REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje registruota Švedijos piliečio įmonė galėjo būti naudojama didelėms sumoms JAV dolerių išplauti, antradienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Lietuvoje registruota Švedijos piliečio įmonė galėjo būti naudojama didelėms sumoms JAV dolerių išplauti, antradienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigto FNTT ikiteisminio tyrimo duomenimis, per Vilniuje registruotą bendrovę bandyta išplauti apie 1,5 mln. JAV dolerių (1,277 mln. eurų), o bendrovės atstovas, siekdamas tokią veiklą nuslėpti, klastojo krovinių gabenimo dokumentus, muitinės deklaracijas, sąskaitas-faktūras.

REKLAMA

Prieš kurį laiką ši įmonė iš Prancūzijoje registruotos bendrovės sulaukė beveik 1,5 mln. JAV dolerių perlaidos. Tokia pavedimo suma tyrėjams sukėlė įtarimų dėl galimo pinigų plovimo, bendrovės paprašyta pateikti dokumentus, pagrindžiančius šių lėšų kilmę. Įmonės vadovo pateiktuose dokumentų kopijose nurodyta, kad pervesti pinigai – tai atsiskaitymas už daugiau nei dešimtis tūkstančių kilogramų pistacijų, kurios laivais esą gabentos iš Honkongo į Prancūziją.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau paaiškėjo, kad bendrovės pateikti dokumentai – Prancūzijos ir Kinijos Honkongo regiono įmonių muitinės deklaracijos, laivo važtaraščiai, sąskaitos-faktūros – suklastoti.

FNTT tyrėjai, išsiuntę teisinės pagalbos prašymus, išsiaiškino, kad dokumentuose minimas laivas niekada nebuvo Honkongo jūrų uoste. Prancūzijos pareigūnai informavo, kad laivo tokiu pavadinimu Prancūzijos jūrų uostuose nebuvo, o į Prancūziją neva atgabentų pistacijų muitinės deklaracijos – netikros.

Iš Prancūzijoje registruotos bendrovės milijoninio pavedimo sulaukusi bendrovė 700 tūkst. JAV dolerių išsyk pervedė kitur, o likusios lėšos buvo sustabdytos. Įmonės sąskaitoje areštuota daugiau nei 770 tūkst. JAV dolerių (655 tūkst. eurų), juos numatoma konfiskuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelis Lietuvoje registruotos bendrovės akcininkas – Švedijos pilietis. „Sodros“ duomenimis, bendrovė darbuotojų neturėjo, duomenų, kad įmonė vykdė veiklą nėra. Bendrovės vadovas aiškino, kad jis užsiima šeimos verslu, kad turi įmonių daugelyje valstybių, o Lietuvoje įmonė įsteigė, nes girdėjo apie geras sąlygas verslui.

Bendrovės direktorius šioje byloje yra įtariamasis, tačiau šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę Švedijos kalėjime. Verslininkas Švedijoje yra nuteistas už panašų nusikaltimą.

Į teismą šioje byloje siunčiamas juridinis asmuo, kaltinamas pinigų plovimu ir suklastotų dokumentų panaudojimu. Baigtą ikiteisminį tyrimą Vilniaus apygardos prokuratūra surašiusi kaltinamąjį aktą perdavė teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų