REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
57
Kauno miesto Panemunės policijos komisariate Audriaus Bareišio nuotr.

Apie problemas Lietuvos policijoje girdime jau daugelį metų. Dar visiškai neseniai buvo akcentuojami menki atlyginimai ir prastos darbo sąlygos, kurios atbaido jaunuolius rinktis karjerą šioje itin specifinėje sistemoje.

57

Apie problemas Lietuvos policijoje girdime jau daugelį metų. Dar visiškai neseniai buvo akcentuojami menki atlyginimai ir prastos darbo sąlygos, kurios atbaido jaunuolius rinktis karjerą šioje itin specifinėje sistemoje.

REKLAMA

O ką jau kalbėti apie korupciją. Bet situacija pamažu gerėja. Vis mažiau toleruojami kyšius imantys pareigūnai, o ir pačios sąlygos pareigūnams gerėja itin sparčiu tempu.

Šįkart tv3.lt apsilankė Kaune, kur turėjo galimybę įvertinti Panemunės policijos komisariato patalpas. Reikia atkreipti dėmesį, kad nors iš išorės policijos pastatas išlaikė daugiau kaip 100 metų menantį autentiškumą, bet jo viduje vaizdas iš tiesų maloniai nustebino.

Pasižvalgykite po šį komisariatą – nuotraukų galerijoje:

Kad šiame komisariate dar prieš keletą metų situacija buvo iš tiesų nepavydėtina, patvirtina šios nuotraukos:

REKLAMA
REKLAMA

 

Apie kriminogeninę situaciją laikinojoje sostinėje pokalbis su Kauno miesto Panemunės policijos komisariato viršininku Giedriumi Klimavičiumi.

REKLAMA

- Kokios nusikalstamumo tendencijos Kaune?

- Nusikalstamumo klausimu yra dvi pagrindinės kryptys – vagystės ir smurtas artimoje aplinkoje. Apskritai – smurtiniai nusikaltimai. Smurtas artimoje aplinkoje yra didelė visuomenės problema. Tendencija tik didėjanti ir tas neramina.

- Ar pakanka pajėgų, kurios reaguotų į tokius įvykius?

- Dabar jau turime situaciją, kai vis daugiau pareigūnų dirba gatvėse. Tad reaguojama gerokai greičiau. Ne žmogus turi ieškoti policijos įstaigos, o pareigūnai turi vykti pas jį.

Visi reagavimo į įvykius kriterijai ženkliai pagerėjo. Tas džiugina, nes žmonės gerokai greičiau sulaukia pagalbos. Aišku, pasitaiko įvairių atvejų, bet dabar esame ramesni, nes įprastai suspėjame laiku.

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip dėl neužpildytų etatų policijos sistemoje?

- Neužpildyti etatai policijos sistemoje yra bendra problema visoje Lietuvoje. Tik vieniems ji didesnė, kitiems – mažesnė. Mūsų komisariate tik trys laisvi etatai iš 49, tad situacija tikrai – nebloga.

Šiuo metu galime pasidžiaugti, kad pareigūnams sudaryto puikios darbo sąlygos – dušai, poilsio erdvės, automobiliai, apranga. Kai prieš penkerius metus kartais net popieriaus pritrūkdavo.

Dabar pareigūnai nežino, ką reiškia į įvykį keliauti pėsčiomis. Anksčiau būdavo visko, tad galiu drąsiai teigti, jog dabar sąlygos pareigūnams yra ryškiai pagerėjusios.

- Ar daug merginų nori dirbti policijos sistemoje?

- Tikrai nemažai. Džiugu, kad pasitikėjimas policija auga. Tas duoda atitinkamus rezultatus. Jauni žmonės vis dažniau nori ateiti, dirbti policijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kiek pats dirbate šioje sistemoje?

- Jau 24 metai iš viso. O Panemunės policijos komisariate 6-7 metai, kaip dirbu. Todėl galiu viską palyginti iš pačių įvairiausių pusių. Dar 2010-2011 m. šiame komisariate darbo sąlygos buvo itin nekokios. Bet praėjusiais metais pagaliau atsikraustėme į visiškai sutvarkytas komisariato patalpas.

- Tai, koks tas darbas policijoje buvo prieš 24 metus?

- Pradėjau darbą kelių policijoje ir man buvo labai keista, kad iš pradžių teko dirbti pėsčiomis. Gerus puse metų dirbau pėsčias, automobilių daug neturėjome. Tekdavo vykti su viešuoju transportu į įvykio vietą.

Radijo ryšys kartais tiesiog neveikdavo. Arba baterija išsikraudavo ir radijo ryšio nebeturėdavai. Mobiliųjų telefonų nebūdavo, tad tapdavai atskirtas nuo kitų kolegų.

Pavyzdžiui, žiemą. Jei darbas prasidėdavo 7 val. ryto, tai atvykdavome bent pusvalandį prieš, nes laukdavo daug iššūkių. Pirmiausia, atsirankinti automobilį, kurio spyna įšalusi. Jei atsirakindavo, tada, tai durelės neužsidarydavo, tai neužsikurdavo. Nepalyginsi su dabartiniais automobiliais, kai įsėdi ir iškart šilta būna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų