REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vaistai nuo skausmo – populiariausi nereceptiniai medikamentai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, kurių galima rasti kone visų namų vaistinėlėse. Dažnai juos vartojame pajutę menkiausią nepatogumą, slopindami suskaudusį dantį, dienos darbų perkrovos nualintą galvą, pagirių ar peršalimo simptomus.

 Vaistai nuo skausmo – populiariausi nereceptiniai medikamentai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, kurių galima rasti kone visų namų vaistinėlėse. Dažnai juos vartojame pajutę menkiausią nepatogumą, slopindami suskaudusį dantį, dienos darbų perkrovos nualintą galvą, pagirių ar peršalimo simptomus.

REKLAMA

Tačiau ar visi žinome, kad piktnaudžiavimas „nekaltais“ vaistais nuo skausmo gali sukelti skrandžio opą, inkstų nepakankamų ir net padidinti infarkto riziką? Kaip dažnai tokius vaistus galima vartoti nekenkiant organizmui?

Nepavojingas – skausmas, kuris praeina pernakt

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Jolitos Skinderskienės, dažnai pajutę skausmą arba pernelyg skubame griebtis vaistų, kurių nebūtinai reikia, arba, atvirkščiai, geriame vaistus užuot rimčiau pasitikrinę sveikatą.

„Odontologo gydytą dantį gali skaudėti kelias dienas ir tame nieko keisto, taip pat ir su raumenų skausmu ar traumomis. Bet visapusiškai sveikam žmogui galvos neturėtų skaudėti išvis. Normalu, jei vaistą nuo skausmo išgerti tenka, sakykime, tris ar keturis kartus per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jei skausmas grįžta vėl ir vėl, tuomet reikia jį ne malšinti vaistais, o ieškoti skausmo priežasčių. Jei toliau vieną po kito gersite nuskausminamuosius, galiausiai jie ims ne malšinti sopulį, o sukels papildomų negalavimų“, – įspėja J. Skinderskienė. Tiesa, vaistininkė nurodo, jog visiškai vengti vaistų nuo skausmo nederėtų – yra situacijų, kuriose jie puikiausiai tinka. Problemos prasideda tik tuomet, kai tokie vaistai vartojami per dažnai.

REKLAMA

Neatsakingai naudojami nuskausminamieji gali sukelti skrandžio arba žarnyno opas. Ir tam nebūtina vaistus vartoti kelis mėnesius – rimtiems pažeidimams gali pakakti ir vienos savaitės. O tai tik viena liga – jau seniai žinoma, jog šie vaistai gali pažeisti inkstus, taip pat slopindami trombocitų agregaciją gali sukelti kraujavimus, kepenų pažeidimus, padidina infarkto arba insulto riziką, alergines reakcijas ir kt.

„Jei darbo dienos viduryje jums staiga paskausta galvą ir žinote, kad taip nutinka retai, galite vaistą gerti nesijaudindami. Bet toks galvos skausmas privalo praeiti per vieną dieną – jei kitą rytą nubundate ir jums vėl skauda, vadinasi, problema rimtesnė. Skausmas yra kūno signalas, jog kažkas negerai, o nereceptiniai vaistai skirti pašalinti silpną ar vidutinio stiprumo galvos, danties, menstruacijų ar sąnarių skausmą, tik ne rimtesnes problemas“, – teigia „Gintarinės vaistinės“ ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingi vaistai gali nederėti

Blogiausia, jei vaistus nuo skausmo matydami kaip lengvai pasiekiamą pagalbą nebesuvokiame, kaip atsakingai su jais reikia elgtis. Tuomet pasitaiko ir atvejų, kuomet gydydamiesi po sunkios nakties žmonės mėgsta išgerti ir vaistą nuo skausmo, ir alkoholio.

„Alkoholis iš esmės nedera su absoliučiai jokiais vaistais – vienus preparatus jis tiesiog pavers neveiksniais, kitus netgi žalingais. Su alkoholiu vartojami vaistai nuo skausmo ne tik gali sukelti skrandžio opą, bet ir kepenų pažeidimus“, – perspėja vaistininkė.

Ne ką mažiau pavojingas gali būti ir tokių vaistų vartojimas kartu su kitais preparatais. Pavyzdžiui, net viena vaistų nuo skausmo tabletė kartu su vaistais nuo hipertenzijos, itin dažnai vartojamais vyresnių žmonių tarpe, gali sukelti žarnyno kraujavimą, kai kurie vaistai organizmui pakenkia geriami kartu su preparatais nuo diabeto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Geriausia būtų rinktis vienos veikliosios medžiagos vaistus. Pirmoje vietoje siūlyčiau žmonėms paracetamolį, tačiau svarbiausia, jog vaisto pagrindą sudarytų ne kelios skirtingos medžiagos – tokiu atveju galimų komplikacijų skaičius iškart gerokai pašoka. Vartojant bet kokius skirtingus vaistus vienu metu egzistuoja rizika, jog jie vienas su kitu nederės, net jei šie vaistai – nereceptiniai. Todėl visais atvejais rekomenduojame vaistinėje pasitikrinti skirtingų vaistų suderinamumą“, – tikina vaistinės atstovė.

Kaip skausmą įveikti be vaistų?

Tad kaip elgtis, jei skausmas neramina kelias dienas iš eilės? Vaistininkė pirmiausia pataria įsitikinti, ar tai nesusiję su pasikeitusiu gyvenimo būdu, mityba, o galbūt – nesveikais įpročiais.

REKLAMA

„Dažnai galvos skausmas atsiranda dėl streso. Todėl pirma rekomendacija, dar prieš griebiantis vaisto, galėtų būti atsipalaidavimas, pasivaikščiojimas gryname ore, arbatos puodelis, jei tai nepadeda – galbūt taškinis masažas“, – rekomenduoja vaistininkė.

Taip pat patariame gerti daug vandens, subalansuoti mitybą, dažniau sportuoti, nueiti į masažą ar paprasčiausiai atlikti tempimo pratimus. Kartais skausmas neišvengiamas, dar kitais atvejais jis nurodo į sunkesnę sveikatos problemą, tačiau dauguma užklupusio skausmo atvejų sietini būtent su nesveika aplinka bei gyvensena.

„Jei dvejojate, visuomet klauskite sveikatos profesionalo. Kada gerti vaistą, kada palaukti, o kada jau ieškoti gydytojo – tai sudėtingi klausimai, į kuriuos ne visuomet lengva rasti atsakymą. Jau nekalbant apie vaistų suderinamumą, apie kurį susigaudyti žmonėms ypač sudėtinga“, – aiškina „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų