REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgai trukęs pasistumdymas tarp Lietuvos socialdemokratų partijos lyderių ir atskilusių Socialdemokratų frakcijos Seime narių baigėsi – nesulaukę LSDP tarybos sprendimo, partiją savo noru paliko aštuoni socialdemokratai. Paklausti, kas lėmė tokį sprendimą, socdemai teigė taip norėję nebekompromituoti partijos.

Ilgai trukęs pasistumdymas tarp Lietuvos socialdemokratų partijos lyderių ir atskilusių Socialdemokratų frakcijos Seime narių baigėsi – nesulaukę LSDP tarybos sprendimo, partiją savo noru paliko aštuoni socialdemokratai. Paklausti, kas lėmė tokį sprendimą, socdemai teigė taip norėję nebekompromituoti partijos.

REKLAMA

LSDP taryba šeštadienį turėjo balsuoti, kaip elgtis su partijos nariais, kurie nepaisė tarybos sprendimo nutraukti koalicijos sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bei sudarė frakcijų koaliciją parlamente. Vis dėlto aštuoni socialdemokratai patys nusprendė palikti partiją, tai – Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius.

LSDP Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Vainiaus Šarmavičiaus teigimu, aštuonių bendrapartiečių nutarimas pasitraukti iš partijos savo noru gali būti laikomas išstojimu, todėl balsuoti dėl jų pašalinimo nereikia. Nors narystę LSDP sustabdęs parlamentaras Mindaugas Bastys atšaukė savo parašą po susitarimu bendradarbiauti su valstiečiais, V. Šarmavičius pabrėžė, kad partijos statutas vis tiek numato nuobaudą. Pats LSDP lyderis G. Paluckas nesiūlė M. Basčio šalinti iš partijos.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimą dėl M. Basčio likimo taryba vienbalsiai atidėjo.

Pasitraukė, kad partijai būtų geriau

Kartu su septyniais kolegomis pasirašiusi nutarimą palikti partiją, Seimo narė R. Šalaševičiūtė nenorėjo išsamiau kalbėti apie savo sprendimą.

REKLAMA

„Aš esu įgaliota perduoti kolegų kreipimąsi. Nenoriu komentuoti, tiesiog man liūdna, negerai jaučiuosi“, - tv3.lt kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Tuo tarpu Seimo narys R. Sinkevičius, paklaustas, kodėl vis dėlto nelaukė partijos tarybos sprendimo ir nusprendė pasitraukti pats, teigė, jog taip norėjo išvengti partijos menkinimo ir palengvinti bendrapartiečių sprendimą.

„Kad nereiktų bylinėjimosi proceso, kad nereiktų menkinimo partijos proceso. Vis tiek mes ideologiškai arba požiūris mūsų – socialdemokratinis, nepasikėtė mūsų požiūris. Tai mes palengviname mūsų bičiuliams sprendimą. Dveji metai į priekį yra labai ilgas laiko tarpas ir negalėčiau pasakyti (ar ketina grįžti į partiją – red. past.). Visada gerai turėti galimybę. Ar ja pasinaudosiu, ar nepasinaudosiu – čia jau parodys gyvenimas“, - tv3.lt sakė R. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgametis socialdemokratas, Seimo narys G. Kirkilas teigė palikęs partiją, nes nenori, kad LSDP būtų toliau kompromituojama.

„Mes nenorime toliau tęsti šitos istorijos, nes ji iš tikrųjų kompromituoja socialdemokratus. Mes, bent jau aš, kai kurie kiti šios partijos kūrėjai, ilgamečiai nariai, tikrai nenorime savo kūdikiui ko nors daryti. Tai mes paliekam, tiesą sakant, pats pirmininkas prašė palikti, jeigu pamenate. Jis intensyviai prašė. Man atrodo, jam šiek tiek per sunku, kai partijoje tokie sunkiasvoriai, kaip A. Butkevičius, aš – ilgamečiai pirmininkai. Gal bus lengviau manipuliuoti kitų nuomone, aš taip įsivaizduoju“, - tv3.lt sakė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai negailėjo kritikos G. Paluckui

Tarybos posėdžio metu, parlamentaras Antanas Vinkus perskaitė Seimo nario A. Butkevičiaus kreipimąsi į bendrapartiečius. A. Butkevičius piktinosi, kad visi socialdemokratai yra kalti dėl šiuo metu partiją ištikusios krizės ir menkstančio rinkėjų pasitikėjimo.

„Socialdemokratu esu 26 m. ir nesitikėjau, kad tokia diena ateis. Kartu mes praėjome ugnį ir vandenį, dabar jaučiuosi nepavydėtinai. Ne tik dėl to, kad dabar bus svarstomas mano likimas. Mes savo rankomis atveriame galimybę sugriauti tai, ką taip ilgai puoselėjome, kaltų ieškoti nereikia, kalti esame visi, kad žmonės prarado pasitikėjimą socialdemokratais, kad mūsų partijos reitingai krinta“, - rašė A. Butkevičius.

REKLAMA

Vis dėlto daugiausiai Seimo nario kritikos sulaukė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Tai labai rimta pamoka, išbandymas partijai. Pagrindinė tokios padėties priežastis – visiškas partijos pirmininko nenoras su diskutuoti su partija ar frakcijos nariais. <...> Mano supratimu, net vieno žmogaus praradimas – didelis nuostolis partijai“, - rašė A. Butkevičius.

Reaguodamas į jam išsakytą kritiką, G. Paluckas teigė, kad A. Butkevičiaus žodžiuose slypi netiesa.

„Manau, turėčiau vengti asmeniškumų, vertinimo. Nors, mano galva, tame pareiškime yra pakankamai daug užgaulios netiesos. Visas šis laikotarpis, kuris yra pavadintas įvairiai – klaida, autokratiniu valdymu, skyrių nuomonės manipuliavimu, – visiems šis etapas nelengvas, tame tarpe ir man. <...> Aš niekada nesutiksiu, kad demokratiją galima žaisti, kad ja galima manipuliuoti, kad partijos skyriai yra įkaitai partijos pirmininko nesusivokimo ar asmeninių interesų“, - posėdžio metu kalbėjo G. Paluckas.

REKLAMA

Baigdamas kalbą, G. Paluckas teigė, jog ginčuose ir kančiose gimsta tiesa, o šiandien socialdemokratai atgimsta iš naujo.

Apėjo tarybos sprendimą

Portalas tv3.lt primena, kad kiek anksčiau LSDP Etikos ir procedūrų komisija pasiūlė šalinti iš partijos tarybos sprendimo nepaisiusius socialdemokratus, nusprendusius tęsti bendradarbiavimą su valstiečiais. Nors siūlyta pašalinti 10 politikų, Mindaugas Bastys prieš kelias dienas paskelbė, jog atšaukia savo parašą po susitarimu bendradarbiauti su valstiečiais.

Rugsėjo pabaigoje socialdemokratų partijos taryba rinkosi spręsti dėl tolimesnės socialdemokratų ateities valdančiojoje koalicijoje. Tąkart 140 iš 195 balsavusių tarybos narių pasisakė už socialdemokratų pasitraukimą iš koalicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po kelių dienų Seime įteisinta valstiečių ir socialdemokratų frakcijų koalicija, kai dalis Socialdemokratų frakcijos narių nepaisė partijos sprendimo palikti valdančiąją koaliciją ir pasirašė susitarimą su valstiečiais.

Devyni Seimo socialdemokratai balsavo už tolimesnį bendradarbiavimą su valstiečiais, tai Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis ir Gediminas Kirkilas. Mindaugas Bastys balsavime nedalyvavo, bet pasirašė susitarimą dėl frakcijų koalicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų