REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys konservatoriai Seime siūlo užtikrinti papildomą pensiją moterims, užauginusioms ir gerai išauklėjusioms keturis ar daugiau vaikų. Tačiau vienas pagrindinių idėjos variklių – gimstamumo didinimas – mamoms kelia šypseną, o parlamentarų siūloma suma neatrodo labai reikšminga.

Trys konservatoriai Seime siūlo užtikrinti papildomą pensiją moterims, užauginusioms ir gerai išauklėjusioms keturis ar daugiau vaikų. Tačiau vienas pagrindinių idėjos variklių – gimstamumo didinimas – mamoms kelia šypseną, o parlamentarų siūloma suma neatrodo labai reikšminga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Dainius Kreivys ir Žygimantas Pavilionis pirmadienį įregistravo Valstybinių pensijų įstatymo pataisas, kurių tikslas – užtikrinti teisingą ir orią paramą pensinio amžiaus motinoms, kurios išaugino ir gerai išauklėjo 4 ar daugiau vaikų. Antrojo laipsnio valstybinės pensijos dydis šiuo metu siekia 116 eurų per mėnesį.

REKLAMA

Pagal dabar galiojantį įstatymą, teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją turi motinos, pagimdžiusios arba įvaikinusios penkis ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios.

Demografijos eurais neišauginsi?

Pasak vieno iš idėjos iniciatorių Lauryno Kasčiūno, šį pasiūlymą paskatino ne tik itin žemi demografiniai rodikliai, bet ir noras išreikšti solidarumą daugiavaikėms motinoms. Kol kas pasirinkta keturių vaikų riba, tačiau ateityje ją būtų galima ir mažinti, galimybės neatmeta parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

„Galutinis tikslas, aš įsivaizduoju, turėtų būti visos daugiavaikės šeimos, tai trys vaikai. Dabar judam link to tikslo. Kalbame apie 20 mln. eurų papildomai iš valstybės biudžeto, kad nebūtų didesnio šoko, tai siūlome keturis vaikus įvaikintus arba užaugintus deramai, pabrėžiu, nes įstatyme taip numatyta. Visi mūsų gimstamumo rodikliai yra neįspūdingi, einame į vadinamą „demografinę žiemą“. Bet kitas dalykas, kurį reikia pabrėžti, visi auginami vaikai yra ne tik džiaugsmas mamai, bet ir mokesčių mokėtojai tam tikra prasme. Užauginti, integravęsi į rinką jie uždirba pensijas kitiems žmonėms“, - tv3.lt kalbėjo L. Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ vadovei Jurgitai Pocienei ketinimas išspręsti demografines problemas pensijomis tik kelia juoką. Jos manymu, laukiantis vaikų niekas nepuola galvoti, kokią gaus pensiją.

„Su demografinėmis problemomis tai čia tikrai nepadės kovoti, mano nuomone. Kai tu susilauki vaikų ir juos gimdai, tikrai negalvoji, kad gimdai juos tam, kad gautum pensiją. Tai kvailiausias būtų mąstymas. Bet, iš kitos pusės, jeigu jie tai priims, ne dėl demografijos, o iš principo, tai sveikintinas siūlymas. Nes moteris, auginanti keturis vaikus, didelę darbingo savo amžiaus dalį praleido ne dirbdamas kažkokį samdomą darbą, o tiesiog augindamas vaikus. Ir tai, jeigu prilyginama darbui, tai normalesnis požiūris. Nes iki šiol visą laiką buvo kalbama apie tai, kad, jeigu augini vaikus, nieko neveiki. Čia yra labai ydingas požiūris, nes augintis vaikus anaiptol nereiškia nieko neveikti“, - tv3.lt sakė J. Pocienė.

REKLAMA

Šešis vaikus auginančiai J. Pocienei keturių vaikų riba gauti pensiją atrodo teisinga, nes, jos manymu, su trimis atžalomis tvarkytis gana lengva, o štai ketvirtoji į gyvenimą įneša kur kas daugiau sumaišties.

„Ties ketvirtu vaiku atrodo, kad viskas labai sudėtinga, šeima nesugebės išgyventi, kaip su trimis vaikais. Ne tik finansiškai, bet ir emociškai. Kai peržengi tą ribą, pamatai, kad ar keturi, ar penki, ar šeši, jau nėra didelio skirtumo. Man asmeniškai, ties ketvirtu vaiku buvo didžiulis psichologinis barjeras, kai galvojau, jau čia tai nesusitvarkysiu niekaip. Nekalbant apie tai, kad finansus susidėlioti yra jau iššūkis, aš galvojau, kad nebesugebėsiu susitvarkyti su šitiek vaikų. Kai pakliūvi į tą situaciją, pamatai, kad reikia susidėlioti prioritetus šiek tiek kitaip ir viskas yra normaliai ir gerai“, - atviravo J. Pocienė.

REKLAMA

116 eurų – katino ašaros

Kol kas keturias atžalas užauginusioms moterims siūloma skirti 116 eurų pensijos, bet J. Pocienei ši suma atrodo kone apverktina.

„Iš tikrųjų tai yra maža suma. Aš į jų siūlomas pinigines išraiškas žiūriu pusiau juokais, nes absoliučiai viskas, ką jie pasiūlo, yra katino ašaros, švelniai tariant. Ir kai kalba eina apie „vaiko pinigus“, ir apie pensijas, tai tas įsivaizdavimas, kad tokia suma yra reikšminga, jis labai juokingas. Patiems priėmėjams tokių sprendimų, manau, šita suma yra daugiau negu juokinga ir jie už tokius pinigus nė parašo nepadėtų“, - teigė J. Pocienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats L. Kasčiūnas pripažįsta, kad siūlomi 116 eurų tikrai nėra įspūdinga suma, tačiau, pasak politiko, tai pirmasis žingsnis.

„Visiškai sutiksiu su visa kritika, kuri gali būti išsakyta mūsų šeimos politikai per pastarąjį dešimtmetį ar du. Be abejo, tai yra dalykai, kurie tam tikra prasme ir yra priežastis, kodėl mes turime demografinę „žiemą“. Be abejo, tai yra per mažai, bet tai jau būtų šioks toks žingsnis. Jeigu yra 300 tūkst. šeimų Lietuvoje, 8 proc. yra daugiavaikės, tai tam tikram procentui mamų tai yra paspirtis. Aišku, galime žiūrėti į Lenkiją. Lenkijos sprendimas sukurti „vaiko pinigų“ visą tą mechanizmą 140 eurų kas mėnesį, davė tam tikrą postūmi. Padidėjo kai kuriuose regionuose 10 proc. gimstamumas. Tai tam tikras prasme irgi galime sieti tuos dalykus“, - siūlė parlamentaras.

REKLAMA

Prioritetu siūlo šeimos politiką

Atkreipusi dėmesį, kad pensijomis demografijos rodiklių pakelti nepavyks, J. Pocienė siūlo valdžiai pirmiausiai susirūpinti šeimos politika apskritai ir padėti užtikrinti, kad šeimos galėtų jaustis saugios dėl savo ateities ir finansų.

„Apskritai tai turėtų būti šeimos politikos visuma. Iš visų pusių šeima turi jaustis saugiai, ir gaudama normalias išmokas už vaikus, ir turėdama garantijas, kad vaikai normaliai paklius į darželius, kad vaikai neturės kęsti skurdo kažkuriame gyvenimo etape, jeigu šeimai bus sudėtingiau. Lietuvoje išvis šeimos nesijaučia saugios ir, jeigu tavo finansai šiuo metu yra tvarkingi ir sustyguoti, tu nesi garantuotas, kad po metų pas tave viskas bus lygiai taip pat gerai. Todėl daugelis ir bijo susilaukti daugiau vaikų, nes tai labai didelė atsakomybė. Iš kitos pusės, gerai, kad žmonės atsakingai žiūri į vaikų susilaukimą, nes dažnu atveju tai daug vaikų susilaukiama nemąstant“, - kalbėjo J. Pocienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų