REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pavojingiausi pasaulio narkotikai (nuotr. Fotolia.com)

Buvo atliekama eilė tyrimų, kurių tikslas yra nustatyti, kurie narkotikai patys pavojingiausi pasaulyje. Toks narkotikas kaip marihuana kai kuriose šalyse buvo legalizuotas ar išsikovojo teisę būti naudojamas medicininiais tikslais. Tačiau, yra ir visa eilė itin pavojingų narkotikų, tokių kaip heroinas ir kokainas, kurie beveik visad nulemia priklausomybę ir stipriai žaloja sveikatą tų, kurie juos vartoja.

14

Buvo atliekama eilė tyrimų, kurių tikslas yra nustatyti, kurie narkotikai patys pavojingiausi pasaulyje. Toks narkotikas kaip marihuana kai kuriose šalyse buvo legalizuotas ar išsikovojo teisę būti naudojamas medicininiais tikslais. Tačiau, yra ir visa eilė itin pavojingų narkotikų, tokių kaip heroinas ir kokainas, kurie beveik visad nulemia priklausomybę ir stipriai žaloja sveikatą tų, kurie juos vartoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie iš šių narkotikų pridaro daug žalos sveikatai ir daugelis mirtinų atvejų pasitaikys būtent vartojant šią produkciją. Net jeigu šiuos narkotikus vartoti „protingomis dozėmis“, kas dėl atsirandančių priklausomybių dažnai tampa neįmanoma, tai reikš nuolatines fizines ir psichines negandas.

REKLAMA

LSD arba rūgštis

LSD (LySergic acid Diethylamide), labiau žinomas kaip rūgštis, psichodelinis narkotikas, žinomas savo haliucinogeniniais efektais. Jis keičia sąmonę ir iššaukia haliucinacijas tiek atsimerkus, tiek ir užsimerkus, o žmogui pasirodo automatiškai išprovokuoti ir nevalingi vaizdiniai bei jis praranda laiko nuojautą.

Narkotikas neiššaukia nuolatinės priklausomybės jau po pirmojo jo vartojimo, tačiau efektas tęsiasi ilgiau nei 12 valandų. Kai kurie fiziniai pašaliniai efektai: padidėjusi kūno temperatūra, padažnėjęs pulsas, išaugęs spaudimas, nemiga ir apetito stoka.

REKLAMA
REKLAMA

Amfetaminas

Liaudyje yra vadinamas amfa, anglakalbėse kultūrose labiau žinomas kaip „speed“ (angl. greitis), šis narkotikas dažniausiai vartojamas pasilinksminimo tikslams, tačiau medicinoje jis yra žinomas savo poveikiu asmenims su dėmesio koncentracijos stokos problemomis. Rizika priprasti prie amfetamino nėra didelė, tačiau didinant dozes pojūčiai silpsta ir pradedama vartoti vis daugiau ir daugiau.

Vienas iš šalutinių šio narkotiko efektų yra „staigi psichozė“ arba staigiai nutrūkstantis ryšys su realybe. Turintys stiprią priklausomybę patiria klinikines psichozes, kurios yra panašios į šizofreniją su kliedesių, haliucinacijų ir padidinto aktyvumo požymius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Benzodiazepinai

Benzodiazepinai – tai psichoaktyvių narkotikų klasė, turinčių ribotą medicininę paskirtį. Valiumas – labiausiai žinomas tarp išrašomų medicininių preparatų, kurie yra naudojami kaip raminamieji ir antidepresantai. Tai, aišku, labiausiai paplitęs preparatas, kurio perdozavimo atveju mirtinos pasekmės yra retos, tačiau priklausomybė yra itin didelė.

Kai kurie iš jų yra naudojami, kad būtų sumažinta priklausomybė nuo kitų narkotikų, pavyzdžiui, heroino. Benzodiazepinai gali iššaukti psichozes ir padidina psichopatijos riziką, o taip blokuoja mechanizmus, kurie atsakingi už perdozavimą.

REKLAMA

Vonios druskos

Ne, tai ne tos druskos, kurias jūs dedate į vonią maudymuisi. Druskos vonioms – tai sintetinis kristalinis narkotikas, daugiausiai vartojamas JAV. Jis panašus į metadronomą, priklausantį amfetamininių narkotikų grupei.

Šio narkotiko nekaltas pavadinimas kilo iš to, kad jis įprastai parduodamas internetu druskų voniai pavidalu.

Jis taip pat sukelia rimtas pasekmes, įskaitant neįprastą psichinį elgesį, psichozes, panikos atakas, agresyvų elgesį. Taip pat yra tikimybė perdozuoti, o tai gali sukelti širdies smūgį.

REKLAMA

Skopolaminas

Skopalaminas yra išgaunamas iš bulvinių kultūrų, tokių kaip durniaropė, augalų. Įprastai narkotikas vartojamas miltelių pavidalu, tačiau gali būti ir geriamas kaip arbata. Dėl savo toksiškumo, kuris paverčia jį stipraus poveikio nuodais, jis dažnai yra naudojamas nusikalstamų grupuočių.

Veikiamas šio narkotiko žmogus praranda savikontrolės jausmą ir tampa negebančiu ką nors suprasti ar įsiminti. Skopolaminas iššaukia haliucinacijas net ir vartojant mažomis dozėmis bei pažeidžia smegenų veiklą esant didesnėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketaminas

Ketaminas, plačiai paplitęs trankvilizatorius, iš pradžių buvo sukurtas kaip vaistas žmonėms. Jis buvo pritaikytas kaip anestetikas nuimti stipriems skausmams. Nepaisant to, vienas iš šalutinių efektų, kurie lydėjo šio narkotiko vartotojus, yra haliucinacijos. Didesnės ketamino dozės potencialiai mirtinos ir iššaukia itin stiprią priklausomybę. Tačiau, kai tik atsiranda priklausomybė, trauka narkotikui taip pat pradeda augti. Problemos su atmintimi, psichiniai nuokrypiai, net šlapinimosi problemos – tai tik keli iš šalutinių efektų pavyzdžių. Narkotikas gali tapti realybės nesuvokimo, turinčio fatališką baigtį priklausomybe sergančiam asmeniui, priežastimi.

REKLAMA

Dezomorfinas

Narkotikas, kurį vartojančiųjų skaičius auga su kiekviena diena. Rusiją įbauginęs baisusis „krokodilas“ jį vartojančius vilioja savo itin žema kaina, tačiau tampa dar pavojingesnis dėl juodosios rinkos, kurioje knibžda neprofesionalūs „virėjai“.

Į Dezomorfiną yra dedama faktiškai bet kas: tabletės nuo skausmo, jodas, benzinas ir buitinės valymo priemonės (balikliai, dantų skalavimo priemonės ir pan.). Tokia bomba šį narkotiką verčia itin pavojingu, jį vartojantys sunkiai pažeidžia vidinius organus, odą, pradeda gangrenuoti.

REKLAMA

Opiatai

Opiatus gamina iš opiuminių aguonų, kuriose yra tokių psichoaktyvių medžiagų, kaip morfinas, kodeinas ir tebainas. Šalutiniai šio narkotiko efektai: mieguistumas, apsunkintas kvėpavimas, nerimo ir euforijos nuotaikų kaita. Morfiną medicinos įstaigose dažnai skiria esant stipriems skausmas (sergant onkologinėms ligoms, pavyzdžiui), tačiau, dėl savo pobūdžio gali iššaukti stiprią priklausomybę, todėl medicinos įstaigose jis skiriamas tik būtiniausiais atvejais ir griežtai kontroliuojant.

Tabakas

Tabakas – tikriausiai vienintelis narkotikas sukeliantis lėtas ir skausmingas mirtis milijonams žmonių per daugelį metų. Rūkymas veikia ne tik rūkantįjį, tačiau ir aplinkinius jį žmones. Tačiau, šis narkotikas su stipria priklausomybe yra ne tik legalus, tačiau ir menkai kontroliuojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tabake esantis nikotinas veikia centrinę nervų sistemą, didina kraujospūdį, trikdo širdies ritmą, provokuoja trombų susidarymą ir gali pažeisti kraujotakos sistemą. Lyginant su kai kuriais kitais narkotikais, jis iššaukia stiprią priklausomybę ir yra plačiai žinomas kaip galima tokių baisių ligų, kaip vėžys priežastis.

Alkoholis

Alkoholis yra narkotikas, prie kurio tikriausiai yra greičiausiai priprantama iš viso šio sąrašo ir jo pavojus yra ignoruojamas dėl to, kad jis yra itin stipriai paplitęs po visą pasaulį. Alkoholis yra vienas iš daugiausiai gyvybių nusinešantis ir pavojingiausių narkotikų, tačiau vartojamas yra visur. Apsinuodijus alkoholiu intoksikacija pasireiškia pagrindinės smegenų funkcijos veiklos pažeidimais, motorikos sutrikimais, o esant piktnaudžiavimui – tampa vėžinių susirgimų ar kepenų ligų priežastimi.

REKLAMA

Prie alkoholio yra itin lengva priprasti, o piktnaudžiavimas alkoholiu – viena iš labiausiai paplitusių narkomanijos rūšių.

Kristalinis metamfetaminas

Kristalinis metamfetaminas, arba metas, atsirado XIX a., ir „išgarsėjo“ kaip nacių naudojamas stimuliatorius. Iš naujo jis atgimė 1950 metais JAV kaip vaistas nuo nutukimo. Metamfetaminas sukelia stiprią priklausomybę ir tuo pačiu yra itin pavojingas sveikatai. Krauju jis patenka į smegenis, o išskirtas dopaminas sukelia euforiją. Tuo pačiu narkotikas pažeidžia dopamino receptorius todėl įsisuka į uždarą ratą – narkotiko reikia vis daugiau, jeigu nori įveikti priklausomybę.

REKLAMA

Jis sumažina apetitą ir turi tokius pašalinius poveikius, kaip galvos svaigimas, regos pažeidimai, dėmesio koncentracijos sutrikimai ir padidintas aktyvumas. Kristalinio meto vartojamas sukelia odos ir dantų, kurie pūva dėl sausumos burnoje, ligas.

Heroinas

Heroinas – pats pavojingiausias narkotikas pasaulyje, dėl kurio tūkstančiai miršta kasmet visame pasaulyje. Įprastai gatvės dozę praskiedžia baltais milteliais, tačiau kartais pasiseka pasiekti ir 50-60 proc. miltelių grynumo. Būtent todėl ir yra tiek daug heroino perdozavimo atvejų. Pripratimas prie šio narkotiko išsivysto itin greitai. Žmogų fiziškai „laužo“, kuomet jis pabando atsisakyti pavojingos cheminės priemonės, tačiau taip pat heroinas veikia ir psichiką.

REKLAMA
REKLAMA

Heroinas greitai perima žmogaus neuroninių funkcijų „kontrolę“ ir iš esmės „išsiurbia iš jo gyvybę“. Pašaliniai efektai: kvėpavimo sutrikimai, traukuliai, orientacijos praradimas, neįprastas elgesys, sąmonės netekimas ir, kartais, smegenų funkcijų sutrikimas, sukeliantis staigią mirtį.

Kokainas

Nepaisant šio narkotiko įvaizdžio, kaip lydinčio pramogų pasaulio žvaigždžių gyvenimus kvaišalo, kokainas yra itin plačiai paplitę. Fiziologinės pripratimo prie šio narkotiko pasekmės nėra didelės, tačiau psichologinės yra visa griaunančios. Kai kuriuos vartotojus šis narkotikas priveda prie savižudybės. Šis narkotikas yra itin pavojingas žmogaus smegenų nervų centrui.

Kai kurie iš pašalinių kokaino vartojimo efektų: kepenų ir plaučių ligos, kraujotakos sutrikimai, dažnai sukeliantys širdies smūgį ir insultą, o galų gale ir mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų