REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Ericas Harrisas ir Dylanas Kleboldas (nuotr. Vida Press)

Šaudynės kantri festivalyje Las Vegase tapo daugiausiai aukų nusinešusiomis kruvinomis žudynėmis JAV istorijoje, kurių metu buvo naudojamas šaunamasis ginklas: 59 mirusieji. Ankstesnis „lyderis“ – išpuolis prieš naktinį gėjų klubą Orlande 2016-aisiais, kuomet žuvo 49 žmonės.

13

Šaudynės kantri festivalyje Las Vegase tapo daugiausiai aukų nusinešusiomis kruvinomis žudynėmis JAV istorijoje, kurių metu buvo naudojamas šaunamasis ginklas: 59 mirusieji. Ankstesnis „lyderis“ – išpuolis prieš naktinį gėjų klubą Orlande 2016-aisiais, kuomet žuvo 49 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai banditų šaunamuoju ginklų įvykdytų nusikaltimų sąrašas, kurių metu žuvo niekuo dėti žmonės.

REKLAMA

1. Las Vegaso šaudynės, 2017-ųjų spalio 1 diena, 59 žuvę

64-ių Stephenas Paddockas atidengė ugnį į minią, susirinkusią kantri muzikos festivalyje Las Vegase, iš savo kambario „Mandalay Bay“ viešbučio 32-ajame aukšte. Jis nužudė mažiausiai 59 žmones, 527 buvo sužeisti. Negyvą šaulį pareigūnai aptiko tame pačiame kambaryje, kartu su 8 šaunamaisiais ginklais. Tyrėjai pažymi, kad išpuolį rengęs asmuo jam „itin kruopščiai ruošėsi“.

REKLAMA
REKLAMA

2. Išpuolis naktiniame klube Orlande, 2016-ųjų birželio 12 diena, 49 aukos

Omaras Saddiqui Mateenas dirbo privačioje saugos bendrovėje. 2016-ųjų birželio 12-ąją jis atėjo į gėjų klubą „Pulse“ Orlande, Floridos valstijoje, su savimi turėdamas pistoletą ir pusiau automatinį šautuvą „AR-15“, nužudė 49 ir sužeidė 53 žmones. Buvo nukautas susišaudymo su atvykusiais policijos pareigūnais metu. Tyrimas parodė, kad O. Mateenas buvo to pripažinti nenorėjęs gėjus, susitikinėjo su vyrais, naudojosi gėjų pažinčių programėle „Grindr“ ir net būdamas susituokęs su moterimi turėjo meilužį gėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Šaudynės Virdžinijos valstijos technologijų universitete, 2007 metų balandžio 16-ąją, 32 aukos

Šio universiteto auklėtinis Seung-Hui Cho nužudė 32 žmones ir sužeidė dar 25. Vėliau paaiškėjo, kad šiam asmeniui buvo diagnozuotas autizmas, kuris vėliau išsivystė į maniakinę šizofreniją. Diagnozė jam nustatyta dar 2005-aisiais, tačiau gydymo jis atsisakė. Pagal valstijos įstatymus, nebūdamas protiškai atsilikęs ar priverstinai gydytinas, jis turėjo teisę įsigyti šaunamąjį ginklą. Seung-Hui Cho tų pačių metų vasarį ir kovą įsigijo du pistoletus. Ir balandžio 16-ąją pasirodė iš pradžių universiteto bendrabutyje, kur atidengė ugnį. O vėliau ir pačios aukštosios mokyklos teritorijoje. Viso jis iššovė 175 kartus iš savo abiejų pistoletų, nužudė 27 studentus ir 5 profesorius, o vėliau nusišovė.

REKLAMA

4. Masinės žudynės „Sandy Hook“ pradinėje mokykloje, 2012-ųjų gruodžio 14-ąją, 28 aukos

2012-ųjų gruodžio 14-osios rytą 20-metis Adamas Lanza savo namuose nušovė motiną, o vėliau atvyko į mokyklą, kur nužudė dvidešimt 6-7 metų amžiaus vaikų ir septynis suaugusiuosius, dar du žmones jis sužeidė. Tuomet užpuolikas nusišovė. Visi veiksmai buvo suplanuoti iš anksto jo paties, tačiau tikslių priežasčių, kas nulėmė šią tragediją, nustatyti nepavyko.

5. Šaudynės „Luby's“, 1991-ųjų spalio 16-oji, 23 aukos

35-ių bedarbis George’as Hennardas, buvęs prekybinio laiko jūreivis, turėjęs problemų santykiuose su moterimis ir neapkentęs dar ir vietinių mažumų, įvažiavo su džipu į „Luby’s“ restoraną (Teksaso valstija) per paradinį stiklą, išsitraukė pistoletą ir atidengė į lankytojus ugnį. Jis nužudė 23 žmones, dar 27 buvo sužeisti. Atvykus policijai pats nusišovė.

REKLAMA

6. Masinis sušaudymas „McDonald’s“ restorane, 1984 birželio 18-ąją, 21 auka

1984 birželio 18-ąją 41-ių Jamesas Huberty, dviejų vaikų tėvas, įsiveržė į San Ysidro miestelyje įsikūrusią užkandinę. Rankose jis nešėsi pusiau automatinį šaunamąjį ginklą vienoje rankoje ir pistoletą kitoje – viso jis nužudė 21 suaugusįjį ir vaiką. Galų gale jį nukovė snaiperis. Vėliau paaiškėjo, kad J. Huberty kentėjo nuo psichinės negalios. Tą dieną jis bandė patekti į priėmimą pas gydytoją, tačiau dėl kažkokių priežasčių patekti pas jį jam nepavyko. Savo žmonai ištaręs, kad eina medžioti žmonių jis išbėgo iš namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. „Teksaso universiteto bokšto“ šaulys, 1966 rugpjūčio 1, 18 aukų

Puikiai besimokęs ir dėl elgesio neturėjęs problemų Charlesas Whitmanas, vaikystėje teikęs daug vilčių, o vėliau kariniame jūrų laivyne tapęs profesionaliu snaiperiu, 1966 metais nužudė savo universiteto miestelyje 18 žmonių, dar 32 sužeidė. Grįžęs iš kariuomenės jis įstojo į universitetą – mašinų statytojo specialybei, tačiau su mokslais jam sekėsi prastai ir jis paniro į azartinius žaidimus. Tądien, 1966-ųjų rugpjūčio 1 dieną, jis iš iš pradžių nušovė savo motiną ir žmoną, o vėliau pakilęs į universiteto pagrindinio pastato bokštą (pakeliui nužudęs 3 žmones), pradėjo šaudyti į aplinkinius. Skrodimas vėliau nustatė, kad vyrui smegenyse buvo progresuojantis auglys.

REKLAMA

8. Šaudynės San Bernardine, 2015-ųjų gruodžio 2-oji, 14 aukų

Sutuoktinių pora Syedas Rizwanas Farookas ir Tashfeen Malik įsiveržė į ribotų galimybių žmonių centrą tuo metu, kuomet pobūvių salėje vyko renginys, ir atidengė ugnį į žmones. žuvo 14 žmonių, 22 buvo sužeista. Šių laikų Bonnie ir Clyde’u vadinta pora suspėjo pasprukti nuomotu automobiliu ir policijai teko vaikytis paskui juos dar keturias valandas. Galų gale jie abu buvo likviduoti.

9. Edmondo pašto skyriaus šaudynės, 1986 rugpjūčio 20, 14 aukų

Išsirengęs į masines žudynes, dalį etato dirbęs paštininkas Patrickas Henry Sherrillas, apsiginklavo trimis pistoletais. Atvykęs darbą jis nužudė 14 jo darbuotojų per 10 minučių ir paleido šūvį sau į galvą. Atvykęs į paštą jis ieškojo savo vadovo, kuris jam išvakarėse paskelbė apie atleidimą. Susidorojęs su savo vadovu jis bandė nužudyti ir kitą, kuris taip pat buvo nepatenkintas P. H. Sherrillo darbu, tačiau šis tądien į darbą vėlavo, nes pramiegojo. Nesuradęs vieno iš savo vadovų jis pradėjo padrikai šaudyti į savo buvusius kolegas, o galiausiai nusišovė ir pats.

REKLAMA

10. Kolumbaino mokyklos žudynės, 1999 balandžio 20 diena, 13 aukų

Vienuoliktokai Ericas Harrisas ir Dylanas Kleboldas surengė šaudynes savo pačių mokykloje. Jie nužudė 13 žmonių ir 23 sužeidė, o vėliau nusišovė patys. Abu jaunuoliai buvo geri draugai, spaudoje kaltinti tuo, kad „žaidė daug kompiuterinių žaidimų“, kuriuose tariamai „išbandė įvairius žudymo modelius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų