REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kremlius antradienį atmetė jam metamą bet kokią kritiką dėl išpuolio prieš Rusijos liberalios radijo stoties „Echo Moskvy“ žurnalistę Tatjaną Felgengauer ir tvirtino, kad moterį sužeidė „pamišėlis“, nors pasipylė kaltinimų, kad valdžia kursto neapykantos disidentams atmosferą.

 Kremlius antradienį atmetė jam metamą bet kokią kritiką dėl išpuolio prieš Rusijos liberalios radijo stoties „Echo Moskvy“ žurnalistę Tatjaną Felgengauer ir tvirtino, kad moterį sužeidė „pamišėlis“, nors pasipylė kaltinimų, kad valdžia kursto neapykantos disidentams atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį įtariamasis įsiveržė į Maskvos centre esančią radijo stotį ir smogė peiliu 32 metų T. Felgengauer į kaklą.

REKLAMA

Vėliau paaiškėjo, kad išpuolį surengė 48 metų Borisas Gricas, kuris pareigūnams tvirtino, kad žurnalistė jį persekiodavusi telepatiškai nuo 2012-ųjų.

Sužeistoji buvo išvežta į Sklifosofskio ligoninę Maskvoje ir buvo operuojama. Antradienį ji pabudo, esama pagerėjimo ženklų, radijui „Echo Moskvy“ sakė gydytojai.

Gulėdama ligoninės lovoje, žurnalistė raštu padėkojo ją palaikantiems žmonėms ir pažadėjo, kad viskas bus gerai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kvėpuoti pro vamzdelį visai šaunu“, – parašė ranka žurnalistė raštelyje, kurio kopija buvo paskelbta socialiniame tinkle „Twitter“.

„Pamišėlio veiksmai yra pamišėlio veiksmai“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Bandyti susieti juos su kažkuo kitu yra visiškai nelogiška ir neteisinga“, – pareiškė jis ir sakė, kad užjaučia tiek sužeistą žurnalistę, tiek liberalių pažiūrų radijo stotį, kurioje ji dirba.

„Nuoširdžiai linkime Tatjanai kuo greičiau pasveikti“, – pridūrė D. Peskovas.

Pirmadienį nestabilios psichikos B. Gricas įsiveržė į Maskvos centre esančią radijo stotį, apakinęs jos apsaugininką iš balionėlio purškiamomis dujomis, ir smogė peiliu T. Felgengauer į kaklą. Galiausiai apsaugininkai sulaikė užpuoliką ir perdavė jį policijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos žiniasklaida, cituodama vieną įtariamojo giminaitį, pranešė, kad B. Gricą kankino persekiojimo manija.

Šis išpuolis yra vienas iš virtinės jų Rusijoje prieš iškilius šalies veikėjus; ryškiausias buvo opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymas; jis buvo nušautas prie Kremliaus ant tilto 2015 metais.

„Neapykantos atmosfera“

Dauguma apžvalgininkų dėl pirmadienio išpuolio kaltina valdžią, sukūrusią išpuolį paskatinusią neapykantos atmosferą.

„Psichinė liga neatsiranda (iš niekur)“, – sakė „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas, atkreipdamas dėmesį į „neapykantos atmosferą“ prieš žurnalistus.

REKLAMA

Opozicinio laikraščio „Novaja gazeta“ politikos redaktorius Kirilas Martynovas savo ruožtu pareiškė, kad valstybinė propaganda davė leidimą pradėti raganų medžioklę prieš kitaip mąstančius.

„Raginimai sunaikinti politinius oponentus tampa norma“, – sakė jis.

Šį mėnesį televizija „Rossija 24“ parodė šmeižikišką siužetą, kuriame tvirtinama, kad „Echo Moskvy“ bendradarbiauja su vakarietiškomis nevyriausybinėmis organizacijomis, siekiančiomis pakenkti Rusijai. Tame siužete buvo parodyta ir T. Felgengauer.

„Tatjana turi savo požiūrį, savo nuomonę. Kai kas su ja nesutinka ir savo ruožtu taip pat ją kritikuoja. Šiuo atveju gerbiame abu požiūrius, – sakė D. Peskovas. – Nedalyvaujame šioje diskusijoje.“

REKLAMA

Kita populiari televizija šį mėnesį rodė serialą apie JAV slaptuosius agentus; jame vienai opoziciją palaikančiai žurnalistei buvo perrėžta gerklė.

„Grico psichinė liga stebėtinai atitinka partijos liniją, – parašė kita kritikos nevengianti apžvalgininkė, buvusi „Echo Moskvy“ žurnalistė Julija Latynina. – Svarbiausias šios dienos klausimas: ar Gricas buvo paprasčiausias psichas, ar psichas, kuriuo pasinaudojo“.

Populiari radijo laidų vedėja J. Latynina rugsėjį pabėgo iš Rusijos po įtariamo jos automobilio padegimo. Kitas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas vos neapako viena akimi, priešiškai nusiteikusiam protestuotojui apliejus jo veidą briliantine žaluma šių metų balandį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prarado protą“

Maskvos rajono teismas antradienį leido skirti B.Grizui kardomąjį kalinimą iki gruodžio 23-osios, pranešė teismo atstovas Aleksejus Černikovas naujienų agentūrai AFP.

Tyrimų komitetas pranešė, kad B. Gricui pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti ir paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Vienas įtariamojo giminaitis laikraščiui „Moskovskij komsomolec“ papasakojo, kad Rusijos ir Izraelio pilietybes turintis B. Gricas į Rusiją atvyko kiek daugiau nei prieš mėnesį ir skundėsi, kad yra persekiojamas „Echo Moskvy“ žurnalistės.

REKLAMA

Likus trims dienoms iki išpuolio B. Gricas atrodė nervingas, sakė šaltinis, tačiau pridūrė, kad žurnalistės užpuolimas jį nustebino.

„Jis niekada nekovojo, visada bėgdavo nuo problemų, – sakė šaltinis laikraščiui. – Yra tik vienas paaiškinimas: Borisas prarado protą“.

Pirmadienį policija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame įtariamasis sako daug metų „telepatiškai“ pažinojęs žurnalistę, kuri praėjusią savaitę jį persekiojo.

Radijas „Echo Moskvy“, cituodamas žurnalistę gydančius medikus, pranešė, kad užpuoliko peilis T.Felgenhauer balso stygų nesužalojo, todėl jos prognozės yra „palankios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų