REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Rytinė mankšta (nuotr. Fotolia.com)

Kaip teigia naujausi mokslininkų atlikti tyrimai, 1 valanda sporto per savaitę gali neleisti susirgti depresija.

34

Kaip teigia naujausi mokslininkų atlikti tyrimai, 1 valanda sporto per savaitę gali neleisti susirgti depresija.

REKLAMA

Tyrime dalyvavo daugiau nei 30 tūkst. asmenų. Paaiškėjo, kad beveik 12% visų depresijos atvejų buvo galima išvengti į savo kasdienį gyvenimą įtraukus treniruotes, kurių metu smegenyse išsiskiria gerai pasijusti priverčiantys endorfinai.

Pastarieji padeda atsipalaiduoti, sumažinti negatyvias mintis ir emocijas, leidžia greičiau užmiršti kasdienius rūpesčius.

Depresija visame pasaulyje serga maždaug 300 mln. žmonių. Gyvenimo būdui tampant vis labiau sėsliam, šių pacientų skaičius tik augs.

Tyrimo, atlikto Australijoje, metu buvo stebimi 33808 Norvegijoje gyvenantys suaugę asmenys ir jų sporto ar aktyvios veiklos lygis bei apie depresiją bylojantys simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Net 11 metų trūkusių tyrimų metu buvo analizuojama, kaip sportas veikia protinę žmogaus sveikatą.

Pasirodo, beveik 12% visų depresijos diagnozių buvo galima išvengti, jei ja sergantis būtų 1 valandą per savaitę užsiėmęs aktyvia veikla.

REKLAMA

„Žinojome, kad sportas padeda išgydyti pirmuosius depresijos simptomus, tačiau pirmą kartą buvo nustatyta, kiek tiksliai šios ligos atvejų būtų galima išvengti ir kad tai padaryti išties įmanoma“, - teigė Samuelis Harveys.

„Šie atradimai išties džiugina, nes tik jų dėka suprantame, kad net ir neilgos treniruotės gali apsaugoti nuo depresijos. Smegenyse, kai žmogus aktyviai leidžia laiką, išsiskiria natūralios cheminės medžiagos, suteikiančios geras emocijas.

Jei bent 1 valandą per savaitę žmogus sportuoja ar kitaip mankština savo kūną, žymiai pagerėja jo savijauta, išnyksta neramumo ir depresijos požymiai. Jei tik surasime būdų, kaip padidinti visos žmonijos fizinį aktyvumą, tai atneš naudos ne tik fizinei, bet ir protinei sveikatai.“

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai atskleidė, kad žmonės, kurie neužsiima jokia aktyvia veikla, turi net 44% didesnę tikimybę susirgti depresija, nei tie, kurie sportui skiria 1-2 valandas per savaitę.

Daugiau nei 300 mln. žmonių visame pasaulyje serga depresija. Kasmet vidutiniškai 800 tūkst. jų nusprendžia pasitraukti iš gyvenimo.

Mokslininkai pridūrė, kad šie atlikti tyrimai padės protinės sveikatos ekspertams gydyti depresija sergančiuosius, parinkti jiems tinkamus gydymo metodus.

„Stiprėjant sėsliam gyvenimo būdui, depresija diagnozuojama vis daugiau žmonių, o šie tyrimai ir jų pateiktos išvados yra labai svarbios, nes jos patvirtina, kad net ir maži pokyčiai vieno žmogaus gyvenime gali stipriai pakeisti jo protinę sveikatą“, - teigė Samuelis Harveys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų