aplankyti užsienio šalį gali suteikti tėvai arba žinios. Kalbų mokyklos mokinei Mortai Liutkutei šį rudenį būtent už žinias dovanota kelionė paliko puikius įspūdžius. Mergaitė aplankė dvi šalis: Čekiją ir Slovakiją, lankėsi Brno mieste bei pirmą kartą kopė į kalnus.

REKLAMA

Pažintinė keturių dienų kelionė su puikiai išmanančiais anglų kalbą bendraamžiais po kelias šalis ir miestus – puiki motyvacija šių dienų paaugliui. Daugiau kaip 5 km kelionė pėsčiomis Tatrų kalnais 2 km aukštyje virš jūros lygio kartu su puikiai anglų kalbą valdančiais bendraminčiais – tikrai smagus patyrimas pradedant mokslo metus.

Tai ne pirma mergaitės kelionė, tačiau viena iš tų, kurios dovanoja daug džiaugsmo ir įrašo dar vieną ateities svajonę, atveria akis naujiems potyriams, paskatina išbandymams, įkvepia. Platus akiratis padeda mokiniams susikurti ir ateities tikslus bei siekius.

REKLAMA
REKLAMA

Skatina mokytis autentiškos kalbos

Anglų kalbos mokytoja Izolina Kriščiūnienė sako, kad būtent toks kalbos pritaikymas, praktiškai būnant svečioje šalyje (keliaujant, kalbant parduotuvėje, užsisakant maistą, perkant lauktuves, skaitant užrašus), yra geriausia motyvacija mokiniams suprasti šnekamąją, autentišką kalbą ir įvaldyti komunikaciją tarpkultūrinėje erdvėje.

REKLAMA

odėl Kalbų mokykloje ne tik dėstomi anglų kalbos dalykai, bet mokiniai visapusiškai skatinami dalyvauti įvairiuose konkursuose, projektuose, rungtyse.

Atstovavo vienintelei tokiai mokyklai Lietuvoje

Keturiasdešimt moksleivių iš Lietuvos 2017 m. rugsėjį buvo pakviesti į edukacinę kelionę. Visi jie dalyvavo vertimų ir iliustracijų projekto „Tavo žvilgsnis“ konkurse. Iš Kėdainių Morta Liutkutė keliavo viena. Mergaitė sako, kad jai buvo didelė garbė atstovauti vienintelei tokio tipo mokyklai Lietuvoje.

„Kalbų mokykloje mes jaučiamės kaip kokie studentai. Anglų kalbos mokomės pakankamai giliai ir daug – net po keturias pamokas kasdien, todėl labai greitai ir drąsiai apsisprendžiau dalyvauti tame konkurse“, – pasakoja Morta Liutkutė. Tačiau tik pradėjusi versti pasirinktus tekstus mokinė įvertino, koks sunkus vertėjo darbas.

REKLAMA
REKLAMA

Teko praleisti ne vieną vakarą

„Iš visų vertimo konkursui atsiųstų tekstų atsirinkau du. Nepasakyčiau, kad tekstai buvo lengvi. Abu parašyti XIX amžiaus moterų rašytojų. Vienas – E. Nesbit „Doing Nothing“, antras –J. Spyri „At Home with Grandfather“.

Rašytoja J. Spyri – šveicarė, rašė vokiškai. Jos kūrinys jau buvo vertimas iš vokiečių į anglų kalbą, o E. Nesbit - amerikiečių rašytoja, todėl jos tekstas buvo originalus, bet parašytas savotiška kalba, kuri skiriasi nuo britiškosios anglų“. Mergaitė neslepia, kad į pagalbą atėjo ir jos anglų kalbos mokytoja Izolina Kriščiūnienė.

Sunkiausia moksleivei buvo surasti maisto pavadinimų atitikmenis, patikslinti naujus posakius. „Mokytoja visada konsultuodavo, jei klausdavau, kaip geriau išreikšti mintį, parinkti žodį, nes lietuviškai tą pačią mintį reiškiame visai kitaip, – pasakoja Morta Liutkutė. – Tačiau nepiktnaudžiavau, todėl teko praleisti ne vieną vakarą dirbant su žodynais.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pati ir iliustravo

„Iš viso su tekstu dirbau kokias geras šešias valandas. Apysaką „Doing Nothing“ dar ir iliustravau. Tai pasakojimas apie berniuką, kuriam į ausį kartais kalbėdavo garstyčios grūdo dydžio tingus, bet labai stiprus elfas. Berniukas norėjo nieko neveikti. Jam tai reiškė neruošti pamokų.

Obuolių nykštukas jį privertė visiškai nieko neveikti ir suprasti, kad tai nėra smagu. Tą mistinę galingą būtybę – „obuoliažmogiuką“ – pirmiausia, skaitydama tekstą, susikūriau savo vaizduotėje, o paskui ir nupiešiau,“ – dalinasi mintimis Morta Liutkutė.

Vertimų ir iliustracijų konkursus jau penkioliktus metus rengia ir mokinių akiratį edukacinėmis programomis plečia Vaikų kūrybinės iniciatyvos fondas.

REKLAMA

Konkursuose gali dalyvauti visi mokiniai, norintys išmėginti savo žinias ir gebėjimus bei laimėti prizus.

Kalbų mokyklos mokiniai ne pirmą kartą dalyvauja vertimo konkurse. 2014 metais į Varšuvos Koperniko mokslo centrą vyko Kalbų mokyklos mokinė Goda Beinortaitė, parengusi didelės apimties vertimą.

Kėdainių kalbų mokykla skaičiuoja jau 27-tus metus. Formalųjį švietimą papildančią kalbų mokymo programą jau baigė 1055 Kėdainių rajono mokiniai. Šiuo metu Kalbų mokykloje mokosi 445 mokiniai nuo 5 iki 19 metų. Kalbų kursus vakarais lanko 96 suaugusieji.

Kėdainių kalbų mokykla – pirmoji ir vienintelė savivaldybės finansuojama papildomo ugdymo mokykla Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų