REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyresnės kartos lietuviai puikiai pamena laikus, kai tik ką nepriklausomybę atgavusioje šalyje aidėjo šūviai bei sprogimai. Kalbame apie laikus, kurie prasidėjo nuo 1992-ųjų...

Vyresnės kartos lietuviai puikiai pamena laikus, kai tik ką nepriklausomybę atgavusioje šalyje aidėjo šūviai bei sprogimai. Kalbame apie laikus, kurie prasidėjo nuo 1992-ųjų...

REKLAMA

Tais laikais samdomų žudikų tema buvo itin populiari. Nuo jų kulkų ar padėtų bombų žūdavo verslininkai, mafijai neįtikę asmenys bei, žinoma, ir tie patys nusikalstamų grupuočių nariai.

Remdamiesi laikraščio „Akistata“ informacija, pateikiame daugiausia ažiotažo šalyje sukėlusius samdomų žudikų „žygius“. Suskirstėme išpuolių aprašymus chronologine tvarka. Trečioje dalyje apžvelgsime 1994-siais įvykdytus pasikėsinimus bei nužudymus.

1994 vasario 15 d. Klaipėda

Klevų gatvėje iš savo namų išėjo ir į automobilį „Mazda“ sėdo pagrindinės uostamiesčio gaujos narys, 42-jų R. Vilutis (pravarde Šliamurka).

REKLAMA
REKLAMA

Nespėjus užvesti variklio, prišoko du vyriškiai: vienas ėmė šaudyti automatu „Kalašnikov“, o kitas paleido du kontrolinius šūvius į galvą iš „Vinčesterio“.

REKLAMA

Gangsteris mirė vietoje, o policija atvyko iš nužudytojo galvos teberūkstant dūmams, bet vis tiek per vėlai. Taip ir neapaiškėjo nei kas samdė žudikus, nei kas žudė.

1994 kovo 21 d. Hamburgas

Savo namuose šūviais iš pistoleto nužudytas 31-erių įmonės „P&P Ost – West Handels Gmbh“ vadovas G. Pluščiauskas.

Šaudytas buvo ginklą įkišus į krepšį, kad įvykio vietoje neliktų gilzių. Du žudikai buvo lietuviai.

Operatyviniais duomenimis, šį nusikaltimą įvykdė Šiaulių „Licmanų“ grupuotės buvęs narys R. M. Jis Šiauliuose prieš tai dėl menkniekio nužudė žmogų bei pradėjo slapstytis nuo teisėsaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš verslininko nužudymą jis su draugu buvo apsistojęs viename Hamburgo viešbučių. Nusikaltimo užsakovo paieškos nuvedė į Kauną.

1994 balandžio 19 d. Šiauliai

Už kelių kilometrų nuo miesto centro esančiame Sutkūnų tvenkinyje su keturiomis šautinėmis žaizdomis rastas 34-erių verslininko V. Kazlausko lavonas.

Nustatytas nužudymo organizatorius – Šiaulių miesto kelių policijos inspektorius G. G., kuris nužudytajam buvo skolingas 15 tūkst. JAV dolerių. Nužudydamas jis siekėė išvengti skolos grąžinimo.

G. G. už 2 tūkst. JAV dolerių pasamdė anksčiau teistą S. Tamutį, kuriam reikiamu momentu įteikė savo tarnybinį ginklą „Makkarov“. 1994 gegužės 1 d. Panevėžys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarop Nemuno ir Parko gatvių sankryžoje iš „Kalašnikovo“ apšaudytas automobilis BMW, kuriame buvo „tulpinių narys Ž. Pauša.

Samdomų žudikų auka mirė vietoje. Tuo tarpu kartu su juo važiavęs V. Baltušis buvo sužeistas, bet išgyveno.

Manoma, kad nužudymo užsakovas ir vykdytojai – iš Rusijos. Tikslių asmenų nustatyti nepavyko.

1994 gegužės 24 d. Vilniaus raj.

Miške rastas 25 metų amžiaus vyriškio lavonas. Sprendžiant iš auksinio laikrodžio „Rolex“, rasto ant nužudytojo rankos, bei kontrolinio šūvio į galvą – darbavosi profesionalus žudikas.

Lavonas buvo apipiltas degiu skysčiu ir padegtas, nes iškasti duobę sutrukdė medžių šaknys.

Operatyviniais duomenimis, vienos iš Vilniaus nusikalstamų gaujų narys taip ir nebuvo atpažintas.

REKLAMA

1994 birželio 6 d. Vilnius

Prie „Lietuvos“ viešbučio buvo paleistas šūvis į 24 metų Z. Mackevičių (pravarde Kot). Jis buvo svarbus liudininkas V. Lingio nužudymo byloje.

Kulka pataikė į veidą, tačiau Z. Mackevičius liko gyvas. Prieš du mėnesius buvo bandoma jį nužudyti Šeškinės mikrorajone, bet kulka pervėrė striukę, nekliudžiusi kūno.

Yra žinoma, kad pasikėsinimo dienomis į Vilnių buvo atvykę du samdomi žudikai iš Sverdlovsko.

1994 liepos 15 d. Panevėžys

Samdyti žudikai Marijonų gatvėje prie daugiabučio laukė sugrįžtant į namus Krašto apsaugos ministerijos žvalgybos ir kontržvalgybos specialisto A. Krivicko.

Pasirodžius „Audi 80“, trys vyrai iš automatinių ginklų suvarpė automobilį. Paskui paleido kontrolinius šūvius į galvą.

REKLAMA

A. Krivickas bei kartu automobilyje buvęs nepilnametis žuvo. Po dviejų mėnesių Vilniuje buvo sulaikytas vilnietis – samdomas žudikas profesionalas, narkomanas. Tiesa, tolesnė bylos eiga liko „tamsoje“.

1994 rugsėjo 18 d. Biržai

Naktinė automato „Uzi“ serija pasiuntė myriop „karvelių“ gaujos lyderį 33-jų S. Bareiką (pravarde Cibė).

Samdytas žudikas dingo be pėdsakų, nusikaltimo vietoje palikęs tuziną tuščių gilzių. Ši byla tais laikais buvo įvardyta, kaip „beviltiškai „tamsi“ byla“.

Po trijų dienų, iš Cibės laidotuvių grįžtančių Panevėžio „tulpinių“ automobilį „Mazda“ pasivijo žudikų BMW.

Automato serijomis ir kontroliniais šūviais į galvą buvo nužudyti trys „tulpiniai“: P. Sereikis, G. Maskoliūnas ir G. Tamošiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1994 spalio 10 d. Klaipėdos raj.

Aisėnų miške buvo rastas nušautas 18-metis V. Lukošius. Žudikas iš 9 mm kalibro pistoleto paleido 7 šūvius, taip pat kontrolinį šūvį į pakaušį.

Velionis buvo susijęs su viena uostamiesčio nusikalstama gauja. Maža to, jis buvo pagrindinis liudytojas byloje, kurioje tarnybinių įgaliojimų viršijimu buvo kaltinamas policininkas. Nužudymo motyvai ir veikiantys asmenys nenustatyti.

1994 gruodžio 17 d. Panevėžys

Ramygalos ir Nemuno gatvių sankryžoje distanciniu būdu valdomais sprogmenimis susprogdintas mikroautobusas „Toyota“.

Sunkiai sužeistas 30 metų „tulpinis“ A. Stundžius po savaitės mirė ligoninėje. Policijai žinoma, kad su žuvusiajam priklausiusiais prekybiniais objektais buvo problemų. Nusikaltimas nebuvo išaiškintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų