REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Socialdemokratų tarybos posėdis dėl koalicijos likimo (nuotr. Fotodiena.lt)

Socialdemokratų atskalūnai akligatvyje: neranda būdo privirtą košę srėbti

Irena Šiaulienė: norėčiau būti pašalinta iš partijos

Socialdemokratų tarybos sprendimo nepaisę ir frakcijų koaliciją su valstiečiais sudarę socdemai sakosi vis dar neapsisprendę, kaip elgtis po to, kai socialdemokratų etikos sargai pasiūlė šalinti juos iš partijos. Ar gali būti, kad sprendimas priimtas slapčia nuo visuomenės akių?

36

Socialdemokratų tarybos sprendimo nepaisę ir frakcijų koaliciją su valstiečiais sudarę socdemai sakosi vis dar neapsisprendę, kaip elgtis po to, kai socialdemokratų etikos sargai pasiūlė šalinti juos iš partijos. Ar gali būti, kad sprendimas priimtas slapčia nuo visuomenės akių?

REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisija šeštadienį pasiūlė šalinti iš partijos narius, kurie, nepaisydami LSDP tarybos sprendimo nutraukti koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sudarė frakcijų koaliciją parlamente. Galutinį sprendimas – tarybos rankose. Ją sušauks spalio 10 d. vyksiantis prezidiumas.

Atskilę socialdemokratai pirmadienį neoficialiai dalinosi nuomonėmis, kaip turėtų elgtis – pasitraukti ir partijos patiems ar laukti tarybos sprendimo. Tačiau žiniasklaidą socdemai tikino, kad galutinį sprendimą priims antradienį per frakcijos posėdį.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto net po antradienį vykusio posėdžio socialdemokratai vis dar neturėjo vieningos nuomonės, nes posėdžio metu esą tik aptarė plenarinio posėdžio darbotvarkę.

REKLAMA

I. Šiaulienė: bevelyčiau būti išmesta

Seimo narė, socialdemokratė Irena Šiaulienė po frakcijos posėdžio žurnalistams teigė, kad kol kas pozicija neaptarta, nes nesusirinko visi frakcijos nariai.

„Neturiu, ką pasakyti, gerbiamieji. Neturiu, nes nieko šiandien nesprendėme. Deja, nesprendėme, todėl, kad dalis išvažiavusių iš ryto nesusirinko. Aptarėme darbotvarkę ir klausimas liko atviras. Turime dar savaitę“, - tv3.lt kalbėjo I. Šiaulienė.

Paklausta, kaip ketina elgtis pati, parlamentarė sakė, jog norėtų būti pašalinta iš partijos tarybos sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš jau sakiau, kad bevelyčiau būti išmesta. Tiesiog, tegul prisiima atsakomybę. Visa tai yra atviras klausimas ir kol kas kažką konkrečiau, negu vakar pasakiau, neturiu, ką pridėti“, - teigė I. Šiaulienė.

Vienybės dar reiktų paieškoti?

Paklaustas, ar socialdemokratai vieningą sprendimą galėjo priimti paslapčia, bet kol kas jo neviešinti, politologas Liutauras Gudžinskas nesiryžo to patvirtinti, bet pastebėjo, kad šiuo metu socialdemokratų elgesį apskritai sunku prognozuoti. Pasak Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docento, atskilę socialdemokratai, matyt, nėra tokia vieninga grupė, kaip galvota iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruoju metu gana sunku aiškinti jų veiksmus – tiek sprendimą nesilaikyti tarybos sprendimo, tiek nedalyvavimą etikos komisijos posėdyje. O dabar, kaip suprantu, jie sakė, kad šiandien bus frakcijos posėdis, jie šnekėsis. Aš įtarčiau, kad jie yra kol kas dar šiek tiek pasimetę ir nežino. Sunku pasakyti, kad jie būtų jau viską nusprendę, apskaičiavę, nesiryžčiau taip teigti. Man atrodo, dabar yra tokia netikrumo situacija, tarp savęs diskutuoja, kaip reaguoti, kaip elgtis. Įtarčiau, kad jie nėra tokia konsoliduota grupė, kad laikytųsi labai nuoseklios, vieningos pozicijos ir iš anksto jau viską būtų numatę“, - tv3.lt kalbėjo L. Gudžinskas.

REKLAMA

Kiek anksčiau Seimo narė, socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė portalui tv3.lt sakė norinti, kad atskilę socialdemokratai priimtų vieningą sprendimą, jei jau kartu žengė žingsnį nepaisyti partijos tarybos sprendimo. Tačiau, pasak L. Gudžinsko, tai nėra taip lengva, nes šie politikai paprasčiausiai labai skirtingi.

„Jie patys yra skirtingi politikai, toli gražu, ne visada tarpusavyje susitariantys. O čia vis tiek yra pakankamai dramatiška situacija ir lengvų išeičių jiems čia nėra. Vienaip ar kitaip, jei jie nori išlikti toje politikoje, jie turi save sieti su kokia nors politine jėga arba patys ją kurti. Bet dabar populiarumo didelio jie neturi. Jų sprendimas sudaryti frakcijų koaliciją irgi buvo visuomenėje sutiktas gana prieštaringai. Įtarčiau, kad yra pakankamai nemažai skaldymosi“, - svarstė politologas.

REKLAMA

Politologas: geriausia laikytis partijos valios

Panašu, kad socialdemokratams iš tiesų nėra lengvos išeities iš prisivirtos košės. Politologas L. Gudžinskas neatmeta galimybės, kad LSDP lyderis Gintautas Paluckas gali pasiūlyti keliems nariams grįžti į partiją. Taip pat, pasak L. Gudžinsko, atskilusius socialdemokratus gali mėginti persivilioti ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Be abejonės, valstiečiai čia yra vieni iš, matyt, pagrindinių veikėjų. Kitur jiems eiti būtų sudėtinga. Valstiečiai yra valdantieji, jie kol kas yra pirma ar antra pagal populiarumą partiją. Gali būti siūlomi jiems visokie variantai, kad po kelių metų dalyvauti jų rinkimų sąraše ir taip toliau. Kadangi valstiečiai yra suinteresuoti daugumos išlaikymu, manau, jie gali daryti tokius veiksmus“, - kalbėjo L. Gudžinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto geriausias sprendimas, kaip sakė L. Gudžinskas, laikytis partijos tarybos sprendimo ir išlaikyti socialdemokratų identitetą.

„Geriausia, aišku, laikytis partinės disciplinos. Jeigu yra tarybos sprendimas, kad ir kaip jis nepatinka, reikia visgi juo vadovautis. Diskusija vyko porą mėnesių, ji buvo karšta, bet buvo priimtas būtent toks sprendimas. Tai, jeigu jie laiko save socialdemokratais, buvę vieni iš jų lyderių, tam tikri vėliavnešiai, tai jie turėtų rodyti pavyzdį ir būti disciplinuoti, antraip labai sunku pasakyti, kas yra partija, jeigu ji yra laisvas žmonių būrys, jokios kolektyvinės valios, jokios drausmės“, - sakė politologas.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Devyni Seimo socialdemokratai prieš partijos tarybos valią balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“. Už tai buvo Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, I. Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų