REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetiniai gėrimai nepilnamečiams Lietuvoje draudžiami. Tačiau sveikatos specialistai kalba ir apie dar vieną jaunų žmonių sveikatos žudiką, tapusį mada. Tai įvairūs kavos gėrimai.

Energetiniai gėrimai nepilnamečiams Lietuvoje draudžiami. Tačiau sveikatos specialistai kalba ir apie dar vieną jaunų žmonių sveikatos žudiką, tapusį mada. Tai įvairūs kavos gėrimai.

REKLAMA

Jie esą ne tik didžiulės kalorijų bombos. Kai kurių sudėtyje yra tonizuojančių medžiagų, sukeliančių psichiką stimuliuojančią priklausomybę. Vos 2 kavos puodeliai per dieną su įvairiais gėrimais bei šokoladu – ir gaunamas kofeino kiekis jau viršija saugią normą.

Kavos puodelis ir kavos gėrimai pardavinėjami kavinėse yra 2 skirtingi dalykai. Kavos gėrimuose gausu cukraus, sirupų, grietinėlės ir kitų medžiagų, sako dietistė Rūta Symenaitė.

„Kavos gėrimas yra kaip desertas ir didžiulė kalorijų bomba. Pamėgti kavos gėrimai išsinešimui yra tapę mados dalimi, tad dažnai puodelis yra daug svarbesnis nei jo turinys,“ - įsitikinusi R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kofeinas sukelia streso hormonus, adrenaliną

Kava, energetiniai gėrimai ar kiti produktai turintys kofeino stimuliuoja organizmą, tačiau energijos nesuteikia. Kofeinas patekęs į organizmą stimuliuoja centrinę nervų sistemą, o ši pradeda gaminti streso hormoną kortizolį, adrenaliną. Dėl pastarųjų jaučiamės lyg turėtumėme energijos, o iš tiesų organizmas sutelkęs visą turimą energiją ruošiasi „flight or fight“, kitaip tariant atsitraukti arba kovoti.

REKLAMA

„Šiuo atveju kova, gali reikšti fizinį ar protinį darbą, kurį padaryti reikia energijos, nors jaučiamės pavargę. Ši dirbtinai sukurta energijos banga pasireiškia pagreitėjusiu širdies ritmu, padidėjusiu kraujo spaudimu ar išsiplėtusiais vyzdžiais. Pasibaigus kofeino stimuliacijai, galime jausti energijos trūkumą, alkį, galimi nuotaikos svyravimai ir net dar didesnis nuovargis,“ - sako R. Symenaitė.

Jei žmogus per visą dieną gerią kofeino turinčius produktus, nenuostabu, kad vakare jis jaučiasi išsekęs, sako sveikatos specialistė. Anot jos, dėmesį reikėtų atkreipti ne tik į kavos gėrimų, bet ir į natūralios kavos vartojimą. „Natūrali kava turi flavonoidinių medžiagų, kurie atlieka antioksidantų vaidmenį mūsų organizme. Tačiau, dideli kiekiai kofeino gali apkrauti kepenų, inkstų sistemų veiklą, sumažinti mineralų, ypač kalcio, kiekį organizme. Taip pat galimas prastas miegas, net jei kofeino turinčius produktus vartojame dieną,“ - teigė R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kavos gėrimai – kenksminga kalorijų bomba

Paauglių mada tapę kavos gėrimai dažnai pasirenkami vietoje maisto. Pagardinti įvairiais priedais jie turi pietums pakankamą kalorijų kiekį. Tačiau gali neigiamai paveikti sveikatą.

„Tuomet galima pasijusti itin prastai: jausti svaigulį, pykinimą ir panašiai. Natūrali kava neturi kalorijų, tačiau geriant kavos gėrimą galime gauti pietų kalorijų kiekį. Kavos gėrimai gardinami riebiu pienu, jo gaminiais, įvairiais fruktozės, gliukozės ar dar kitais sirupais. Kasdien gerdami nors po puodelį tokio kavos gėrimo, per savaitę galime gauti daugiau nei 2000 papildomų kalorijų, tuomet jau nėra ko stebėtis, kad ir svoris ima augti,“ - teigė R. Symenaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavos gėrimuose neretai būna net apie 7 šaukštelius cukraus. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per parą gauti ne daugiau kaip 50 g cukraus su maistu. Išgėrus 2 puodelius kavos gėrimų ir suvalgius saldumyną, jau stipriai viršijamas cukraus kiekis per dieną.

„Tyrimai rodo, kuo didesnė pakuotė, kuo daugiau skonių kavos gėrimuose, tuo daugiau jame cukraus. Buvo nustatyta, kad 400 ml obuolių pyrago skonio latte kavos puodelyje buvo net 35 gramai cukraus,“ - tikino R. Symenaitė.

Pasak sveikatos specialistės, nesiginčijama, jog cukrus – mūsų smegenų kuras, greita energija raumenims, tačiau desertus būtina riboti.

„Mūsų smegenims nereikia to cukraus, kuris yra latte kavoje. Išgėrę šio gėrimo gausime tik cukrų. Mūsų kūnui reikia gauti daugiau kaip 50 įvairių maistinių medžiagų, mineralų, vitaminų, baltymų. Todėl, kaip jau visi žinome, varškės sūrelis yra desertas, tad reikėtų suprasti, kad ir kavos gėrimas yra skanumynas, desertas, kuriuo mėgautis reikia labai retai,“ - kalbėjo R. Symenaitė.

REKLAMA

Kavos gėrimais pasimėgauti galime ne daugiau kaip 2 kartus per savaitę, o šalia jų rekomenduojama nesirinkti saldžių užkandžių.

Kavos gėrimų madą, siūloma keisti kita

„Sukurkime madą gerti vandenį. Tai kur kas paprasčiau ir pigiau. Mėgautis galime kambario temperatūros vandeniu su įvairiais priedais: mineraliniu negazuotu vandeniu ar nesaldinta žolelių arbata,“ - teigė R. Symenaitė.

Kavos mėgėjams dietistė pateikia rekomendacijas, kaip mėgautis šiuo gėrimu ir nekenkti sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų