REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Kriminaliniai archyvai („Akistata“ nuotr.) Istorinis archyvas

Naujienų portalas tv3.lt pradeda straipsnių ciklą apie Lietuvoje pastaraisiais dešimtmečiais siautėjusias nusikalstamas gaujas. Nagrinėsime, kada šios organizuotos grupuotės susikūrė, kas buvo jų pagrindiniai lyderiai ir tai, kiek bei kokių siaubingų nusikaltimų jie padarė.

51

Naujienų portalas tv3.lt pradeda straipsnių ciklą apie Lietuvoje pastaraisiais dešimtmečiais siautėjusias nusikalstamas gaujas. Nagrinėsime, kada šios organizuotos grupuotės susikūrė, kas buvo jų pagrindiniai lyderiai ir tai, kiek bei kokių siaubingų nusikaltimų jie padarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėkime nuo Panevėžyje bei už šio miesto ribų siautėjusios „tulpinių“ grupuotės. Kaip galima rasti spaudos archyvuose, šios gaujos apraiškos pirmą kartą užčiuoptos dar 1976-siais.

REKLAMA

Atkreipiamas dėmesys, kad „tulpinių“ gaujos pavadinimas kilo nuo Panevėžyje esančios Tulpių gatvės. Būtent joje prabėgo dalies gaujos narių vaikystė.

Pirmasis gaujos vadas

Taigi, sugrįžkime į 1976-sius. Tuomet į gaują susibūrė Romas Kavaliauskas (pravarde – „Kavioras“), G. Šiukšta, V. Ivanovas, A. Kazlauskas, S. Grachauskas ir L. Sliekas, rašoma laikraštyje „Akistata“.

Šis šešetas pradėjo nuo vagysčių ir plėšimų. Nuo jų žiaurumo daugiausia kentėjo vyresnio amžiaus, ligoti žmonės. Tokie, kurie tiesiog negalėjo apsiginti. Nusikaltėliai veikė žiauriai, ciniškai ir itin įžūliai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius teistumus už tokius nusikaltimus „uždirbo“ G. Šiukšta (15 metų nelaisvės), R. Kavaliauskas atsipirko 10 metų už grotų. Bausmę jie atliko iki pabaigos. Tuo metu dar galiojo nerašyta taisyklė tarp kalinių, kad nevalia prašytis į laisvę anksčiau laiko. Tokiems „prašytojams“ grėsė itin rimti nemalonumai įkalinimo įstaigoje.

Atlikę bausmę gaujos nariai doros kelio nesirinko. Tuo metu prasidėjo kooperatyvai, ėmė ryškėti pirmosios privataus verslo užuomazgos. Nieko keisto, kad netrukus prasidėjo ir pirmieji reketininkų „žygiai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaujos lyderiu toliau buvo „Kavioras“, kuris kartu su V. Tuzovu („Psichu“), P. Sereikiu („Paške“) ir kt. toliau tęsė nusikaltamas veikas. Vienas po kito buvo reketuojami verslininkai, o kartais ir paprasti piliečiai.

Įbauginti žmonės kasdien matė, kaip įprastai girti „Kavioro“ sėbrai pilnomis kišenėmis pinigų šlaistosi „Nevėžio“ viešbutyje bei aplink jį. Pareigūnai, regis, nenorėjo pastebėti suįžūlėjusių „tulpinių“.

Kerštas žurnalistui

Kol tuometinė milicija vengė konfliktų su „tulpiniais“, laikraščio „Panevėžio tiesa“ žurnalistas vis dėlto išdrįso parašyti straipsnį apie „Kavioro“ gaują.

REKLAMA

Reakcijos iš mafijos pusės ilgai laukti nereikėjo. Straipsnyje aprašyti „herojai“ reagavo žaibiškai ir parengė keršto planą.

Iš pradžių buvo padegtos straipsnio autoriaus buto durys. Tada žurnalistui pavyko išvengti sužalojimų. Bet mafija neketino apsiriboti tik padegimu.

Netrukus straipsnio autorius gatvėje buvo partrenktas „Zaporožiečio“. Žurnalistas atsidūrė ligoninėje. Net ir po tokio įvykio, milicija gana greitai nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą. Nepavyko nustatyti kaltininkų.

REKLAMA

Reketų bumas 

1991-siais „tulpinių“ gretas papildė tik ką iš kalėjimo išėjęs V. Kirklys (pravarde „Mutka“). Tais metais nusikaltėliai buvo puikiai apsiginklavę – netrūko nei automatų, nei sprogmenų.

„Tulpiniai“ tais metais pradeda reketuoti vieną Panevėžio bendrovę, vykdančią prekybą su Rusija. Tačiau bendrovės vadovai atsisako mokėti 5 milijonų rublių už gerus santykius su „tulpiniais“.

Keršto ilgai laukti nereikėjo. Netrukus buvo apvogtas bendrovės narys. Jis neteko net 50 tūkst. JAV dolerių.

Ir tai buvo tik keršto pradžia. 1992-ųjų sausio 4 d. į bendrovės sandėlį įmetami keturi sprogstamieji užtaisai, apšaudomi langai, kulkomis suvarpomas automobilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kelių dienų, sausio 9-ąją, „Kavioras“ su sėbrai bando pagrobti vieną iš bendrovės narių. Tik laimingo atsitiktinumo dėka jam pavyksta pasprukti ir iškviesti policiją.

Rajoną apsupa gausios pareigūnų pajėgos. Per šią operaciją sulaikomi keli „tulpiniai“. Netrukus paskelbiama „Kavioro“, „Psicho“, „Paškės“ ir „Mutkos“ paieška.

Jie po kurio laiko sulaikomi, o byla atsiduria teisme. Bet iškart pasigirsta kalbos, kad nukentėjusieji ruošiasi keisti parodymus. Tad „tulpinių“ gauja ne tik, kad nesusilpnėja, bet kaip tik priešingai – dar įtvirtina savo pozicijas. Bet apie tai – vėlesniuose rašiniuose. Dar tik trumpai papasakosime, koks likimas po kelių metų ištiko „tulpinių“ gaujos pradininką „Kaviorą“.

REKLAMA

„Kavioro“ sušaudymas

Iš kalėjimo „Kavioras“ ištrūko 1994-siais. Tuo metu „tulpinių“ gaujoje jau dominavo kitos pavardės. „Kavioras“ dar pabandė susigrąžinti valdžią, bet naujieji „tulpiniai“ aiškiai parodė jo vietą, kai nesutiko perleisti net mažai pelningų degalinių „verslo“.

1995 m. gegužės 2-ąją, apie 11 val., automobilis BMW 528, kurį vairavo Egidijus Dvilevičius, o šalia vairuotojo sėdėjo Romas Kavaliauskas, sustojo prieš Klaipėdos ir Projektuotojų gatvių sankryžoje esantį šviesoforą.

Tada netikėtai dideliu greičiu atlėkė ir, išvažiavęs į priešpriešinio eismo juostą, šalia BMW sustojo baltas „Ford Sierra“. Pasak liudininkų, jame sėdėjo du vyriškiai, ant galvų užsimovę rudas megztas kaukes.

REKLAMA

Per „Ford“ langą išlindo Kalašnikovo automato vamzdis ir nuaidėjo kelios šūvių serijos. Kaip jau įprasta, buvo šaudoma išcentruotomis kulkomis. Po to žudikų automobilis dideliu greičiu nurūko Šiaulių link.

Įvykio vietoje gausiai susibūrę žmonės apšaudytame automobilyje pamatė kruvinus R. Kavaliausko ir E. Dvilevičiaus kūnus. Pastarasis dar gargaliavo, tačiau tai jau buvo agonija. BMW salonas ir lubos buvo nutaškyti krauju.

Maždaug po pusantros valandos ties Ukmergės ir Jonavos rajonų riba miške buvo aptiktas degantis automobilis – tas pats baltas „Ford Sierra“. Kažkas dar matė nuo jo nubėgantį vyriškį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ekspertų, automobilis buvo sportinis, sustiprintu rėmu, galingu šešių cilindrų ir daugiau kaip 200 arklio jėgų varikliu.

O tuo metu teismo medicinos ekspertai skaičiavo žaizdas abiejų nužudytųjų kūnuose. Vyriškiams buvo peršautos širdys, plaučiai, galvos. Kiekvienas jų buvo pervertas 10–14 kulkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų