REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Seimo salė (nuotr. Fotodiena.lt)

Socialdemokratų drama dar nesibaigė, viso labo verčiame kitą puslapį – daliai socdemų pasitraukus į opoziciją, daliai palikus partiją, panašu, kad Seime nebeliko valdančiosios daugumos. Kol socialdemokratai siūlo perskaičiuoti, kiek parlamentarų daugumoje, valstiečiai užtikrina – palaikančiųjų su kaupu. Tačiau tikslaus atsakymo šiame matematiniame uždavinyje neturi net politologai.

25

Socialdemokratų drama dar nesibaigė, viso labo verčiame kitą puslapį – daliai socdemų pasitraukus į opoziciją, daliai palikus partiją, panašu, kad Seime nebeliko valdančiosios daugumos. Kol socialdemokratai siūlo perskaičiuoti, kiek parlamentarų daugumoje, valstiečiai užtikrina – palaikančiųjų su kaupu. Tačiau tikslaus atsakymo šiame matematiniame uždavinyje neturi net politologai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybai pašalinus iš partijos ilgametį socialdemokratą Antaną Vinkų, o dar aštuoniems socialdemokratams pasitraukus patiems, Socialdemokratų frakcija Seime ima kelti daug klaustukų.

REKLAMA

Kiek anksčiau LSDP partijos taryba priėmę sprendimą palikti koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau 10 socdemų partijos sprendimui nepakluso, o parlamentaras Linas Linkevičius nusprendė palikti partiją.

Atskilę socialdemokratai su valstiečiais sudarė frakcijų koaliciją, o likę socdemai teigė palaikysią opoziciją.

Valdančioji dauguma Seime turėtų vienyti 71 parlamentarą, tačiau dabartiniais skaičiavimais (56 valstiečiai, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, 10 atskilusių socialdemokratų ir du juos palaikantys darbiečiai) jų tėra 69.

REKLAMA
REKLAMA

Palaikymo – daugiau, nei reikia

Vis dėlto valstiečiai tikina – valdančioji dauguma yra, nes jų ne 69, o 76. Pasak LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojo Virginijaus Sinkevičiaus, į valdančiąją daugumą turi būti įtraukti ne tik 10 socdemų atskalūnų, o visa frakcija.

„Kol kas status quo nesikeičia – Seime dirba socialdemokratų frakcija, joje yra 19 narių, valstiečių yra 56, plius Seimo pirmininkas, kuris nepriklauso niekam. Tai va, 57 plius 19 – yra 76. Tai politologai tegul skaičiuoja prognozuoja, kad tik išsipildytų jų prognozės. Kol kas status quo yra toksai. Jeigu bus 69 ar dar kas keisis, tada ir žiūrėsime. Bet kol kas aš nematau jokių pasikeitimų, bent jau čia, Seime. Kas vyksta ten už Seimo, tai, žinot, visko labai daug vyksta“, - tv3.lt kalbėjo V. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei ir pritrūktų poros parlamentarų iki faktinės valdančiosios daugumos, Seimo narys nesibaimina, jog Seimui nepavyks toliau stabiliai dirbti ir priimti valstybės biudžeto.

„Manau, kad biudžetą palaikys daugiau, nei yra valdančiojoje koalicijoje dabar net su mano šitais skaičiavimais. Tai dėl to aš nesibaiminčiau. Mes turime žiūrėti į strateginius klausimus, jeigu tokie pasieks Seimą, tada žiūrėsime. Bet visos tos kalbos apie biudžeto nepriėmimą, apie išankstinius rinkimus yra tiesiog perpūstos ir eilinis, aš manau, gyventojų bauginimas ir nepagrįstas skleidimas tokios lengvos panikos, kad dabar jau čia stagnuos visas darbas. Darbas, kaip vyko, taip ir vyks. Ir tie Seimo nariai, kurie turi valstybinį požiūrį, ne trumpalaikį savo partinį požiūrį, yra visi kviečiami prie stalo“, - tvirtino V. Sinkevičius.

REKLAMA

Į valdančiąją daugumą įtraukia iš jos pasitraukusius

Kiek kitaip valdančiąją daugumą skaičiuoja Socialdemokratų frakcijos narys Algimantas Salamakinas. Jo skaičiavimais, valdančiojoje daugumoje viso labo 69 parlamentarai, o valstiečių pateiktas skaičius – laužtas iš piršto.

„Ne, tai jau septynis (socialdemokratus – red. past.) reikia minusuoti kaip minimum. Man atrodo, jaunas politikas galvoja, kad tas pareiškimas, kurį pasirašė tie 10, ir įtempė visus į valdančiąją daugumą. Po šeštadienio sprendimo minusuokime 7, kurie vykdys priimtą sprendimą, tada 7 yra opozicijoje. O jeigu visumoje imant, tie, kurie atskilo, turėtų daryti pareiškimą, kad traukaisi iš socialdemokratų frakcijos ir viskas tada atsistoja į savo vietas – lieka 69“, - skaičiavo Seimo narys.

REKLAMA

A. Salamakinas teigia, kad pagaliau suskaičiuoti valdančiąją dauguma būtina norint paisyti Seimo statuto ir kad paaiškėtų, kam priklauso kokie postai.

„Seimo statutas apibrėžia daugumos ir mažumos principus. Tie, kurie nepasirašė bendro darbo deklaracijos, skaitosi mažumoje arba skelbiasi opozicinėmis frakcijomis. Tai čia vienareikšmiškai Seime turi būti visą laiką aišku, kas yra dauguma, kas yra mažuma. Negali būti taip, kad už rankyčių susiėmę visi mes laikysimės kažkur daugumoje. Tuo labiau postų pasiskirstymai, Statutas numato, kad mažumai priklauso tokie postai, daugumai – tokie. Tai čia visa tai reikalinga, kad būtų bendras aiškumas. Jeigu praėjus metams, išsiskyrė nuomonės, kai kurie liko daugumoje, o kai kurie mažumoje, tas turi būti fiksuojama Seimo statute numatyta tvarka“, - tv3.lt sakė A. Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras tai pat piktinasi, kad V. Sinkevičius jį ir kitus socialdemokratus, nusprendusius vykdyti LSDP tarybos sprendimą trauktis iš koalicijos, vis dar priskiria valdančiajai daugumai.

„Priskaičiuoti mane, sakysime, prie daugumos, na atleiskite, aš pats sprendžiu, kur aš esu, o ne ponas Sinkevičius. Jis mane priskaičiuoja prie daugumos, kaip ir Algirdą Sysą, kaip ir Juozą Oleką, ir kitus mano kolegas. Aš nurašau ant to, kad žmogus nelabai supranta statutą ir per metus neišmoko Seimo nario pagrindinio darbo“, - kalbėjo A. Salamakinas.

REKLAMA

Skaičiai nebūtinai atitinka realią situaciją

Atsakyti, kiek visgi Seimo narių priklauso valdančiajai daugumai, Mykolo Romerio universiteto dėstytoja, politologė Rima Urbonaitė neskuba. Jos manymu, natūralu, kad abi barikadų pusės žiūri iš savo pozicijos ir pateikia sau naudingus skaičiavimus.

„Čia yra truputėlį žaidimo, nes vieniems svarbu pasiųsti žinutę, kad ta dauguma yra ir ji yra stabili, o kiti kalba, kad bent jau su parašais ta dauguma nėra patvirtinta ir dėl to niekaip nesuskaičiuojame jos pilnos. Realiai dabar gaunasi 69, jeigu žiūrėtume grynai formaliai“, - tv3.lt sakė R. Urbonaitė.

REKLAMA

Pasak politologės, ar yra valdančioji dauguma, ar ne, galėsime įsitikinti jau netrukus, tai parodys Seime vykstantys balsavimai. Jei LVŽS susilauks partijų palaikymo, teorinė dauguma bus, tik ji kis priklausomai nuo kiekvieno svarstomo klausimo ir asmeninės Seimo narių nuomonės.

„Jeigu pažiūrėsime, tai tie patys lenkai, vadinamieji, balsuoja visada palankiai ir pritaria valstiečių frakcijai. Žiūrėsime. Dar neaišku, ar nebus postai truputėlį perdėlioti, kad ir tie patys komitetų vadovų. Lyg tai kol kas tokių žinių ir nėra, ar čia dar lenkams bus kažkas suteikta per postų dalybas. Tada tai tarsi bus dar vienas patvirtinimas“, - teigė R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulauksime naujos frakcijos?

Po LSDP tarybos posėdžio praėjusį šeštadienį, partiją savo noru palikęs Gediminas Kirkilas naujienų agentūrai BNS sakė, jog iš partijos pasitraukusieji toliau bus bendroje koalicijoje su valstiečiais. Visą atskilėlių frakciją Seime sudarys 10 buvusių socialdemokratų bei du juos palaikantys darbiečiai.

R. Urbonaitė mano, kad ateityje dar laukia daug neaiškumų ir pirmiausiai reikia pamatyti, kokių naujų frakcijų galime sulaukti.

„Galiausiai reikės kelti klausimą ne dėl partijų koalicijos, o dėl frakcijų koalicijos, nes panašu, kad frakcijos tokioje sudėtyje, kokioje dabar yra, turėtų keistis. Dėl to čia net nėra galimybių nei iki galo suskaičiuoti tuos visus viščiukus, nei pasakyti, kad taip ir išliks, nes artimiausiu metu mes matysime pokyčius. Ir apskritai dabar tikėtis stabilios daugumos yra sudėtinga“, - prognozavo politologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų