REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Ispanija prieš Kataloniją: policija vykdo kratas, suiminėjami žmonės (nuotr. SCANPIX)

Ispanija trečiadienį suteikė Katalonijos separatistų lyderiui laiko iki kitos savaitės paaiškinti, ar jis ketina toliau siekti savo regiono nepriklausomybės, ir perspėjo, kad Madridas perimtų šios pusiau autonominės teritorijos valdymą, jeigu ji liks užsibrėžusi atsiskirti.

6

Ispanija trečiadienį suteikė Katalonijos separatistų lyderiui laiko iki kitos savaitės paaiškinti, ar jis ketina toliau siekti savo regiono nepriklausomybės, ir perspėjo, kad Madridas perimtų šios pusiau autonominės teritorijos valdymą, jeigu ji liks užsibrėžusi atsiskirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) pažadėjo padaryti viską, ką gali, kad užkirstų kelią Katalonijos secesijai po uždrausto referendumo regione, kurio gyventojai nepriklausomybės klausimu tebėra labai susiskaldę.

REKLAMA

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) antradienį regiono parlamente paskelbė, kad jis priėmė „Katalonijos žmonių mandatą paskelbti nepriklausomą respubliką“. M. Rajoy kitą dieną sušaukė nepaprastąjį kabineto pasitarimą.

Trečiadienį M. Rajoy sakė įstatymų leidėjams Madride, kad suteikė C. Puigdemont'ui laiko iki pirmadienio nuspręsti, ar jis tikrai nori eiti nepriklausomybės keliu.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu, kad Puigdemont'as paaiškintų visiems kitiems ispanams, ar jis vakar paskelbė nepriklausomybę, ar ne“, – pažymėjo premjeras.

Pasak M. Rajoy, jeigu C. Puigdemont'as toliau sieks, kad jo regionas atsiskirtų, centrinė vyriausybė suteiks jam laiko iki spalio 19 dienos iš naujo apsvarstyti šią galimybę ir, prireikus, įšaldys Katalonijos autonomiją.

Nustatyti galutiniai terminai yra svarbus momentas sunkiausioje Ispanijos politinėje krizėje nuo šalies grįžimo prie demokratijos prieš keturis dešimtmečius.

Pasaulio lyderiai atidžiai stebi padėtį, o neaiškumas dėl 7,5 mln. gyventojų turinčio regiono ateities pakenkė verslo pasitikėjimui. Kelios bendrovės jau perkėlė savo juridines būstines iš Katalonijos į Madridą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Madridas atmeta tarpininkavimą

C. Puigdemontas sakė, kad referendumas suteikė jam mandatą paskelbti nepriklausomybę, bet iškart paprašė regiono įstatymų leidėjų sustabdyti šią deklaraciją, kad būtų galima pradėti derybas su centrine vyriausybe.

M. Rajoy pareiškė dėl nieko nesiderėsiantis, kol separatistai atsisakys nepriklausomybės siekio. Premjeras taip pat atmetė raginimus spręsti krizę per tarpininkus.

„Negali būti jokio tarpininkavimo tarp demokratinės teisės ir nepaklusnumo, neteisėtumo“, – trečiadienį sakė jis parlamentui.

REKLAMA

M. Rajoy trečiadienį atvėrė galimybę pasinaudoti konstitucijos 155-uoju straipsniu, leidžiančiu Madridui įvesti tiesioginį valdymą regionuose. Daugelis baiminasi, kad toks precedento neturintis žingsnis gali išprovokuoti neramumus.

155-asis straipsnis leidžia centrinei vyriausybei iš dalies arba visiškai perimti bet kurio iš 17 regionų valdymą, jeigu tuose regionuose nesilaikoma teisinių įsipareigojimų. Procesas prasidėtų ministrų posėdžiu bei perspėjimu regiono valdžiai laikytis hierarchijos tvarkos. Tada gali būti sušauktas Senatas, kuris turėtų patvirtinti tiesioginį Katalonijos valdymą iš Madrido.

REKLAMA

Opozicinės socialistų partijos vadovas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) palaikė M. Rajoy reikalavimą paaiškinti padėtį, kad šalis „išbristų iš šio liūno“.

Nepriklausomybė – „pasaka“?

Separatistų lyderiai skelbia, kad spalio 1 dieną vykusiame referendume už atsiskyrimą nuo Ispanijos pasisakė 90 proc. balsavusiųjų, tačiau plebiscite dalyvavo mažiau nei pusė tokią teisę turėjusių Katalonijos gyventojų.

Katalonų separatistų siekis atsiskirti pakurstė nerimą dėl stabilumo Europos Sąjungoje, vis dar mėginančioje susitaikyti su Didžiosios Britanijos sprendimu palikti bloką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES trečiadienį paragino „visapusiškai gerbti Ispanijos konstitucinę santvarką“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) pareiškė, jog vienašališkas nepriklausomybės paskelbimas būtų „neatsakingas žingsnis“, o Prancūzija nurodė, jog nepripažins „neteisėto“ Katalonijos valstybingumo siekio.

Antradienį tūkstančiai žmonių susirinko prie parlamento pastato Barselonoje laukti C. Puigdemont'o kalbos. Jie mojavo Katalonijos vėliavomis, laikė iškėlę plakatus ir skandavo „demokratija“, vildamiesi tapti istorinės akimirkos liudininkais.

REKLAMA

Tačiau separatistų reakcija į regiono vadovo kalbą buvo prieštaringa.

Barselonos gyventoja Maria Rosa Bertran (Marija Rosa Bertran) sakė, jog pasisako prieš secesijos atidėjimą, nes tai reiškia „ilgesnę agoniją“.

„Neryžtingumas ir neaiškumas yra blogiausia, kas gali mums nutikti“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

C. Puigdemont'as trečiadienį tvirtino, kad „dauguma Katalonijos žmonių nori, kad regionas taptų nepriklausoma valstybe“.

Interviu CNN jis sakė, jog Madridui ir separatistams reikėtų pamėginti identifikuoti galimus tarpininkus.

REKLAMA

„Galbūt tai padėtų mums susikalbėti“, – sakė regiono vadovas.

Tačiau M. Rajoy atmetė C. Puigdemont'o nepriklausomybės siekį, pavadinęs jį „pasaka“.

„Jis nėra taikus, jis nėra laisvas, jo nepripažins Europa, ir dabar jau visi žino, kad jis kainuos“, – sakė premjeras įstatymų leidėjams.

Reaguojant į abiejų šalių norą neskubėti, Madrido vertybinių popierių biržos indeksas IBEX 35 trečiadienį šoktelėjo 1,34 procento.

Neaiškios pasekmės

Po savo kreipimosi į regiono įstatymų leidėjus C. Puigdemont'as su sąjungininkais šalia parlamento pastato pasirašė nepriklausomybės deklaraciją, bet jos teisinė galia yra neaiški.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl visų Ispanijos vyriausybės pradėtų procesų pradedant policijos veiksmais ir baigiant grasinimais nesitikėjau, kad nepriklausomybė bus paskelbta šiandien“, – antradienį Barselonoje sakė studentas Marcas Cazesas (Markas Kasesas).

Brutalūs policijos veiksmai prieš rinkėjus referendumo dieną pakurstė tarptautinį susirūpinimą ir daugelį katalonų nuteikė prieš centrinę vyriausybę.

7,5 mln. gyventojų, savą kalbą ir kultūrą turinti Katalonija sukuria maždaug penktadalį visos Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Regionas jau dabar turi reikšmingus įgaliojimus tokiais klausimais kaip švietimas ir sveikatos apsauga.

REKLAMA

Separatistinės nuotaikos čia ypač sustiprėjo per 2008 metų finansų krizę, dėl kurios regione išaugo nedarbas ir skolos.

Katalonai skundžiasi, kad regionas negauna investicijų, kurios būtų proporcingos jo sumokamiems mokesčiams, o centrinė vyriausybė kišasi į regiono kalbos ir švietimo politiką.

Reikalavimai dėl atsiskyrimo Katalonijoje reiškiami jau seniai. 1934-aisiais regiono vadovas Lluisas Companysas (Liuisas Kompanisas) paskelbė „Katalonijos valstybę“, tačiau po dešimties valandų pasidavė Ispanijos armijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų