REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Ne tik mūsų parduotuvėse kaip ant mielių kylančios sviesto kainos jau rimtai gąsdina pirkėjus. Štai Prancūzijoje per šiuos metus sviestas pabrango dvigubai ir dabar kai kuriose parduotuvėse jo net nėra. Sviesto pritrūkusioje Prancūzijoje dėl to jau sunkiai verčiasi ir kruasanų kepėjai.

 Ne tik mūsų parduotuvėse kaip ant mielių kylančios sviesto kainos jau rimtai gąsdina pirkėjus. Štai Prancūzijoje per šiuos metus sviestas pabrango dvigubai ir dabar kai kuriose parduotuvėse jo net nėra. Sviesto pritrūkusioje Prancūzijoje dėl to jau sunkiai verčiasi ir kruasanų kepėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelerius metus Prancūzija pasiekė, kad šalies simboliu tapę kruasanai būtų įtraukti į Saugomo geografinio statuso produktų sąrašą. Tai reiškia, kad tik Prancūzijoje galima kepti kruasanus. Visi kiti, tarp jų ir mūsų konditeriai kepa ne kruasanus, o sviestinius ragelius.

REKLAMA

Dabar gi prancūzų kepėjai priversti jaudintis ne tik dėl savo kepinio pavadinimo, o ir dėl pagrindinio jo ingrediento – sviesto, kuris sudaro ketvirtį kruasano. Sviesto kaina per metus Prancūzijoje šoktelėjo dvigubai, ji perkopė per 6 Eur/kg.

„Jei taip ir toliau augs kainos, mes būsime priversti branginti savo produktus. Juo labiau, kad artėja metų pabaigos šventės, pasiruošimas Kalėdoms. Pyragams reikia daug sviesto. Jei sviesto kainos pakankamai nekris, didinsime kainas klientams“, - kepyklos savininkas Samiras Kichou'as.

REKLAMA
REKLAMA

O Paryžiaus ir rajonų parduotuvėse – kur kadaise gulėjo sviestas, dabar dažnas štai toks vaizdelis: „Sviesto trūkumas neribotam laikui. Dėl mažėjančios gamybos, didėjančios pasaulio paklausos ir nesutarimų dėl kainos su didžiaisiais platintojais.“

Esmė ta, kad pasaulyje didėjant sviesto paklausai, Prancūzijos gamintojai nesusitvarko su paklausa ir dar skundžiasi, kad už brangstantį sviestą gauna per mažai. Pirkėjai atvirkščiai – skundžiasi, kad sviestas per brangus.

„Sakau jums paprastai – rinkoje nėra trūkumo, bet yra šiokia tokia įtampa. Tai derybų laikotarpis. Gamintojams ir vartotojams reikia susitarti dėl sąžiningų kainų“, - aiškina Prancūzijos pienininkų atstovas Dominique'as Charge'as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos valdžia tikisi, kad gamintojams, pardavėjams ir vartotojams pavyks susitarti per kelis mėnesius ir parduotuvių lentynose vėl bus užtektinai sviesto.

Lietuvoje dėl pasaulinės paklausos didėjimo sviesto kaina pastaraisiais metais taip pat smarkiai kilo. Pigiausias 82 proc. riebumo sviestas vien per praėjusį mėnesį mūsų parduotuvėse brango daugiau nei 8 proc. O nuo metų pradžios pigiausio sviesto kainą Lietuvoje šoktelėjo perpus – net 51,6 proc. Sviestas mūsuose kainuoja panašiai kaip ir Paryžiuje – tarp 5-7 Eur už kilogramą. Tik štai lietuvių vidutinė alga į rankas siekia maždaug 660 Eur, o prancūzai vidutiniškai uždirba po 2200 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų