REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mobiliojo interneto duomenų vartojimas rugpjūtį užsienyje toliau augo, rodo trijų didžiųjų operatorių duomenys. Augimą skatino atostogas užsienyje pasirinkę Lietuvos vartotojai, taip pat tam įtakos turėjo ir nuo birželio vidurio visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojęs naujas tarptinklinio ryšio reguliavimu, suvienodinęs paslaugų kainas vidaus ir užsienio rinkose.

Mobiliojo interneto duomenų vartojimas rugpjūtį užsienyje toliau augo, rodo trijų didžiųjų operatorių duomenys. Augimą skatino atostogas užsienyje pasirinkę Lietuvos vartotojai, taip pat tam įtakos turėjo ir nuo birželio vidurio visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojęs naujas tarptinklinio ryšio reguliavimu, suvienodinęs paslaugų kainas vidaus ir užsienio rinkose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keliautojų vartojimas įsigaliojus ES reglamentui, smarkiai augo. Žinoma, vasarą ryškiausiai augo duomenys. Prakalbėtų minučių ir išsiųstų SMS skaičius, nors ir ne taip smarkiai, taip pat didėjo“, - BNS teigia „Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas.

REKLAMA

Anot jo, augantį mobiliojo interneto duomenų poreikį atspindi ir tai, kad didžioji dalis parduodamų naujų telefonų yra išmanieji. Bendrovės „Tele2“ klientai rugpjūtį, keliaudami po ES šalis, iš viso išnaudojo 50,1 mln. gigabaitų (GB) mobiliojo interneto duomenų - 15,5 karto daugiau nei pernai rugpjūtį (3 mln. GB) ir 40,7 proc. daugiau nei šių metų liepą (35,6 mln. GB).

Įmonės klientai rugpjūtį ES šalyse prakalbėjo 15,1 mln. minučių - 44,7 proc. daugiau nei pernai rugpjūtį (10,45 mln.), bet 1,1 proc. mažiau nei šiemet liepą (15,29 mln.). Bendrovės klientai paskutinį vasaros mėnesį išsiuntė 3,85 mln. SMS žinučių - atitinkamai 28,8 proc. daugiau ir 5,4 proc. mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Naršo nesivaržydami

Telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ rinkodaros vadovas Arūnas Mickevičius sako, kad įsigaliojus naujam tarptinklinio ryšio reguliavimui (angl. „ roam like at home“) lietuviai užsienyje mobiliuosius duomenis naudoja nesivaržydami.

„Artimiausiu metu klientai visai nebejaus skirtumo, ar jie naršo namuose, ar užsienyje. Kai tai pasieksime, prognozuojame, kad mobiliųjų duomenų užsienyje proporcingai bus išnaudojama net daugiau nei Lietuvoje – keliaudami klientai sukuria daugiau turinio: nuotraukų, video įrašų ir kito, kurį kelia į socialinius tinklus ar kitaip dalinasi su savo artimaisiais. Verslo klientai taip pat keliaudami daugiau darbų atlieka mobiliuoju internetu“, - BNS pastebi A.Mickevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, rugpjūčio mėnesį vartojimui įtakos turėjo ir atostogų metas. „Dėl atostogų mobiliųjų duomenų vartojimas augo, o išsiųsta žinučių ir prakalbėta minučių buvo šiek tiek mažiau. Ilsėdamiesi klientai dažniau naudoja įvairias kelionių programėles, dalinasi įspūdžiais socialiniuose tinkluose ir bendrauji vieni su kitais būtent per programėles, o verslo klientai, kurie dažniausiai skambina ir siunčia SMS užsienyje, ilsėjosi“, - pažymi „Bitė Lietuvos“ atstovas.

„Bitė Lietuvos“ klientai rugpjūtį išnaudojo 29,6 mln. GB duomenų - 4,9 karto daugiau nei prieš metus (6,07 mln. GB) ir 14,3 proc. daugiau nei šiemet liepą (25,9 mln. GB).

REKLAMA

Keliaudami po ES valstybes įmonės klientai prakalbėjo 4,21 mln. minučių - 75,4 proc. daugiau nei pernai rugpjūtį (2,4 mln.), tačiau kiek mažiau nei šiemet liepą (4,23 mln.). Išsiųstų SMS kiekis per metus išaugo 15,9 proc. iki 2,04 mln. (šiemet liepą - 2,08 mln.).

Jaučiasi kaip namuose

Telekomunikacijų bendrovės „Telia Lietuva“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba sako, kad pasikeitus reguliavimui įmonės klientai, naršydami mobiliuosiuose telefonuose užsienyje jaučiasi kaip namuose.

„Nėra daug verslo sričių, kur per metus fiksuojamas toks augimas, kaip mobiliųjų duomenų vartojimo užsienyje atveju. Palyginti šių metų vasaros ir ankstyvo rudens laikotarpius su tuo pačiu metu pernai matome, kad „Telia Lietuvos“ klientai visoje ES šalyse naršė du kartus ir daugiau ir tikrai jautėsi kaip namuose“, - BNS atsiųstame komentare teigė N.Žioba.

REKLAMA

Įmonės klientai šiemet ES šalyse ir Norvegijoje bei Šveicarijoje rugpjūtį suvartojo 30,4 mln. GB duomenų, arba 98,8 proc. daugiau nei pernai rugpjūtį (15,3 mln. GB), bet 5,7 proc. mažiau nei šiemet liepą (32,3 mln. GB).

„Jei skambučiai ir SMS žinutės užsienyje jau keletą metų žmonėms suteikdavo panašų patogumo jausmą kaip Lietuvoje, tai dabar tas atsitiko ir su mobiliuoju internetu. Nesvarbu, ar „Facebook“, ar „Youtube“ įrašai, naujienos ar žemėlapiai – į Londoną, Barseloną ar Atėnus dabar vykstame kaip į Labanorą, Kauną ar Darbėnus“, - sako N.Žioba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsigaliojo nuo birželio vidurio

Birželio viduryje įsigaliojęs naujasis reguliavimas (angl. „Roam like at home“) numato, kad paslaugų kaina kitoje ES šalyje turi būti tokia pati, kaip ir namų rinkoje, tačiau Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) Lietuvos operatoriams leido taikyti papildomą mokestį, kuris sumažintų operatorių patiriamus nuostolius.

Mobiliojo ryšio bendrovės, iš pradžių taikiusios priemoką, vėliau jos atsisakė, o klientams pasiūlė naujus mobiliojo ryšio planus, kuriuose priemokos nėra.

Praėjusių metų gegužę prasidėjo pereinamasis laikotarpis, kai tarptinklinio ryšio kainos ES šalyse sumažėjo iki 4 kartų. Kiek vėliau ES nustatė sąžiningo vartojimo taisykles, kad vartotojai negalėtų piktnaudžiauti skirtingomis tarptinklinio ryšio paslaugų kainomis - operatoriams leista blokuoti SIM korteles, kurios naudojamos tik užsienyje.

Šių metų vasarį ES žengė paskutinį žingsnį ir nustatė daug ginčų sukėlusias didmenines tarptinklinio ryšio paslaugų kainas, kurias operatoriai taiko vieni kitiems, kai jų klientai naudojasi kito ES ryšio operatoriaus tinklu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų