REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Prorusiški smogikai Ukrainoje, 2014-ieji (nuotr. SCANPIX)

Rusijos karinei operacijai Sirijoje užsitęsus ir pradėjus antžeminę fazę, ženkliai išaugo aukų skaičius. Rusijoje apie tai kalbama puse lūpų, tačiau kai kurie karių artimieji neslepia – į karą vykstama ne iš patriotinių sumetimų, o dėl skurdo ir nedarbo.

11

Rusijos karinei operacijai Sirijoje užsitęsus ir pradėjus antžeminę fazę, ženkliai išaugo aukų skaičius. Rusijoje apie tai kalbama puse lūpų, tačiau kai kurie karių artimieji neslepia – į karą vykstama ne iš patriotinių sumetimų, o dėl skurdo ir nedarbo.

REKLAMA

Sirijoje rugsėjo pabaigoje žuvo dar vienas Rusijos pilietis, Markas Neimarkas išvyko ten pasirašęs kontraktą su privačia karine bendrove, kuri jau išmokėjo jo šeimai kompensaciją, pasakojo BBC žuvusiojo žmona.

Apie žūtį buvo paskelbta grupėje „Conflict Intelligence Team“ (CIT) prieš kelias dienas, spalio 16-ąją. Ši organizacija tiria ginkluotus konfliktus ir stebi situaciją Sirijoje, kur Rusija jau du metus vykdo karinę operaciją. Karys užlipo ant minos. CIT, remiantis vyro socialinio tinko paskyra, nustatė, kad jis tarnavo Rusijos kariuomenėje. Tačiau Rusijos gynybos ministerija nepranešė apie jo žūtį, o Ksenina Neimark, žuvusiojo žmona, papasakojo BBC, kad vyras buvo sudaręs kontraktą su privačia karine bendrove.

„Sakė, kad iki spalio pabaigos bus komandiruotėje“

Moteris leidiniui papasakojo, kad jokių oficialių pranešimų apie savo vyro mirtį ji negavo. Tiesiog, vieną dieną (spalio 12-ąją) paskambino kažkoks vyras, prisistatęs Sergejumi ir paprašė atvykti į Rostovą prie Dono. Susitikimas vyko viešbutyje, Sergejus buvo su kažkokiu pareigūnu, kuris neprisistatė. Jai buvo duotas lapelis, kad ji gavo kompensaciją. Sumos, kuri buvo išmokėta, Ksenina leidiniui neatskleidė.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums paaiškino, kad jis važiavo užminuotu keliu. Tai nutiko rugsėjo 28-ąją, – pasakojo pašnekovė. – Jis išvažiavo birželi 28-ąją. Sakė, kad iki spalio pabaigos bus komandiruotėje, o tuomet grįš“.

REKLAMA

Našlė paminėjo, kad vyrui sunkiai sekėsi susirasti darbo. Anksčiau jis bandė įsidarbinti padavėju, tačiau jį apgavo ir neišmokėjo atlyginimo. „Jis kažkur uždarbiavo, tačiau visuomet sakė, kad jam trūksta“, – aiškino ji.

Moteris taip pat atskleidė, kad tą dieną (viešbutyje Rostove prie Dono, susitikime su Sergejumi), buvo dar trys šeimos. Ir visos – toje pačioje situacijoje.

Rugsėjo 28-ąją, kuomet tariamai žuvo Markas Neimarkas, Sirijoje į nelaisvę pateko du rusai, apie kurių likimą patikimų duomenų iki šiol nėra. Kai kurie šaltiniai, net ir Rusijos politikų tarpe, tikina, kad abu įkaitai buvo nužudyti. Spalio pradžioje vieno iš jų pažįstama leidiniui „Kavkazkij uzel“ paskelbė, kad rugsėjo 28 dieną į Rostovo prie Dono oro uostą buvo pristatyti 12 privačios karinės bendrovės karių kūnų. Ji tvirtina, kad tai „Vagnerio“ grupuotės nariai. „Vagneris“ – Rusijos „specnazo“ karininko Dmitrijaus Utkino šaukinys. Yra žinoma, kad jo smogikai neteisėtai dalyvavo Ukrainos puolime, už savo veiklą jis vėliau buvo apdovanotas Kremliuje.

REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną. rugsėjo 28-ąją, Sirijoje žuvo dar vienas rusas – 27-ių Magnitogorsko gyventojas Michailas Černovas.

„Į Siriją jis pateko per Krasnodarą, ten yra agentūra, kuri renka smogikus. Jis ir Donbase buvo, ir su ta pačia bendrove išvyko į Siriją. Tačiau ne per šauktinių punktą, jis net kariuomenėje netarnavęs, nes buvo invalidas“, – leidiniui „Kommersant“ pasakojo žuvusiojo draugas.

Didelė dalis žuvusiųjų – samdiniai

2017-ųjų rugpjūtį „Reuters“ paviešino tyrimą, kuriame paskaičiuota, kad nuo Rusijos karinės kampanijos pradžios 2015-aisiais Sirijoje žuvo mažiausiai 76 Rusijos piliečiai. Nuo to šis skaičius dar išaugo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei pusė iš vien šiais metais žuvusių 40 rusų priklausė privačioms karinėms bendrovėms.

Spalio 16-ąją CIT paskelbė apie mažiausiai devynių „Vagnerio“ būrio smogikų žūtį. Kai kurių jų tapatybės nustatyti organizacijai nepavyko, tačiau joje tvirtinama, kad daugelis žuvusiųjų Sirijoje prieš tai dalyvavo mūšiuose Ukrainos rytuose.

Šią savaitę Donecke vyko „Donbaso savanorių sąjungos“ sueiga, kurioje dalyvavo ir Kremliaus „pilkasis kardinolas“, manoma, vienas iš karo Ukrainoje iniciatorių, Vladislavas Surkovas. Kai kurie susitikimo dalyviai BBC papasakojo, kad jų draugai kovoja ir Sirijoje.

Michailu prisistatęs pašnekovas leidiniui pasakojo, kad jam dažnai tenka atkalbinėti savo draugus nuo „uždarbiavimo“: „Aš nežinau, kokia ten situacija. Kuomet vyko karas Donbase, kuris iki šiol tęsiasi, mes ten ėjome kariauti už rusų tautą. O Sirijoje kiek kita situacija“.

„Žmonės ten važiuoja kariauti dėl pinigų“, – aiškino jis ir pridūrė, kad ne vienas jau padėjo ten galvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų