REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Aukšto rango palestiniečių pareigūnė Hanan Ashravi (Hanan Ašravi) sako, kad Izraelio planai prijungti aplink Jeruzalę esančias Vakarų Kranto žydų nausėdijas prie šio miesto gali sugriauti viltį sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę.

 Aukšto rango palestiniečių pareigūnė Hanan Ashravi (Hanan Ašravi) sako, kad Izraelio planai prijungti aplink Jeruzalę esančias Vakarų Kranto žydų nausėdijas prie šio miesto gali sugriauti viltį sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) dešiniosios partijos „Likud“ narys pranešė, kad sekmadienį ministerijos komitetui bus pristatytas įstatymo projektas dėl „Didžiosios Jeruzalės“ savivaldybės suformavimo.

REKLAMA

Jeigu komitetas patvirtins pateiktą projektą, šis bus svarstomas parlamente skubos tvarka.

Plano kritikai tvirtina, kad tai reikštų visišką vienašališką Vakarų Kranto nausėdijų aneksiją, kuri turėtų sukelti tarptautinį pasipiktinimą.

„Vyriausybė priims Didžiosios Jeruzalės įstatymą, kuris sustiprins amžiną sostinę Jeruzalę demografiškai ir geografiškai“, – parašė „Likud“ partijos parlamentaras Yoavas Kischas (Joavas Kišas) trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“.

REKLAMA
REKLAMA

H. Ashrawi, Palestinos išvadavimo organizacijos (PIO) vykdomojo komiteto narė, trečiadienį vakare pareiškė, kad „tokios pastangos reiškia dviejų valstybių sprendinio pabaigą“.

Izraelis užsiima karinės okupacijos pratęsimu, o ne jos užbaigimu, įteisindamas ekstremistų žydų naujakurių buvimą palestiniečių žemėje ir iki galo užbaigdamas visišką palestiniečių Jeruzalės izoliaciją ir aneksiją“, – parašė ji.

Izraelis užėmė rytinę arabiškąją Jeruzalės dalį per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1980-aisiais aneksavo tą teritoriją ir paskelbė visą Jeruzalę nedaloma žydų valstybės sostine. Tuo metu palestiniečiai Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė bendruomenė šios aneksijos niekada nepripažino.

Iškilūs B.Netanyahu valdančiosios koalicijos nariai atvirai pasisako prieš palestiniečių valstybės sukūrimą ir palaiko didžiosios Vakarų Kranto dalies aneksiją.

Didžiausia žydų naujakurių gyvenvietė Vakarų Krante Maale Adumimo nausėdija yra viena teritorijų, turinčių pagal naująjį įstatymą patekti į Didžiosios Jeruzalės teritoriją, sakoma aiškinamajame rašte.

Tačiau Izraelis neketina visiškai aneksuoti minėtų nausėdijų.

Tarp gyvenviečių, kurias planuojama prijungti prie Didžiosios Jeruzalės, yra į pietvakarinius nuo Jeruzalės esanti Beitar Ilito ultraortodoksų žydų nausėdija, į pietus esantis Guš Ecionas bei Efratos ir Givat Zeevo gyvenvietės.

REKLAMA

„Prie Jeruzalės prijungtos nausėdijos išsaugos tam tikrą municipalinę autonomiją, nes jos bus laikomos Jeruzalės priemiesčių savivaldybėmis“, – sakoma įstatymo projekte.

Kaip ketvirtadienį rašoma laikraštyje Laikraštis „Haartez“, toks įstatymo projekto tekstas reiškia, kad nausėdijos bus prijungtos prie Jeruzalės, o ne Izraelio valstybės.

Tačiau nausėdijų statybas stebinti organizacija „Peace Now“ sako, kad skirtumai bus tik išoriniai.

„Šis įstatymas reiškia šių teritorijų de facto prijungimą prie Izraelio, nors galima būtų ginčytis, kad tai nėra prijungimas de jure“, – sakoma organizacijos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų