REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Bulvių patiekalai džiugina lietuvius (nuotr. Fotolia.com)

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvių, o kai kurie bulvių patiekalai laikomi nacionaliniu mūsų tautos kulinariniu paveldu.

27

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvių, o kai kurie bulvių patiekalai laikomi nacionaliniu mūsų tautos kulinariniu paveldu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistikos duomenimis, lietuvis per parą suvalgo vidutiniškai apie 250 g bulvių, tad jas netgi drąsiai galima vadinti antrąją mūsų duona. Ir nors dažniausiai bulvės yra patiekiamos kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų, tačiau šįkart prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo jas pagaminti kaip pagrindinį patiekalą.

REKLAMA

Pasak maisto ekspertės, bulves įdaryti ir iškepti orkaitėje nėra sunku, tačiau reikia žinoti keletą gudrybių, padėsiančių jomis mėgautis ilgiau.

„Jei norite pasigaminti įdarytų bulvių patiekalą, patartina virti šviežias bulves su lupenomis.

O tam, kad bulvės nesutrūkinėtų, keliose vietose lupenas pradurkite šakute. Virtos bulvės bus skanesnės, jeigu į vandenį, kuriame jos verda, įdėsite česnako skiltelę, svogūno gabaliuką arba lauro lapelį“, – pataria A. Rasmussen.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto ekspertės teigimu, itin svarbu sužiūrėti, kad bulvės neišvirtų pernelyg minkštos ir neprarastų formos. „Jei norite, kad verdamos bulvės nesukristų, nupilkite truputį verdančio vandens ir vietoje jo įpilkite šalto.

Vandens, kuriame virė bulvės, neišpilkite ir panaudokite jį sriuboms arba padažams gaminti, nes jame būna daug mineralinių medžiagų ir vitaminų“, – pasakoja A. Rasmussen ir toliau pateikia kelis originalius įdarytų bulvių receptus.

Špinatais įdarytos bulvės Jums reikės: 1,5 kg bulvių 400 g špinatų 125 g mėlynojo pelėsio sūrio 2 v. š sviesto 150 ml grietinėlės 1 v. š miltų Druskos Maltų juodųjų pipirų Žiupsnelio tarkuoto muskato Žiupsnelio šviežių krapų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimas: Kruopščiai nuplaukite bulves ir išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti. Keptuvėje ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto, sudėkite špinatus ir pagardinkite juos druska. Špinatus kepkite ant mažos ugnies tol, kol jie sukris.

Kitoje keptuvėje ištirpinkite antrą šaukštą sviesto, sudėkite miltus, įpilkite grietinėlės ir viską gerai išmaišykite. Pastoviai maišydami kaitinkite tol, kol masė taps vientisa ir tiršta. Tuomet suberkite tarkuotą muskatą, krapus, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.

REKLAMA

Pradėkite ruošti bulves – nupjaukite jų viršūnėles, šiek tiek išskobkite vidų ir į jį sudėkite špinatus, paruoštą padažą bei kelis gabaliukus pjaustyto mėlynojo pelėsinio sūrio. Įdarytas bulves sudėkite į orkaitę ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių arba tol, kol išsilydys sūris.

Skanaus!

Įdarytos bulvės su gražgarstėmis ir graikiniais riešutais Jums reikės: 6 vnt. didelių bulvių 300 g baltojo ir mėlynojo pelėsinio sūrio (proporcijos pagal skonį) 80 g gražgarstės salotų 150 g varškės sūrio 100 g graikinių riešutų 100 g sviesto 2 skiltelių česnako Žiupsnelio šviežių bazilikų Žiupsnelio druskos

REKLAMA

Gaminimas: Kruopščiai nuplaukite bulves ir kartu su lupenomis išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti. Tuomet imkite bulves po vieną ir per vidurį įpjaukite, bet neperpjaukite iki galo, praskleiskite ir išdėliokite riebalais išteptoje skardoje. Sviestą kartu su bazilikais ir trintais česnakais išsukite iki vientisos masės. Žalumynų sviestą pasūdykite pagal skonį. Tuomet bulvių vidurius ištepkite šiuo sviestu ir į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrio. Bulves dėkite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių iki kol sūriai pradės lydytis. Bulves patiekite su gražgarstės lapais ir ant kiekvienos iš jų užbarstykite prieš tai keptuvėje paskurdintų graikinių riešutų. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pomidorais ir žalumynais įdarytos bulvės Jums reikės: 5 vnt. bulvių 2 vnt. pomidorų 1 vnt. svogūno 1 vnt. morkos 5 v. š. baltojo vyno 100 g tarkuoto sūrio Žiupsnelio druskos Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų Žalumynų pagal skonį

Gaminimas: Kruopščiai nuplaukite bulves ir su lupenomis išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti. Išvirusias bulves perpjaukite išilgai į dvi dalis ir išskobkite minkštimą, kad liktų apie 7 mm storio krašteliai. Tuomet bulvių minkštimą sumaigykite šakute. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite.

REKLAMA

Pomidorus nulupkite ir susmulkinkite. Svogūną ir morką kelias minutes pakepinkite, užpilkite vynu ir patroškinkite iki tol, kol vynas visiškai išgaruos. Suberkite ant viršaus susmulkintus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais bei patroškinkite dar apie 20 minučių.

Tuomet dėkite bulvių minkštimą ir viską gerai išmaišykite. Pasigamintą troškinį atvėsinkite. Pasilikite truputį sūrio pabarstymui, po likusį – suberkite į troškinį ir įdarykite bulvių puseles. Apibarstykite sūriu ir kapotais žalumynais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų