REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Vilniaus „Lietuvos ryto“ dalininkų susirinkimas (nuotr. Fotodiena/Eglės Mačiulskytės)

128 dienos. Tiek truko Antano Guogos odisėja su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Europarlamentas birželį svaidėsi pažadais grąžinti klubui šlovę. Spalį lošėjas savo partiją baigė.

37

128 dienos. Tiek truko Antano Guogos odisėja su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Europarlamentas birželį svaidėsi pažadais grąžinti klubui šlovę. Spalį lošėjas savo partiją baigė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netikėtas atėjimas

Birželio 19-oji. „Lietuvos ryto“ interneto svetainė paskelbė, kad klubas turi naują savininką. Juo tapo A. Guoga.

REKLAMA

43-ejų verslininkas įsigijo dvi iš keturių „Krepšinio rytas“ dalių. Jas A. Guogai perleido Remigijus Kazilionis ir Sigitas Židonis.

Europarlamentaras tą pačią dieną dalyvavo televizijos laidoje. A. Guoga neįvardijo, kiek sumokėjo už minėtas dalis.

„Tai nebuvo labai dideli pinigai. Svarbiausia, kad pavyko susitarti“, – mįslingai kalbėjo politikas.

Jis atskleidė gavęs buvusio klubo prezidento informaciją – „Lietuvos ryto“ skolos siekia tris milijonus eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Įsipareigoju, kad klubas padengs visas skolas“, – žadėjo A. Guoga.

Politikas užsiminė ir apie norą, kad klubas grįžtų į Eurolygą, o vėliau – ją laimėtų.

Sirgaliai sutiko savąjį gelbėtoją

Birželio 22-oji. A. Guoga ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius sostinės centre surengė atvirą diskusiją su komandos sirgaliais.

Jie A. Guogą priėmė kaip gelbėtoją. „Su ankstesniu vadovu per 19 metų nebuvome susitikę nė karto. Per savaitę padarėte daugiau nei jis“, – politiką gyrė vienas sirgalių.

Aistruolė A. Guogai įteikė saldainių vėrinį, linkėdama pajausti saldų pergalės skonį.

Gerbėjai diskutavo, fotografavosi su naujuoju klubo savininku. Kai kurie išreiškė norą dirbti „Lietuvos ryte“, mat A. Guoga pranešė, kad klubui reikia 20-ies žmonių komandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažadų lobynas

Birželio 22-oji. A. Guoga nestabdydamas mėtė pažadus.

Vienas didžiausių – penkis kartus didesnis klubo biudžetas. Jis siekė du milijonus eurų. Viešas A. Guogos noras – 10 milijonų. Esą tai leistų konkuruoti su Kauno „Žalgiriu“.

A. Guoga patvirtino, kad klubo skolos siekia tris milijonus eurų. Naujasis klubo vadovas pažadėjo iki liepos 1-osios paviešinti visas skolas.

Europarlamentas leptelėjo netgi apie naują salę: „Kad į „Siemens“ areną rinktųsi žiūrovai, reikia įdirbio. Ateityje galbūt pastatysime naują, didesnę, kuri būtų geriausia Lietuvoje. Tačiau tam reikia laiko.“

REKLAMA

Tądien A. Guoga patikino – „Lietuvos rytas“ nėra vienadienis projektas ir jo nepaliks likimo valiai.

„Ateinu tam, kad sutvarkyčiau dabartinę situaciją. Jei po kelerių metų, iškovojęs daug pergalių, pasitrauksiu, negalėsite manęs teisti. Tačiau jeigu man bus įdomu, liksiu ilgai ir po 20 metų vėl būsime čia“, – kalbėjo A. Guoga.

Jis pažadėjo, kad kita atvira diskusija su sirgaliais įvyks po metų.

Liepos 1-oji. A. Guoga pažado taip ir neištesėjo – klubo skolų nepaviešino.

Lyderis neparduodamas už jokius pinigus

Liepos 10-oji. „Lietuvos ryto“ artėjančio sezono paveiksle svarbiu potėpiu turėjo tapti vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

REKLAMA

Vasarą skelbta, kad juo domisi Turkijos klubai, vilniečiams siūlydami milijono eurų išpirką.

„Visiems aišku, kad Vilnius turi geriausią Lietuvos krepšininką. Ir Vilnius pasiruošęs šiam krepšininkui uždegti žalią šviesą tapti tokia ryškia žvaigžde kaip Jonas Valančiūnas. Tai Vilniaus tradicija auginti geriausius. Todėl mano ir viso klubo, įskaitant Liną Kleizą, atsakymas turkams labai paprastas – milijonas mūsų nedomina. Bet kokie pinigai nedomina“, – feisbuke rašė A. Guoga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakyta ne į visus klausimus

Liepos 13-oji. A. Guoga žurnalistus sukvietė į Vilniaus miesto savivaldybę.

Ten pristatytos skambios „Lietuvos ryto“ permainos. Klubo dalininku ir viceprezidentu patvirtintas buvęs NBA krepšininkas, Lietuvos rinktinės lyderis Linas Kleiza. Jam savo akcijų dalį perleido A. Guoga.

„Su Antanu esu turėjęs visko. Taip, jis spalvinga asmenybė, bet, tuo pačiu, ir gera. Buvo skaudžių pamokų su ankstesniais klubo savininkais, kurie galvojo, kad viską supranta. Antanas – kitoks. Jis atėjo ir kviečiasi žmones, kurie jam padės“, – nuomonę apie A. Guogą išsakė L. Kleiza.

REKLAMA

Pats A. Guoga pasidžiaugė, kad žaidėjams nebeturi jokių įsiskolinimų. Tiesa, konkrečių pavardžių neįvardijo: „Kam buvome skolingi, tam sumokėjome.“

A. Guoga nenorėjo kalbėti apie savo finansines injekcijas klubui. „Įdėjau daugiau pinigų nei bet kas kitas. Manau, taip, pagal galimybes, bus ir toliau, – sakė verslininkas. – Tikimės vėl pradėti konkuruoti su Kaunu ir vėl laimėti.“

Atsakymo nesulaukė žurnalistų pasitreiravimas apie likusias klubo skolas. „Klausimai kartojasi, konferenciją baigiame“, – nutraukė Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

REKLAMA

Pigaus „piaro“ mėgėjas

Liepos 14-oji. Nuomonę apie A. Guogą išsakė žinomiausias Lietuvos krepšinio aistruolis Tomas Balaišis-Sėkla.

„A. Guoga – pigaus piaro mėgėjas. Jis dažnai daug prikalba ir po to savo pažadų netesi. Su tuo esu susidūręs. Per trejas Venesueloje vykusias rinktinės rungtynes iš A. Guogos išgirdome, kad jis visus mus, sirgalius, kviečia į barą, stato. To laukiame dar iki dabar. Be to, Antanas J. Valančiūno jaunimo rinktinės laikais buvo pažadėjęs kelionei autobusą, tačiau jo taip ir nesuorganizavo“, – tv3.lt vardijo T. Balaišis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos ryto“ prezidentu tapęs A. Guoga iškart pradėjo mėtytis skambiais pažadais ir žinomomis pavardėmis. Europarlamentaras žadėjo į klubo administraciją pasikviesti L. Kleizą, Arvydą Macijauską ir Joną Valančiūną.

„Dėl L. Kleizos esu maloniai nustebęs. Žinoma, neaišku, kiek jam bus sudaromos sąlygos dirbti ir kiek bus leidžiama tai daryti. Dėl kitų įvardytų asmenybių – eilinis pasinaudojimas garsių žmonių pavardėmis ir tiek. Nesuprantu, kam minėti žmones, jei nesi su jais susitaręs?“ – klausė T. Balaišis.

REKLAMA

Sėkla pataikė ir dar vieną pavyzdį. Birželio 22-ąją A. Guoga bei Vilniaus meras Remigijus Šimašius dalyvavo diskusijoje su „Lietuvos ryto“ sirgaliais. Susitikime apsilankė ir T. Balaišis.

„Nenoriu maišyti žmonių su žemėmis, bet man nepatiko vienas dalykas – buvo aiškiai užtvirtintas pažadas iki liepos 1-osios atskleisti visas klubo skolas. To realiai padaryta nebuvo. Maža to, manau, turėtų būti paviešinimas planas, kaip skolos bus naikinamos. Jas galima atiduoti per 10, 15 metų arba išvis negrąžinti. Labai geras Kauno „Žalgirio“ pavyzdys – Buratinas paliko visišką duobę, bet dabar situacija pasikeitė. A. Guoga deklaruoja viešą skaidrumą, bet matau gudravimą arba, tiesiai šviesiai, apgaudinėjimą“, – kalbėjo T. Balaišis.

REKLAMA

Jam teko pabendrauti su pačiu A. Guoga: „Jis priėjo ir be užuolankų pasiteiravau: koks tavo atėjimo į „Lietuvos rytą“ tikslas? Europarlamento, Vilniaus mero ar prezidento rinkimai? Jis atsakė: prezidento tikrai ne, bet jei išrinktų Vilniaus meru, būtų visai gerai. Faktas, kad A. Guoga nori politinių dividendų. Visi tai supranta.“

Susitikimo su sirgaliais metu A. Guoga kaip žvirblį paleido ne vieną pažadą: penkis kartus didesnis klubo biudžetas, nauja arena ir kita.

Kai tv3.lt pažadus priminė T. Balaišiui, šis prapliupo juoku. Tada surimtėjęs tarė: „Tai – pasakojimai nusivylusioms kaimo bobutėms. Aš jais netikiu. Nerealu. Makaronų kabinimas vidury šviesios dienos. Bijau, kad klubo permainos nebūtų pabėgimas nuo vilko ant meškos.“

REKLAMA
REKLAMA

Į Eurolygą – pro kaminą

Liepos 17-oji. Dar vienas skandalingas A. Guogos interviu.

„Komanda, kuri gali tapti LKL čempionė, kovoti dėl patekimo į Eurolygą – sena mano svajonė, kuri anksčiau ar vėliau turėjo išsipildyti“, – tąkart kalbėjo A. Guoga.

Daug kam įsiminė naujojo klubo vadovo frazė apie Eurolygą: „Turime savo namų darbus, iš pradžių privalome parodyti pilną areną, stabilų biudžetą bei veiklą, o tik tuomet bandysime atidaryti Eurolygos duris. Jeigu jie neįsileis, tuomet lįsime per kaminą.“

Jo buvo paklausta, ar šis projektas nesibaigs, kaip skambiai prasidėję kiti – Vilniaus „Sakalų“, Prienų „Tonybet“, Trakų „Tonyresort“.

„Visiems sirgaliams ir Lietuvai galiu pažadėti, jog „Lietuvos rytu“ rūpinsiuosi labai atsakingai ir iš visos širdies“, – žadėjo A. Guoga, pasakęs, kad klubui skirs apie milijoną eurų.

Lyderis parduotas

Rugsėjo 12-oji. „Lietuvos rytas“ pardavė A. Gudaitį Milano „Emporio Armani“.

Žiniasklaidoje skelbta, kad Vilniaus klubas už šį sandorį gavo 350 tūkstančių eurų, nors A. Guoga tvirtino, kad jo nedomina jokie pinigai.

Čia pat situaciją vaizdžiai nupasakojo vyriausiasis Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis: „Gali Dovydą Rediką atvesti į teismą, bet A. Gudaičio į treniruotę – ne“.

REKLAMA

Rėmėjas iš Japonijos

Rugsėjo 18-oji. Pompastiškai pristatytas naujasis „Lietuvos ryto“ rėmėjas.

A. Guoga surado viena Japonijos bendrovių. Ji tapo generaline rėmėja. Paskelbta, kad ji klubui skirs 0,4 milijono eurų paramos.

Rėmėju tapo prieštaringai vertinamas koncernas

Spalio 11-oji. „Lietuvos rytas“ oficialioje klubo svetainėje paskelbė, kad vienu pagrindinių klubo rėmėjų tapo koncernas „MG Baltic“.

Jis prieštaringai vertinamas nuo 2015-ųjų pavasario. Papirkimu ir prekyba poveikiu įtariamas „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, kyšininkavimu, prekyba poveikiu bei neteisėtu praturtėjimu – buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

Buvęs liberalas Seimo narys Gintaras Steponavičius šiame tyrime įtariamas piktnaudžiavimu, eksliberalas ir eksparlamentaras buvęs sostinės tarybos narys Šarūnas Gustainis yra sulaukęs įtarimų dėl kyšininkavimo, buvęs vienas Darbo partijos lyderių eksparlamentaras Vytautas Gapšys įtariamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Direktorius turi trauktis, meras – pasiaiškinti

Spalio 12-oji. „Lietuvos rytas“ ir „MG Baltic“ sutartis nepatiko A. Guogai.

„Situacija, kai klubas slapčia pasirašo paramos sutartį su prokurorų pareikštų įtarimų korupcija slegiamu koncernu, pastato į dviprasmišką padėtį tiek klubo savininkus, tiek kitus rėmėjus, tiek visus vilniečius, kurie ir yra tikrieji „Lietuvos ryto“ krepšinio komandos savininkai. Aš nedelsdamas išsiųsiu pranešimą klubo akcininkams, kuriame reikalausiu nušalinti šiuo metu klubo direktoriaus pareigas einantį D. Gudelį nuo pareigų, o Vilniaus miesto savivaldybei, kuri yra didžiausia „Lietuvos ryto“ klubo akcininkė, atstovaujantį merą R. Šimašių raginu nedelsiant išviešinti ir minėtą paramos sutartį, ir aplinkybes bei argumentus, kodėl ji buvo sudaryta“, – portalui delfi.lt teigė A.Guoga.

REKLAMA

Klubas nepasitikėjo ne direktoriumi, o A. Guoga

Spalio 12-oji. Po A. Guogos pareiškimo skubiai sušauktas klubo dalininkų susirinkimas.

„Situacija nemaloni, bet išreiškėme pasitikėjimą Dariumi ir norime, kad jis liktų. Jis liks ir dirbs, – po pasitarimo tvirtino „Lietuvos ryto“ viceprezidentas L. Kleiza. – Džiaugiamės klubo veikla. Nors to neatsispindi aikštelėje, bet viskas, kas susiję su klubu, yra labai skaidru.“

D. Gudelis aiškino, kad dvejų metų sutartis su „MG Baltic“ pasirašyta buvusių klubo vadovų – gegužės 22-ąją. Koncernas po poros dienų „Lietuvos rytui“ pervedė 150 tūkstančių eurų paramą. Ji buvo skirta buvusių klubo vadovų ir žaidėjų atlyginimams.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad „Lietuvos ryto“ ir „MG Baltic“ sutartys gali būti dvi. Klubo dalininkai tai neigia ir sutartį paviešino žiniasklaidai. Ją pasirašė buvęs klubo direktorius, o dabar pavaduotojas Martynas Purlys.

Paviešintas ir R. Šimašiaus laiškas A. Guogai. Jame klausiama, ar naujasis klubo prezidentas padengė skolas buvusiam savininkui ir ar skyrė „Lietuvos rytui“ iki milijono eurų paramos.

„Tai, ką daro Antanas yra politinis šou, o ne vadovavimas klubui. Įdomu, kaip jam sekasi vykdyti įsipareigojimus klubui, nes kol kas jokių žinių neturiu. Antanas žadėjo aukščiausius skaidrumo reikalavimus. Reikėtų žinoti, kiek jis rėmė, skolino ir skolina“, – rėžė sostinės meras.

REKLAMA

A. Guoga: klubas – ne vieta tvarkyti koncerno reputacines problemas

Spalio 12-oji. A. Guoga dalininkų susirinkime nedalyvavo, nes viešėjo Australijoje.

Vakare „Lietuvos ryto“ vadovas atsakė į jam mestus kaltinimus feisbuke.

Įsiterpė ir buvęs meras

Spalio 13-oji. Į „Lietuvos ryto“ skandalų verpetę įsisuko buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Jis išsakė savo nuomonę feisbuke, teigdamas, kad dabartinis „Lietuvos ryto“ direktorius Darius Gudelis turi atsistatydinti.

„Pirma – jis nesako tiesos krepšinio sirgaliams ir miesto tarybos politikams“, – tikina A. Zuokas.

Vilniaus tarybos nario teigimu, D. Gudelis klaidina visuomenę, bandydamas prisidengti sena sutartimi, nors esą klubo susitarimas su koncernu „MG Baltic“ – naujas. Neva rėmėją atvedė Vilniaus vicemeras, liberalas Linas Kvedaravičius.

„Antra – buvo aišku, kad rėmimo sutartis su „MG Baltic“ iššauks didelę ne tik klubo prezidento A. Guogos, bet ir visuomenės reakciją. Ar tai sąmoningas planas pažeminti A. Guogą ir daryti spaudimą, kad šis pakeistų liudijimus Liberalų sąjūdžio korupcijos byloje? – klausė A. Zuokas. – Trečia: pareiškimas ,,iškviesti klubo prezidentą ant kilimėlio“ atrodo įžūliai. Kas tai daro? Tie, kurie klubo dalis gavo už dyką ir dirba už pinigus.“

REKLAMA

A. Zuoko teigimu, klubo direktoriaus D. Gudelio atlyginimas siekia 4000 eurų – dvigubai daugiau nei buvusio vadovo.

„Reikėtų patikrinti ar paneigti viešumoje sklandančią informaciją, kad dalis D. Gudelio įmonių darbuotojų perkelti į klubą ir apmokami iš miesto pinigų, – ragino A. Zuokas. – Ketvirta – labai gaila, kad visi šie skandalai kenkia kylančiam Vilniaus krepšiniui. D. Gudelis turi atsistatydinti. Už 4000 eurų atlyginimą konkurso būdu galima pasirinkti atsakingą ir profesionalų direktorių.“

A. Zuokas grasina, kad Vilniaus miesto tarybos nariai įregistruos sprendimo projektą, kuris įpareigos savivaldybės atstovus klube taip ir balsuoti.

Klubas atsikirto A. Zuokui

Spalio 13-oji. „Lietuvos rytas“ bemat sureagavo į A. Zuoko pareiškimus ir pavadino juos „neatitinkančiais tikrovės“.

Esą D. Gudelis uždirba tiek pat, kaip ir jo pirmtakas Martynas Purlys – 1930 eurų. Tikinama, kad tai nuspręsta birželio 21-ąją – dalininkų susirinkimo metu.

„Atsakydami ir į kitą A. Zuoko komentarą, norime pranešti, kad į „Lietuvos ryto“ klubo administraciją iš D. Gudelio kontroliuojamų įmonių neperėjo nė vienas darbuotojas“, – rašoma pranešime.

REKLAMA

A. Guoga paviešino skaičius

Spalio 13-oji. A. Guoga portalui „delfi.lt“ paviešino savo paramos su „Lietuvos rytu“ sutartį. Joje matyti, kad europarlamentaras klubui įsipareigojo iki sausio 22-osios suteikti 850 tūkstančių eurų paskolą. Ją „Lietuvos rytas“ privalo grąžinti iki 2019-ųjų birželio 30-osios.

A. Guoga tikina, kad neturi nė cento įsipareigojimų buvusiam klubo prezidentui Gedvydui Vainauskui. Esą jam 339 tūkstančius eurų skolingas pats klubas.

A. Guoga traukiasi

Spalio 24-oji. „Lietuvos rytas“ išplatino pranešimą apie dalininkų pasikeitimą.

A. Guoga savo dalis perdavė D. Gudeliui, kaip paramą palieka skolintus pinigus. Esą tai daugiau nei 300 tūkstančiai eurų.

„Prisijungiau prie klubo iš idėjos, kai reikėjo komandą gelbėti iš tarptautinio rasizmo skandalo. Kartu su Dariumi padėtį stabilizavome, sumokėjome didžiąją dalį skolų ir svarbiausia – sugrąžinome į arenas sirgalius, – per trumpą laiką įgyvendintus pokyčius vardijo A. Guoga. – Klubas dabar ant tvirtų bėgių ir vadybą išmanančių profesionalų rankose. Asmeniškai, deja, negaliu skirti jam viso laiko, o dalyvauti epizodiškai nėra lengva. Neišvengiamai atsiranda ir nesusipratimų, nuomonių išsiskyrimų. Asmeniškai ir toliau sieksiu pritraukti aukštų standartų finansinius rėmėjus. Toliau esu šalia.“

„Antanas buvo vienas pagrindinių žmonių išgelbėjusių klubą ir padėjusių jam visapusiškai atsitiesti. Jis surado svarbių rėmėjų Lietuvoje ir užsienyje, kartu inicijavome daug naujovių. Netradicinė abonementų kainodara, skaidrumas ir kiti svarbūs dalykai buvo vykdomi kartu su juo, – pareiškė klubo direktorius D. Gudelis. – Tikimės, kad Antanas ir toliau savo žiniomis, ryšiais ir asmeniškai prisidės prie „Lietuvos ryto“ klubo augimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų