REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilaitė – vienas sparčiausiai augančių Vilniaus rajonų. Tačiau auga tik gyvenamieji kvartalai, mokyklų ir vaikų darželių trūksta. Problemą žadėta išspręsti pastatant naują ugdymo įstaigą. Tačiau statybų darbai nė nepradėti, mat miesto savivaldybė įgijo konkurentą – bažnyčią.

Pilaitė – vienas sparčiausiai augančių Vilniaus rajonų. Tačiau auga tik gyvenamieji kvartalai, mokyklų ir vaikų darželių trūksta. Problemą žadėta išspręsti pastatant naują ugdymo įstaigą. Tačiau statybų darbai nė nepradėti, mat miesto savivaldybė įgijo konkurentą – bažnyčią.

REKLAMA

„Istorija tokia, kad Pilaitėje itin trūksta vietų mokykloje pirmokams, tad prieš kurį laiką viename iš vos kelių paskutinių laisvų valstybinių sklypų šiame mikrorajone, šalia naujai statomos bažnyčios, buvo suprojektuotas parkas. Kiek vėliau, tame sklype numatyta daugiafunkcinė žaidimų aikštelė ir mokykla. Savivaldybė tam pritarė ir buvo pradėtos planuoti naujos mokyklos statybos,” - portalui tv3.lt pasakojo Pilaitėje gyvenantis Paulius Jakutavičius.

Anot pašnekovo, Pilaitės pirmokai sudaro daugiau nei 1 procentą visų pirmokų Lietuvoje. O šiame sostinės mikrorajone yra tik viena valstybinė mokykla, kuri priima pirmokus.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar joje yra 12 pirmų klasių po 25 mokinius, 12 antrų klasių po 25 mokinius. Ir tai yra absoliutus maksimumas, ką galima išspausti iš esamos situacijos, kitais metais daliai pirmokų teks antroji pamaina,” - kalbėjo P. Jakutavičius ir tikino, jog naujoji mokykla yra laukiama visų Pilaitės gyventojų.

REKLAMA

Dėl mokyklos konkuruoja savivaldybė ir bažnyčia

Vyro duomenimis, naujos mokyklos statybos turėjo prasidėti jau šiemet, o 2019 metų rugsėjo 1- ąją mokykla turėjo priimti mokinius. Tačiau statybų darbai numatytu laiku neprasidėjo. Esą Vilniaus Arkivyskupija paprašė neatlygintinai suteikti jiems šį valstybinį sklypą, kuriame jie ketins statyti katalikišką ugdymo įstaigą.

„Dabar turime situaciją, kai Vilniaus savivaldybė arba kitaip sakant Valstybė ir Vilniaus Arkivyskupija, bažnyčia, konkuruoja dėl galimybės valstybiniame žemės sklype statyti mokyklą. Nors Vilniaus miesto savivaldybė ir buvo pirmoji, kuri atvirai ir aiškiai pasakė savo planus minėtoje vietoje per porą metų pastatyti mokyklą,” - teigė P. Jakutavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vyro teigimu, Pilaitės rajone laisvų sklypų kone nebėra. Šis, valstybinis – paskutinis laisvas. „Mano principinė nuostata, atsiribojant nuo visų detalių, kad šioje situacijoje, kai kalbama apie valstybės turtą, pirmenybę juo neatlygintinai naudotis turi turėti valstybinė, pasaulietinė mokykla. Juk Lietuvoje pagal Konstituciją, nėra valstybinės religijos, o valstybinės ugdymo įstaigos tegali būti pasaulietinės,” - portalui tv3.lt dėstė P. Jakutavičius.

Pašnekovo teigimu, tik nedidelė dalis Pilaitės gyventojų sutinka, kad būtų statoma katalikiška mokykla. Esą jei valstybiniame sklype bus sukurta katalikiška, nevalstybinė mokykla, tiems tėvams, kurie nori vaikams suteikti valstybės garantuojamą pasaulietinį ugdymą, gerokai sumažės galimybės tai gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienos mokyklos visiems neužteks

Sostinės mero patarėjas Albertas Lakštauskas, sako jog Vilniaus arkivyskupijos pateiktas pasiūlymas vis dar svarstomas.

„Pilaitė augantis rajonas, mokinių skaičius taip pat nuolat auga, tad svarstome planus statyti mokyklą. Vilniaus arkivyskupija siūlo pastatyti mokyklą savo lėšomis ir jau po 2 metų ši mokykla veiktų. Tai rimta investicija,“ - teigė A. Lakštauskas.

Arkivyskupijos pastatyta mokykla būtų katalikiška, tačiau ugdymas vyktų kaip ir kitose, valstybinėse mokyklose. Mero patarėjas sako, jog kol kas dėl naujosios mokyklos vedamos derybos.

„Savivaldybė kelia tam tikras sąlygas. Norime, kad ši mokykla dalyvautų bendroje mokinių priėmimo sistemoje ir, kad mokslas joje nebūtų mokamas. Mes turėjome derybas ir jie jau pateikė savo siūlymą, šiuo metu mes jį analizuojame. Tokia mokykla pagal turimą sutartį su šventuoju sostu būtų išlaikoma iš valstybės lėšų, tad mokslas joje nekainuotų,“ - teigė A. Lakštauskas.

REKLAMA

Anot mero patarėjo, šią bei kitą savaitę siekiama išsiaiškinti ir Pilaitės gyventojų nuomonę mokyklos klausimu.

„Svarbu su vietos bendruomene išsiaiškinti jų lūkesčius, kokia dalis norėtų įprastos valstybinės mokyklos, o kuriai tiktų šis pasiūlymas, per šią ir kitą savaitę planuojame turėti analizės rezultatus ir švietimo komitete apsipręsti, kokia ugdymo įstaiga bus statoma,“ - portalui tv3.lt sakė A. Lakštauskas.

Vilniau arkivyskupijos pateiktame siūlyme numatoma, jog mokykoje galėtų mokytis 800 mokinių. A. Lakštausko nuomone, pagal šiuo metu esantį darželinukų bei pirmokų skaičių, galima teigti, jogvienos mokyklos visiems – neužteks.

REKLAMA

Vilniaus arkivyskupijos planuose ne tik mokykla

Matydama, kaip Pilaitės mikrorajonui trūksta ugdymo įstaigų, Vilniaus arkivyskupija dar 2016 metais pradėjo tartis su savivaldybe dėl galimybės statyti nevalstybinę ugdymo įstaigą sklype, esančiame greta Pilaitės statomos bažnyčios.

Kadangi savivaldybė yra užtikrinusi, kad netrukus bus pastatytos dvi priešmokyklinio ugdymo įstaigos Pilaitėje, Vilniaus arkivyskupija, jeigu gautų panaudai sklypą greta bažnyčios, jame statytų nevalstybinę progimnaziją. Išanalizavus viso sklypo galimybes, jame numatomi: priestatas katalikiškos gimnazijos klasėms (po 4 komplektus) arba katalikiška ikimokyklinė ugdymo įstaiga; Parapijos pagyvenusių žmonių dienos centras; Pilaitės bendruomenės centras su salėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos koordinatorės Živilės Šeporaitytės, spalio 17 d. vyko kun. Ričardo Doveikos ir Vilniaus arkivyskupijos ekonomo susitikimas su Pilaitės seniūnaičiais, mokyklų direktoriais bei Pilaitėje veikiančių nevyriausybinių organizacijų, kurios vienija gyventojus, atstovais. Susitikime pristatyti Vilniaus arkivyskupijos ketinimai dėl švietimo įstaigos, atsakyta į kylančius klausimus.

Beje, not Ž. Šeporaitytės, kun. Ričardas Doveika, Pilaitės parapijos klebonas, nebuvo priimtas į socialinio tinklo  Facebook grupę, kurioje aptarinėjami ir Pilaitės mokyklų klausimai, o minėtos grupės administratorė, jam asmeniškai rašiusi laiškus, pakviesta susitikti ar pasikalbėti telefonu į tai neatsakė.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų