REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 „Tikslas – Amerika“ projekto žygis per Ameriką viršijo visus jam keltus lūkesčius. Vietos lietuviams padedant, savanoriams vienuolikoje šiaurrytinių JAV valstijų pavyko aplankyti net 301 lietuvišką vietą. Visos jos, su tiksliomis GPS koordinatėmis, atguls į interaktyvų žemėlapį.

 „Tikslas – Amerika“ projekto žygis per Ameriką viršijo visus jam keltus lūkesčius. Vietos lietuviams padedant, savanoriams vienuolikoje šiaurrytinių JAV valstijų pavyko aplankyti net 301 lietuvišką vietą. Visos jos, su tiksliomis GPS koordinatėmis, atguls į interaktyvų žemėlapį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip sakė projekto vadovas Augustinas Žemaitis, žymių plane bus gerokai daugiau nei planuota.

„Iš pradžių žadėjome aplankyti 100 objektų. Vėliau, bendraujant su Amerikos lietuviais internetu, paaiškėjo, kad jų gali būti apie 200. Tačiau realybė pasirodė dar nuostabesnė: atvykus į istorinius lietuvių rajonus, pabendravę gyvai, vieną po kito išvysdavome vis daugiau ir daugiau objektų: vienoje pusėje, žiūrėk, paminklas sovietinės Lietuvos okupacijos aukoms, kitoje – buvusi lietuvių mokykla su išlikusiu Vyčiu fasade“.

REKLAMA

Vien lietuviškų paminklų „Tikslas Amerika“ aplankė 54, bažnyčių – 85, kapinių – 36, klubų – 26, Lietuvos ar lietuvių garbei pavadintų vietovių – 24. Aplankyti ir 12 žymių lietuvių kapų, 7 vienuolynai, 4 lietuvių muziejai bei kiti objektai.

„Aišku, objektas objektui nelygu“ – pasakojo A. Žemaitis – „Kelios dešimtys nuostabiausių lietuviškų vietų neabejotinai vertos ir Lietuvos turistų, ir amerikiečių dėmesio. Kai kuriose kitose vietose, tuo tarpu, išlikę tik lietuviški užrašai, ženklai. Todėl pagal įdomumą, išskirtinumą, dabartinę būklę internetiniame žemėlapyje suskirstysime JAV lietuviškas vietas į keturias kategorijas: nuo tų „perliukų“ iki, deja, sunykusių vietų“.

REKLAMA
REKLAMA

Projektui – ir JAV spaudos dėmesys

Vienu svarbesnių projekto laimėjimų savanoriai įvardijo vietinės spaudos ir Pensilvanijos Bucknell koledžo susidomėjimą projektu „Tikslas – Amerika“, taigi, ir lietuvišku paveldu Amerikoje. Koledžo atstovai nustebo išgirdę, kad Pensilvanijoje buvo išleistas pirmasis pasaulyje lietuviškasis romanas – Vinco Pietario „Algimantas“ – ir išreiškė mintį, kad išsiaiškinti daugiau apie jo leidimo vietą ir aplinkybes galėtų būti gera užduotis studentams.

Paskutinėmis ekspedicijos dienomis „Tikslas – Amerika“ savanoriai dar aplankė Pitsburgą, Vašingtoną, Baltimorę, Filadelfiją bei vėl grįžo į Niujorką, iš kur savo kelionę ir pradėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuose miestuose lietuviai paliko itin ženklų pėdsaką.

Pitsburge – duoklė Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Pitsburge lietuvišką oazę galima atrasti ir viename aukščiausių miesto dangoraižių – Pitsburgo universiteto „Mokymosi katedroje“. Viena jos auditorija dar 1940 m. įrengta išimtinai lietuvių stiliumi. Interjeras ten labai subtiliai perteikia Lietuvos istoriją, o sieną puošia didelė freska, nutapyta pagal M. K. Čiurlionio „Karalių pasaką“. Į vidų gali užeiti visi norintys.

Be abejo, Pitsburge, kaip ir kitur, nemažai lietuviškų vietų jau sunyko. Štai Pitsburgo lietuvių vienuolyną – vieną lietuvybės Amerikoje centrų – savanoriai rado ką tik nugriautą, o jo kertinis akmuo simboliškai paguldytas tarp vienuolių kapų.

REKLAMA

„Bet didžiąsias lietuvių kapines irgi įdomu aplankyti“ – pasakojo Augustinas Žemaitis – „Ten galima perskaityti ištisas prieškario imigrantų gyvenimo istorijas, ant didžiulių antkapių parašytas senąja lietuvių kalba – iš kokio miesto atvyko, kaip žuvo. Pitsburgo kapinėse itin daug išlikę ir antkapinių nuotraukų – kai kurios net 110 metų senumo“.

Vašingtone – seniausia pasaulyje išlikusi Lietuvos ambasada

Lietuviškų vietų netrūksta ir JAV sostinėje Vašingtone. Tarp žymiausių – seniausia veikianti Lietuvos ambasada, kuri itin svarbų vaidmenį atliko Lietuvą okupavus sovietams. Vašingtone – ir milžiniška lietuviška koplyčia didžiausioje JAV bažnyčioje. Jos mozaikose – ne tik religiniai, bet ir pasaulietiniai Lietuvos vaizdai – Gedimino pilis, vargo mokykla, Mindaugo karūnavimas, rugiapjūtė, LDK raiteliai ir kt. O emigraciją ten simbolizuoja nuo Kauno karo muziejaus iki Niujorko laisvės statulos šuoliuojantis Vytis.

REKLAMA

Netoli Vašingtono, Cedar Hill kapinėse, ilsisi poetas Henrikas Radauskas. Vašingtono Arlingtono kapinėse galima rasti Walter Sabalauski (tikrasis vardas – Vladislavas Sabaliauskas) – žymaus JAV karininko, kurio garbei JAV pavadinta oro pajėgų mokykla, kapą. Taip pat jose palaidotas ir amerikietis Semiuelis Harisas, 1920 m. atvykęs mokyti naujai užgimusios Lietuvos kariuomenės ir žuvęs nuo komunistų rankos: gražų Vyčiu puoštą antkapį jam pastatė lietuviai.

„Visų žymių asmenų kapavietes pažymėsime tiksliai, kad norintieji galėtų aplankyti“ – žadėjo A. Žemaitis – „Deja, apie kai kurių garsių lietuvių kapus iki šiol nebuvo net informacijos, kuriose kapinėse jie yra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turistai dažniausiai į Vašingtoną vyksta dėl daugybės nemokamų Smithsonian instituto muziejų, skirtų, rodos, kiekvienai įmanomai temai. Ir juose galima rasti paminėtą Lietuvą: tarkime, aviacijos muziejuje tarp svarbių aviacijos pionierių – ir Dariaus bei Girėno nuotrauka.

Baltimorėje – kadaise Jono Basanavičiaus palikti daiktai

Didžiuliame prieškariniame Baltimorės lietuvių klube – lietuvių muziejus, kuriame apstu ir itin originalių eksponatų. Tai ir kadaise Baltimorėje besilankiusio tautos patriarcho Jono Basanavičiaus palikti akiniai, ir protestuojant už Lietuvos nepriklausomybę prie JAV parlamento vežiota Kauno laisvės statulos kopija.

REKLAMA

Tame pat pastate įsikūręs ir tautinis lietuvių knygynas, veikiantis dar ir šiandien. Pastato rūsyje taip pat veikia ir lietuviškais gėrimais, tame tarpe kelių rūšių alumi, prekiauja Baltimorės lietuvių klubo baras. Tiesa, atidarytas jis tik penktadieniais.

Pasak Augustino Žemaičio, „Tokiuose JAV lietuvių muziejuose yra ką pamatyti ir amerikiečiui, ir lietuviui: apie Amerikos lietuvių gyvenimą Lietuvoje žinome mažai, o jis juk buvo persipynęs su Lietuva: Amerikos lietuviai organizavo protestus dėl jos laisvės, rinko aukas, slapta vežė dolerius giminaičiams, stengėsi išlaikyti lietuvybę ir t.t.“.

REKLAMA

Filadelfijoje – trys lietuvių bažnyčios ir prieškarinė muzikos salė

Lietuviškomis vietomis garsėja ir Filadelfija, kurioje veikia trys labai lietuviškos bažnyčios. Dvi jų prižiūri klebonas Petras Burkauskas, kuris stengiasi visą interjerą kuo labiau sulietuvinti, todėl ten gausu liaudiškų motyvų, lietuviškų užrašų ir simbolių, o vienoje bažnyčioje pastatytas net kryžius sausio 13 d. aukoms su nužudytųjų nuotraukomis.

Filadelfijoje nuo 1906 m. veikia ir art nouveau stiliaus Lietuvių muzikos salė su stilizuotomis kanklėmis virš durų – ten koncertuoti važiuoja ir šiuolaikiniai atlikėjai iš Lietuvos. Filadelfijoje „Tikslas – Amerika“ aplankė ir Vilniaus garbei pavadintą sinagogą – ji įkurta iš Vilniaus atvykusio žydo name, mat šis prižadėjęs Dievui, jei seksis verslas, atiduoti savo namą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikslas – Amerika“ skaičiais:

JAV praleista – 16 parų

Nuvažiuota kilometrų – 4532 km

Aplankyta valstijų – 11

Padaryta nuotraukų – 8424

Bendrauta su apie 200 žmonių, daugiausia – Amerikos lietuvių „Tikslas – Amerika“ nuotraukas ir į interaktyvų žemėlapį įtraukiamas vietas galima matyti FB paskyroje „Gabalėliai Lietuvos“.

Interaktyvus lietuviškų vietų JAV žemėlapis lietuvių ir anglų k. turi būti baigtas iki 2017 m. gruodžio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų