REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Tokie turi būti pusryčiai (nuotr. asm. archyvo)

Kaip teigia naujausių mokslinių tyrimų išvados, pusryčių nevalgymas žymiai padidina širdies smūgio ir insulto tikimybę.

3

Kaip teigia naujausių mokslinių tyrimų išvados, pusryčių nevalgymas žymiai padidina širdies smūgio ir insulto tikimybę.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad bene svarbiausio dienos patiekalo vengę suaugę asmenys dvigubai padidino riziką sutrikdyti normalią kraujotaką, kas sukelia širdies smūgį.

Šis sveikatos sutrikimas, dar žinomas kaip aterosklerozė, trukdo deguoniui ir kraujui pasiekti gyvybiškai svarbius organus. Būtent taip kraujagyslėse susidaro gyvybei pavojingi krešuliai, kurie yra viena pagrindinė širdies smūgių ir insultų priežastis.

Kasdien pusryčių atsisakyti nusprendžia kas trečias žmogus. Ekspertai taip pat pridūrė, kad taip elgiantis, dienos eigoje asmuo yra linkęs suvartoti daugiau nesveiko maisto.

Be to, pusryčių nevalgymas išbalansuoja hormonų pusiausvyrą ir vidinį organizmo laikrodį, kenkia bendrai sveikatai. Prie šio tyrimo dirbo Ispanijos ir JAV mokslininkai, kurie ilgiau nei 6 metus stebėjo 4000 vidutinio amžiaus biuro darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Kas penktas jų pusryčių metu suvartodavo daugiau nei 400 kalorijų, o didžioji dalis tyrime dalyvavusių asmenų dieną pradėdavo lengvais ir mažiau kaloringais patiekalais. Pusryčių atsisakydavo maždaug 3% visų stebimų asmenų.

REKLAMA

Ultragarso aparatu buvo stebima tyrime dalyvavusių žmonių kraujagyslių būklė.

Pastebėta, kad ateroskleroze susirgti daugiau šansų gali tie, kurie į darbą ateina tuščiu skrandžiu, nei tie, kurie dieną pradeda dubenėliu košės, sumuštiniais ar kiaušiniene.

Pasak ekspertų, šie tyrimai tik dar kartą patvirtino, kad pusryčiai – svarbiausias dienos patiekalas.

„Apart padidėjusios rizikos susirgti ateroskleroze ir atsirasti širdies problemoms, pusryčių nevalgymas taip pat stipriai kenkia bendrai žmogaus fizinei būklei ir netgi jo gyvenimo būdui“, - teigė JAV Tufts universitete dirbantis ir šiam tyrimui vadovavęs mokslininkas Dr. Jose Penalvo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pastebėta, kad tie, kurie vengia pusryčiauti, yra linkę į nutukimą, jų mityba yra labai prasta ir nevisavertė, jie yra prastos fizinės būklės, yra linkę vartoti daugiau alkoholio ir tabako gaminių.

„Maždaug 20-30% visų suaugusių asmenų nepusryčiauja, o tai didina riziką priaugti svorio ir susirgti įvairiomis širdies ligomis. Tokie pat pusryčių vengimo padariniai matomi ir vaikuose. Vis daugiau jauno amžiaus žmonių nutunka. Nors tokį sprendimą, t.y. vengti pusryčių, dažniausiai priima numesti svorio norintys asmenys, dėl nepakankamo dienos eigoje suvartojamo kalorijų skaičiaus jie šį trūkumą užpildo prisivalgydami vakarais“, - pridūrė Kalifornijos universiteto darbuotojas Dr. Prakashas Deedwania.

Šie tyrimai tik dar kartą įrodė, kad pusryčius valgyti yra būtina, jei norite išlikti sveiki ir sumažinti riziką susirgti širdies ligomis, patirti širdies smūgį ar infarktą, turėti normalų hormonų balansą bei nepriaugti svorio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų