REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Angelina Jolie (nuotr. SCANPIX)

Aktorei Angelinai Jolie atskleidus, jog ji yra mutavusio geno, padidinančio riziką susirgti krūties ir gimdos vėžiu, nešiotoja, kaip ir buvo tikėtasi, ji į šią problemą atkreipė daugelio moterų dėmesį.

26

Aktorei Angelinai Jolie atskleidus, jog ji yra mutavusio geno, padidinančio riziką susirgti krūties ir gimdos vėžiu, nešiotoja, kaip ir buvo tikėtasi, ji į šią problemą atkreipė daugelio moterų dėmesį.

REKLAMA

Nauji tyrimai atskleidė, jog apie tai prabilus Holivudo žvaigždei, pasidariusiai prevencinę abiejų krūtų šalinimo operaciją, 2013-aisiais metais padidėjo moterų, norinčių pasitikrinti, ar jos taip pat nenešioja šio mutavusio geno, skaičius.

Būtent tais metais „New York Times“ išspausdino aktorės straipsnį, kuriame atskleidžiama jos tokio elgesio priežastis ir skatinamas moterų tikrinimasis.

Šis moters atviras rašinys ir jo pritrauktas žurnalistų dėmesys Aukščiausiąjį JAV teismą privertė priimti nuostatą, jog DNR testai, taip pat ir tikrinantys genetines mutacijas, negali būti užpatentuoti. Šis žingsnis, kaip teigiama, sumažino vėžio tyrimų kainą ir taip padidino jų prieinamumą daugeliui šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Krūtų pašalinimas kaip prevencinė priemonė

Angelinos mama, kaip ir jos močiutė, mirė susirgusios gimdos vėžiu. Norėdama išvengti savo šeimos moterų likimo, aktorė, sužinojusi, jog yra mutavusio geno, sukeliančio vėžį, nešiotoja, atliko abiejų krūtų mastektomiją.

REKLAMA

JAV šiuo metu gyvena maždaug 4 mln. moterų, kurios sirgo krūties ar gimdos vėžiu. Mažiausiai 1,5 mln. iš jų turi didelę riziką būti mutavusio geno nešiotojomis, ateityje galinčio sukelti kitas vėžio formas.

Džordžijos universiteto mokslininkai nustatė, jog tarp 2003-ųjų ir 2014-ųjų padidėjo mutavusio geno nešiotojas nustatančio testo atlikimo kiekis. Ypatingai didelis kiekis tyrimų buvo atliktas po 2013-aisiais pasirodžiusio žvaigždės „Gone in 60 Seconds“ straipsnio.

Tai leido daryti išvadas, kad šiam reiškiniui įtakos turėjo įvairūs faktoriai, tarp kurių ir aktorės Angelinos Jolie nuoširdus skatinimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie tyrimai ir jų rezultatai leidžia suprasti, kokią įtaką turi žiniasklaida, socialiniai tinklai ir žvaigždės“, - sakė tyrimų autorius Dr. Zhuo Chen. „Aktorės nuomonė ir Aukščiausiojo teismo sprendimas pasirodė pačiu tam tinkamiausiu metu.“

Moterys, kurios yra mutavusio geno, sukeliančio vėžį, nešiotojos, turi maždaug 45-65% riziką, prieš sulaukiant 70-ies susirgti krūties vėžiu, palyginus su 7% rizika, kurią turi kita dailiosios lyties populiacijos dalis.

Pasak Dr. Chen, padidintas informacijos skleidimas gali išgelbėti gyvybes.

Mokslininkai taip pat nagrinėjo ir po moterų atliktų tyrimų jų daromus veiksmus. Pasirodo jog moterys, gyvenančios miesto ir tankiau apgyvendintose teritorijose dažniau atliko prevencinę krūtinės šalinimo operaciją, nei tos, kurios gyveno atokiose kaimo vietovėse, tačiau skirtumas tarp šių dviejų rodiklių mažėja.

Genų tyrimams tapus dar labiau prieinamiems, mokslininkų teigimu, vis daugiau žmonių bus informuoti, ką daryti po to ir kaip sumažinti riziką susirgti.

„Gyvename labai gerais laikais, kai tobulėjant technologijoms kartu gerėja ir žmogaus gyvenimo kokybė“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų