REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Po policijos smurto Katalonija paralyžiuota: niekas neveikia (nuotr. SCANPIX)

 Ispanijos Konstitucinis teismas ketvirtadienį nurodė laikinai suspenduoti Katalonijoje pirmadieniui planuotą parlamento sesiją nepriklausomybės klausimu.

10

 Ispanijos Konstitucinis teismas ketvirtadienį nurodė laikinai suspenduoti Katalonijoje pirmadieniui planuotą parlamento sesiją nepriklausomybės klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjai „nurodė atidėti plenarinę sesiją, kuri rengiama pirmadienį (Katalonijos) parlamente“, kol bus išnagrinėtas dėl jos pateiktas skundas, nurodė teismo atstovė. Konstitucinis teismas taip pat paskelbė savo sprendimą patvirtinantį raštišką pranešimą.

REKLAMA

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) ragina Katalonijos nepriklausomybės siekiančios šiaurės rytinio regiono vyriausybės lyderius atsisakyti savo nepriklausomybės planų, siekiant išvengti dar „didesnių bėdų“.

Ispanijos valstybinei naujienų agentūrai EFE M.Rajoy sakė, kad krizės Katalonijoje sprendinys „yra skubus sugrįžimas prie įstatymų ir kuo greitesnis pareiškimas, kad jokio vienašališko nepriklausomybės paskelbimo nebus, nes tai yra būdas išvengti didesnių bėdų“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo pirmas M.Rajoy viešas komentaras nuo sekmadienio vakaro, kai Katalonijoje įvyko Madrido uždraustas referendumas dėl regiono nepriklausomybės, kurį užtemdė policijos pajėgų smurtas prieš balsuoti atėjusius rinkėjus.

Regiono parlamentas pirmadienį planuoja surengti posėdį, kuriame bus svarstomas ar net paskelbtas atsiskyrimas nuo Ispanijos.

Nors Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemont’as (Karlesas Pudžemonas) trečiadienį sušvelnino savo įžūlų toną ir paragino tarptautinę bendruomenę tarpininkauti konflikto sprendimui, tačiau savo kitos savaitės atsiskyrimo plano neatsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Katalonijos parlamentas, kuriame separatistinės partijos turi nedidelę balsų persvarą, dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos gali balsuoti jau kitą savaitę.

Opozicijoje esantis socialistų blokas paragino blokuoti pirmadienio posėdį.

Katalonijos regiono parlamento teisininkai taip pat įspėjo, kad šis posėdis bus neteisėtas, nes jame bus nagrinėjami anksčiau Konstitucinio teismo uždrausto referendumo rezultatai.

Sekmadienio referendumas sukėlė didžiulę politinę krizę Ispanijoje.

Ispanijos vyriausybė gali suspenduoti dabartinį autonominį Katalonijos statusą, jeigu Katalonija paskelbtų nepriklausomybę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų